Kleurrijke herfst bloemen in de tuin; deze moet je hebben

Herfst, het seizoen van vallende bladeren en kortere dagen, maar ook het seizoen van kleurrijke herfst bloemen in de tuin. Ja, je leest het goed! Terwijl veel mensen denken dat de tuin in de herfst alleen maar bruin en grijs is, zijn er talloze bloemen die juist dan op hun mooist zijn.

Benieuwd welke bloemen jouw tuin kunnen transformeren in een kleurrijk herfstparadijs? Lees dan snel verder!

In deze blog duiken we in de wereld van herfst bloemen. We bespreken niet alleen welke bloemen er in de herfst bloeien, maar ook hoe je ze kunt verzorgen, welke bloemen winterhard zijn, welke planten mooi combineren met herfst bloemen en hoe je een prachtig herfstboeket kunt maken met bloemen uit je eigen tuin.

kleurrijke herfst bloemen in de tuin

Welke bloemen zijn er in de herfst?

Als je denkt dat de herfst een seizoen is waarin de tuin alleen maar bruin en grijs is, dan hebt je het mis! Er zijn genoeg bloemen die juist in de herfst op hun mooist zijn. Laten we eens een kijkje nemen naar een aantal van deze herfstschatten.

Chrysant (Chrysanthemum)

Chrysanten zijn de sterren van de herfst. Ze zijn er in alle vormen en maten en hun kleurenpalet is bijna oneindig. Van diep rood tot zacht roze, van warm oranje tot helder wit.

Deze bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook makkelijk te verzorgen. Ze hebben voldoende zonlicht nodig, maar kunnen ook goed tegen een beetje schaduw.

Zorg ervoor dat de grond waarin ze groeien goed gedraineerd is, want Chrysanten houden niet van natte voeten. Geef ze regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door een beetje uitdroogt.

Chrysanten zijn ook geweldig om bijen en vlinders aan te trekken, waardoor jouw tuin een levendig toevluchtsoord wordt voor deze nuttige insecten.

Met hun lange bloeiperiode, van eind zomer tot in de herfst, zorgen ze voor kleur in jouw tuin als veel andere planten al zijn uitgebloeid.

Bovendien zijn Chrysanten uitstekende snijbloemen. Dus wil je een kleurrijk boeket voor in huis, knip dan gerust een paar herfst bloemen af. Ze zullen je woonkamer opfleuren en een vleugje herfst in huis brengen.

Herfstaster (Aster novae-angliae)

De Herfstaster is een echte must-have voor je herfsttuin. Deze bloem, die bekend staat om zijn prachtige paarse bloemhoofdjes, kan een mooi contrast vormen met de vaak grijze herfstlucht.

Maar laat je niet misleiden door de kleur, de herfstaster is er in vele tinten, van wit tot roze en van blauw tot diep paars.

Deze bloem is niet alleen mooi, maar ook een echt werkpaard. Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen droogte, wat ze een uitstekende keuze maakt voor die moeilijke plekken in je tuin waar andere planten moeite hebben om te overleven.

De Herfstaster heeft voldoende zonlicht nodig, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Net als de Chrysant, houdt de Herfstaster niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

Het leuke aan de Herfstaster is dat ze laat in het seizoen bloeien, meestal van september tot november. Dit betekent dat je in de herfst nog kunt genieten van hun kleurrijke bloemen.

Bovendien trekken ze vlinders en bijen aan, wat een extra levendigheid aan je tuin geeft.

Herfstasters zijn ook geweldige snijbloemen. Dus als je een vleugje herfst in je huis wilt brengen, knip dan gerust een paar bloemen af.

Zonnekruid (Helenium)

Het Zonnekruid, ook wel bekend als Helenium, geeft ook een vrolijke noot aan je tuin in de herfst. Deze bloem, met haar warme, aardse tinten, past perfect bij het herfstseizoen. Van diep rood tot zonnig geel en zelfs chocoladebruin.

Heleniums zijn niet alleen vrolijk om te zien, maar ook makkelijk te verzorgen. Ze houden van een zonnige plek en een goed gedraineerde bodem.

Geef ze regelmatig water, maar let op, ook de Helenium houdt niet van natte voeten. Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen droogte, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor die delen van de tuin die snel uitdrogen.

herfst bloemen

De Helenium bloeit meestal van juli tot oktober. Net als de Chrysant en de Herfstaster, trekken ook deze herfst bloemen bijen en vlinders aan.

Ook Heleniums zijn mooi als snijbloemen. Zet er dus een paar, samen met bijvoorbeeld chrysanten en herfstasters, bij elkaar in een vaas en ze zullen zeker een warme en gezellige sfeer creëren in je woonkamer.

Herfstanemoon (Anemone)

De Herfstanemoon is een prachtige toevoeging aan je tuin. Met hun delicate, papierachtige bloemblaadjes en heldere kleuren, zijn ze een echte eyecatcher.

Ze komen in een verscheidenheid aan kleuren, waaronder wit, roze, paars en rood, en kunnen jouw tuin echt doen opleven, zelfs op de meest grijze herfstdagen.

Anemonen zijn niet alleen mooi, maar ook verrassend makkelijk te verzorgen. Ze houden van een plek in de zon of halfschaduw en een goed gedraineerde bodem.

Ze hebben regelmatig water nodig, maar net als de andere herfst bloemen die we hebben besproken, houden ze niet van natte voeten. Dus zorg er ook bij deze bloemen voor dat de grond tussen de gietbeurten door een beetje uitdroogt.

Een Herfstanemoon bloeit laat in het seizoen, meestal van augustus tot oktober. En net als de andere bloemen die we hebben besproken, trekken ook Anemonen bijen en vlinders aan.

En laten we niet vergeten dat ook Anemonen uitstekende snijbloemen zijn. Dus als je een vleugje herfst in je huis wilt brengen, knip dan gewoon een paar bloemen af.

Bergsteentijm (Calamintha nepeta)

De Bergsteentijm, oftewel Calamintha nepeta, is een echte aanwinst voor jouw herfsttuin. Deze plant, met haar delicate, lila bloemen, brengt een vleugje zachtheid in het vaak felle kleurenpalet van de herfst. Bovendien verspreidt de Bergsteentijm een heerlijke muntachtige geur wanneer je de bladeren aanraakt.

Ook de Bergsteentijm is makkelijk te verzorgen. Ze houdt van een zonnige plek en een goed gedraineerde bodem. Deze plant is winterhard en kan goed tegen droogte, waardoor ze een uitstekende keuze is.

Bergsteentijm bloeit meestal van juli tot oktober. Dit betekent dat je kunt genieten van haar delicate bloemen wanneer de meeste andere planten in jouw tuin al zijn uitgebloeid.

Bijen en vlinders aan zijn ook dol op de bloemen van de Bergsteentijm. Hoewel de bloemen van de Bergsteentijm wat kleiner zijn, zijn ze nog steeds prachtig als snijbloemen in de herfst.

Gele zonnehoed (Rudbeckia)

Voeg de Gele zonnehoed eens toe aan je herfsttuin. Deze bloem, met haar zonnige gele bloemblaadjes en donkerbruine centrum, straalt echte herfstwarmte uit. Van diep geel tot goud, er is altijd wel een Rudbeckia met een kleur die bij jouw past.

Rudbeckia’s vallen ook in de categorie makkelijk te verzorgen. Ze houden van een zonnige plek en een goed gedraineerde bodem. Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen droogte.

Wanneer alle andere planten in jouw tuin zijn uitgebloeid, kun je van juli tot oktober genieten van een bloeiende Rudbeckia. Vlinders, bijen en andere nuttige insecten zijn ook bij deze herfst bloemen niet weg te slaan.

herfst bloemen

Herfstboeketje maken? Knip een paar van deze bloemen af samen met wat andere bloemen of takken voor een mooi boeketje uit eigen tuin.

Ooievaarsbek (Geranium ‘rozanne’)

De Ooievaarsbek, ook wel bekend als Geranium ‘Rozanne’, is een echte parel in de tuin. Deze plant, met haar prachtige blauw-paarse bloemen, brengt een vleugje kleur in het vaak oranje-bruine kleurenpalet van de herfst.

Bovendien heeft de Geranium ‘Rozanne’ een langdurige bloeiperiode, van juni tot de eerste vorst, waardoor je bijna het hele jaar door kunt genieten van deze mooie bloemetjes.

Geranium ‘Rozanne’ is niet alleen mooi, maar ook net als de bovengenoemde bloemen verrassend makkelijk te verzorgen.

Ze houdt van een plek in de zon of halfschaduw en een goed gedraineerde bodem. En net als de andere bloemen die we hebben besproken, houdt ze niet van natte voeten. Dus zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door een beetje uitdroogt.

En niet alleen wij genieten van de Ooievaarsbek, ook bijen en vlinders worden aangetrokken door de prachtige bloemen.

Ook Geranium ‘Rozanne’ is een perfecte snijbloem voor in een herfstboeket.

Zilverkaars (Actaea/Cimicifuga)

Een echte blikvanger in de herfsttuin is de Zilverkaars. Deze plant, met haar opvallende witte bloemtrossen, brengt een vleugje elegantie in het vaak felle kleurenpalet van de herfst. Bovendien verspreidt de Zilverkaars een heerlijke zoete geur.

Net als bijna alle herfst bloemen is ook de Zilverkaars makkelijk te verzorgen. Ze houden van een plek in de halfschaduw of schaduw en een goed gedraineerde, vochtige bodem.

Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen kou, waardoor ze een uitstekende keuze zijn.

Zilverkaarsen bloeien meestal van augustus tot oktober en trekt zoals de meeste heerlijk geurende bloemen allerlei insecten aan, zoals vlinders en bijen.

Hoewel de bloemen van de Zilverkaars wat groter zijn, zijn ze nog steeds prachtig als snijbloemen. Vergeet dus niet om deze af te knippen en er ook binnenshuis van te genieten!

IJzerkruid (Vernonia)

Het IJzerkruid, ook wel bekend als Vernonia, is een opvallende verschijning in de herfsttuin. Met haar dieppaarse tot bijna zwarte bloemen, brengt ze een vleugje mysterie in de tuin.

De Vernonia is een echte laatbloeier en zorgt ervoor dat jouw tuin tot ver in de herfst kleurrijk blijft.

De Vernonia houdt van een plek in de zon en een goed gedraineerde bodem. Net als de andere bloemen die we hebben besproken, houdt ze niet van natte voeten. Laat de grond tussen de gietbeurten door een beetje uitdrogen.

De Vernonia trekt ook bijen en vlinders aan. Dit betekent dat je niet alleen kunt genieten van haar prachtige bloemen, maar ook van het levendige insectenleven dat ze naar jouw tuin brengt.

Tot slot is ook de Vernonia een geweldige snijbloem. Dus zet er een paar bij elkaar in een vaas of combineer ze met andere herfst bloemen. Ze zullen zeker een kleurrijke noot toevoegen aan elke kamer.

Herfstboeket maken met bloemen uit eigen tuin

Er is niets mooiers dan een boeket bloemen uit eigen tuin. En het leuke is, het maken van een herfstboeket is helemaal niet moeilijk. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

Begin met het kiezen van de bloemen die je in je boeket wilt hebben. Denk aan de kleuren en vormen die goed bij elkaar passen.

De warme, aardse tinten van de Helenium, het diepe rode van de Chrysant, het delicate paars van de Herfstaster, de opvallende kleuren van de Anemoon, en de zachte lila van de Bergsteentijm zijn allemaal prachtige keuzes voor een herfstboeket.

Wanneer je bloemen hebt gekozen, is het tijd om ze te knippen. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, wanneer de bloemen nog vol met vocht zitten. Knip de bloemen af op de lengte die je wilt voor je boeket, maar zorg ervoor dat je genoeg steel overlaat om ze in een vaas te kunnen zetten.

Wanneer je de bloemen hebt geknipt, kun je beginnen met het samenstellen van je boeket. Begin met de grootste bloemen en voeg vervolgens de kleinere bloemen toe. Probeer de kleuren en vormen te balanceren voor het mooiste resultaat.

Vergeet niet om af en toe een stapje terug te doen om te kijken hoe het boeket eruitziet van een afstand. Tevreden met jouw boeket? Bind het dan vast met een stuk touw of lint.

Zorg ervoor dat het stevig vastzit, maar niet zo strak dat de stelen breken. Zet het boeket vervolgens in een vaas met vers water.

En daar heb je het, je eigen herfstboeket! Niet alleen een prachtige toevoeging aan je huis, maar ook een geweldige manier om te genieten van de schoonheid van de herfst, zelfs als het buiten koud en grijs is.

herfst bloemen boeket

Welke planten bloeien in oktober?

Er zijn genoeg planten die ook in oktober nog volop in bloei staan.

  • Een daarvan is de Japanse anemoon, die met haar delicate, papierachtige bloemblaadjes in verschillende kleuren, een echte eyecatcher is in je tuin. Ze bloeien van augustus tot oktober, dus in oktober zitten ze nog midden in hun bloeiperiode.
  • Een andere plant die in oktober nog bloeit, is de Herfstaster. Deze plant, bekend om zijn prachtige paarse bloemhoofdjes, bloeit van september tot november. Dus in oktober kun je nog volop genieten van deze kleurrijke bloemen.
  • De Chrysant is ook een typische oktoberbloeier. Deze bloemen, die in een scala aan kleuren komen, zijn echte herfstbloeiers en brengen een vrolijke noot in jouw tuin in de grijze herfstmaanden.
  • Tenslotte is er de Zilverkaars, die met haar opvallende witte bloemtrossen een echte blikvanger is in de herfsttuin. Deze plant bloeit ook tot in oktober, en voegt een vleugje elegantie toe aan jouw tuin.

Dus zelfs in oktober, wanneer veel planten hun bloei al achter de rug hebben, zijn er nog genoeg kleurrijke bloemen die jouw tuin kunnen opfleuren. Het is gewoon een kwestie van de juiste planten kiezen!

Werken in de tuin in de herfst? Tips om comfortabel en veilig in de tuin aan de slag te gaan lees je hier!

Welke bloeiende planten met herfst bloemen zijn winterhard?

Veel van de herfst bloemen die we hebben besproken, zijn ook winterhard. Dat betekent dat ze bestand zijn tegen de kou en dat ze in de lente weer zullen uitlopen.

Chrysanten bijvoorbeeld, zijn zeer winterharde planten. Ze kunnen temperaturen tot wel -20 graden Celsius overleven, mits ze op een goed gedraineerde plek staan.

Dus als je ze in jouw tuin hebt, kun je er zeker van zijn dat ze de winter zullen overleven.

De Herfstaster is ook een winterharde plant. Deze bloem kan goed tegen de kou en zal in de lente weer uitlopen. Hetzelfde geldt voor de Helenium, die ook zeer winterhard is en temperaturen tot -30 graden Celsius kan overleven.

De Anemoon is een andere winterharde plant. Hoewel ze in de winter bovengronds afsterven, overleven de wortels onder de grond en zullen in de lente weer uitlopen.

De Bergsteentijm is ook een zeer winterharde plant. Deze plant kan temperaturen tot -20 graden Celsius overleven en zal in de lente weer uitlopen.

De Gele zonnehoed, of Rudbeckia, is ook winterhard en kan temperaturen tot -30 graden Celsius overleven. En tot slot, de Ooievaarsbek, of Geranium ‘Rozanne’, is ook een winterharde plant die in de lente weer zal uitlopen.

Dus als je op zoek bent naar kleurrijke herfstbloeiers die ook de winter kunnen overleven, zijn deze planten uitstekende keuzes. Ze zullen niet alleen jouw tuin opfleuren in de herfst, maar ook in de lente weer uitlopen, waardoor je er het hele jaar door van kunt genieten.

Zijn er bloeiende planten die wintergroen blijven?

Jazeker, er zijn absoluut bloeiende planten die wintergroen blijven! Dit zijn planten die ook in de winter hun bladeren behouden en dus voor een mooi groen accent zorgen in jouw tuin, zelfs als het buiten koud en grijs is.

Een van deze planten is de Helleborus, ook wel bekend als de Kerstroos. Deze plant begint vaak al in de winter met bloeien en gaat door tot in het vroege voorjaar. De bloemen variëren in kleur van wit tot diep paars, en de plant blijft het hele jaar door groen.

Een andere wintergroene plant die in de herfst bloeit, is de Skimmia. Deze struik heeft mooie, groene bladeren en bloeit in de herfst met kleine, geurende bloemen. In de winter krijgt de Skimmia bovendien rode bessen, wat voor een extra kleuraccent zorgt.

De Mahonia is nog zo’n wintergroene struik die in de herfst bloeit. Deze plant is een sierheester en bloeit met opvallende, gele bloemtrossen. De Mahonia blijft het hele jaar door groen en kan een mooie aanvulling zijn op je herfsttuin.

Tot slot is er de Camelia. Deze plant bloeit vaak al in de late winter of het vroege voorjaar, maar blijft het hele jaar door groen. De bloemen van de Camelia zijn vaak roze of rood en kunnen een mooie pop van kleur geven aan jouw tuin, zelfs in de winter.

Er zijn dus genoeg bloeiende planten die ook in de winter groen blijven, deze planten zijn zeker het overwegen waard. Ze zorgen niet alleen voor kleur in de herfst, maar houden jouw tuin ook in de winter levendig.

Welke planten combineren mooi met herfst bloemen in de tuin?

Als het gaat om het combineren van planten met herfst bloemen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Ten eerste, denk aan de kleuren.

De warme, aardse tinten van de herfst bloemen kunnen mooi contrasteren met de diepe groenen van wintergroene planten. Probeer bijvoorbeeld eens de oranje-rode tinten van de Chrysant te combineren met het diepe groen van een Skimmia.

Of wat dacht je van de paarse Herfstaster naast de lichtgroene bladeren van een Helleborus?

Daarnaast kun je ook denken aan het combineren van verschillende vormen en texturen. De delicate, papierachtige bloemblaadjes van de Anemoon kunnen bijvoorbeeld mooi contrasteren met de robuuste bladeren van een Mahonia.

Of probeer eens de zachte bloemen van de Bergsteentijm te combineren met de stekelige bladeren van een Hulst.

Je kunt ook denken aan het combineren van planten die op verschillende momenten bloeien. Zo kun je ervoor zorgen dat er altijd wel iets in bloei staat in jouw tuin. Combineer bijvoorbeeld de late bloeier Vernonia met de vroege bloeier Camelia.

Op die manier heb je van de late zomer tot in het vroege voorjaar kleur in je tuin.

Vergeet ook niet om ook wat wintergroene planten toe te voegen aan je tuin. Deze planten behouden hun bladeren in de winter en zorgen voor een mooi groen accent in je tuin, zelfs als het buiten koud en grijs is. Denk bijvoorbeeld aan de Skimmia, Helleborus, Mahonia of Camelia.

Met een beetje planning en creativiteit kun je een prachtige herfsttuin creëren die zowel kleurrijk als gevarieerd is. En het mooiste is, veel van deze planten zijn ook nog eens winterhard en/of wintergroen, waardoor je het hele jaar door van jouw tuin kunt genieten!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven