Eigen kussens maken? Super leuk om te doen!

Ik heb mezelf en de rest van mijn gezin alvast een klein Valentijnscadeautje gegeven door een kussen te bedrukken met ‘Love you’. Schattig hè. Ik ben overigens helemaal om, het is heel leuk om te doen en met de Cricut ook nog eens heel makkelijk om allerlei variaties te bedenken die je op je kussen kan bedrukken.

Ik heb er inmiddels 2 gemaakt die ik hieronder zal uitleggen. En ik ben nog niet klaar, ik ga er nog meer maken, want het is zo’n leuk diy project.

Een kussen bedrukken; diy voor de leukste unieke kussens!

Zoals gezegd heb ik het kussen zelf bedrukt met tekst die ik heb laten snijden met mijn Cricut Maker. Ik heb daarvoor een mooie zwarte glitter iron on gebruikt die heel goed past bij de stijl van de kussens die ik graag op mijn nieuwe bank wil hebben. Na het uitsnijden van de teksten heb ik deze met de Cricut Easypress mini op de kussensloop gestreken en klaar was ik!

kussen bedrukken met de Cricut Easypress mini

Zo simpel als ik het hierboven beschrijf, zo simpel is het ook om dit kussen zelf te bedrukken. Zeker als je gebruik maakt van een eenvoudige tekst zoals hieronder de ‘Love you’ tekst die ik in eerste instantie gemaakt heb op mijn eerste kussen.

Bedrukken van iron on (flex) met de Cricut Easypress mini

De Cricut Easypress mini is heel eenvoudig in het gebruik. Je stopt de stekker in het stopcontact en drukt op het knopje aan de zijkant om te verwarmen. Er zitten drie standen op. Eenmaal drukken is de minst warme stand, tweemaal drukken de middelste stand en driemaal drukken is de warmste stand.

Het aan/uit knopje is in eerste instantie oranje, totdat hij voldoende is opgewarmd en klaar is voor gebruik. Dan is hij groen (net als de golfjes van de warmtestanden). Dit is al na ongeveer 10 seconden het geval.

Nu kan je aan de slag met het persen. De eerste keer (met het Love you kussen) heb ik er een theedoek tussen gelegd met bedrukken maar later ben ik overgestapt op bakpapier. Dat werkt toch wat fijner.

Kussen bedrukken met tekst Love

Zorg bij het persen voor een wat hardere ondergrond. Leg daar het te bedrukken kussen op, in dit geval dus de hoes van mijn kussen. Plaats de letters zo zoals jij ze graag wilt hebben. Leg er bakpapier over en druk de Easypress mini erop.

Love you kussen voor valentijn

Op ieder stukje goed drukken (persen) en even vasthouden (zo’n 15 seconden). Nadat ik de gehele tekst gehad heb, heb ik mijn kussensloop nog even omgedraaid en ook via de achterkant nog even de Easypress erop gehouden.

Na het kussen bedrukken kon hij direct op de bank! Zorg er overigens wel voor dat je de kussensloop van te voren gewassen hebt, dan weet je zeker dat hij schoon is en dat de afbeelding het beste kan blijven zitten.

Een toffe manier om je eigen interieur stijl vorm te geven.

Zelf kussen maken

Zelf een valentijnskussen maken

Bovenstaande ‘valentijnskussen’ is dus heel eenvoudig om te maken. De tekst heb ik uit laten snijden voor mijn Cricut Maker en heb ik eerst in Design Space op de juiste grootte ontworpen.

Ik heb hierbij overigens gebruik gemaakt van het lettertype ‘Amatic Sc’, een gratis lettertype in Design Space. Een mooi fragiel lettertype waarmee ik een subtiele tekst kon maken.

Allereerst heb ik een sjabloon in Design Space ingeladen van dezelfde grootte als mijn kussensloop. Zo kon ik de letters op de juiste grootte ontwerpen om ze vervolgens te laten snijden.

Let op: Als je letters of afbeeldingen in Iron on wilt laten snijden, vergeet dan niet om je tekst te mirrorren in Design Space. Je laat ze namelijk op zijn kop snijden zodat je ze uiteindelijk op de juiste wijze kan drukken op je kussen.

Kussen bedrukken met een kolibri
Staat super gezellig zo bij mijn zelf gemaakte grof gebreide plaid toch?!

Kussen met geometrische kolibrie bedrukken

Na mijn eerste zelf bedrukte kussen had ik de smaak te pakken. Mijn volgende project was dan ook een geometrische kolibrie op mijn kussen. Niet lang geleden heb ik namelijk zo’n houten kolibrie op de muur gehangen.

Deze vind ik zo mooi dat ik bedacht heb om eenzelfde variant in de vorm van een kussen op de bank te willen. Met het nodige zoekwerk kwam ik erachter dat deze kussens niet zo maar in de winkel te vinden zijn. Super leuk dus om zelf een kussen te bedrukken met zo’n kolibrie en een heel uniek item op de bank te hebben liggen.

geometrische kolibrie uitsnijden met de cricut

De werkwijze voor het bedrukken van deze kussensloop

Dit kussen was een wat grotere klus doordat de geometrische kolibrie nogal wat driehoekige stukjes heeft die eruit gepulkt moesten worden, maar het is gelukt! Ook hiervoor heb ik overigens weer de smart iron on zwarte glitter gebruikt. De kolibrie pastte uitstekend op één vel.

Het uitprinten van de kolibrie ging weer net als hierboven met de Cricut Maker. Daarna kwam dus de grootste klus, het eruit halen van alle driehoekjes.

Bedrukken van een kussen met een kolibrie

Hier ben ik even voor gaan moeten zitten, maar uiteindelijk ging het toch sneller als verwacht. Je moet er even handigheid in krijgen en uiteraard het juiste gereedschap voor hebben.

Deze tools zijn onmisbaar om mee te werken en maken het bedrukken van je kussen makkelijker.

De kussenslopen die ik voor beide kussens gebruikt heb, die heb ik via Cricut zelf aangeleverd gekregen, maar je kan fijne betaalbare kussenhoezen bijvoorbeeld krijgen bij de Xenos, bij Dille & Kamille of HEMA.

kussen met kolibri

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven