Ideeën voor een kleine tuin

Een tuin hoeft niet groot te zijn om van het buitenleven te genieten. Ook een kleine tuin kun je sfeervol en praktisch inrichten of, als je dat zou willen, optisch groter laten lijken. Of je tuin 9 meter diep is, 8 meter, of misschien zelfs maar 7 meter diep: we helpen je graag bij het inrichten ervan.

kleine tuin 7 meter diep

Kleine tuin ideeën: zo richt je een tuin praktisch en sfeervol in 

Om een kleine tuin praktisch in te richten, is het handig om eerst voor jezelf op een rijtje te zetten waar je je tuin voor gaat gebruiken. Wil je graag een stukje gras voor de kinderen? Eet je heel graag in de tuin? Of lig je liever vaak languit van de zon te genieten?

Ben je een echte tuinierder of zijn jouw groene vingers ver te zoeken? Waar je de tuin ook het meest voor gebruikt: een kleine tuin kun je pas echt praktisch en sfeervol inrichten als je weet wat jouw tuinwensen zijn.

Tuin 7 meter diep

Heb jij een tuin van 7 meter diep? Believe it or not, dan zijn er tal van mogelijkheden. Je moet het alleen wel een beetje slim aanpakken.

Lichte kleuren

Waar de één een kleine tuin knus vindt, komen bij de ander de muren (of in dit geval: schutting) op hem af. Het laatste verhelp je door je tuin optisch te vergroten. Dit doe je door lichte kleuren te gebruiken. Denk hierbij aan een lichte schutting, parasol en stoelkussens.

Spiegel in de tuin

Een andere manier om je tuin optisch groter te laten lijken, is het ophangen van een spiegel. De spiegeling zorgt namelijk voor een ruimtelijk effect. Hou er wel rekening mee dat de lijst van de spiegel tegen alle weersomstandigheden kan, of hang de spiegel onder een overkapping. 

Verticaal tuinieren

Door verticaal te tuinieren behoud je meer vloeroppervlakte. Varens, orchideeën en grassen doen het heel goed verticaal. Wil je liever eetbare planten in je verticale tuin kweken? Dan zijn kruidenplanten zeer geschikt.  

Inklapbare tuinstoelen

Voor je eigen gezin wil je misschien graag een lekkere bank of fijne stoelen in de tuin, maar voor de visite is dat natuurlijk geen must. Inklapbare stoelen berg je makkelijk op en zet je in een handomdraai in de tuin voor bezoek. Zo hou je als er geen gasten zijn ruimte over. 

Tuin 8 meter diep

Yes, een meter extra! Het lijkt weinig, maar dat is toch al snel 4 vierkante meter extra. Afhankelijk van de breedte van je tuin, is het zelfs nog meer. Bovenstaande tips kun je natuurlijk ook in een tuin van 8 meter diep toepassen. Maar nu kun je nog iets extra’s met je tuin: 

Moestuin

Een meter bij 4 tot 5 meter geeft je voldoende ruimte voor een kleine moestuin. In een jaar tijd kun je op een klein stukje grond meerdere groenten kweken. Stel dat je in maart tuinbonen of radijsjes plant, dan kun je die in mei oogsten.

In mei kun je dan weer iets planten wat je in augustus kunt oogsten. Dit kan bijvoorbeeld goed met knolselderij of pastinaak. Na augustus kun je, als je ze écht heel lekker vindt, weer radijsjes planten. Maar ook groenten als knoflook, postelein en rucola laten zich goed planten na augustus.

Met een moestuin planner hou je goed je bij wat je wanneer plant en kunt oogsten, maar ook wanneer je binnen al kunt beginnen met voorzaaien.   

Tuin 9 meter diep

Een tuin van 9 meter diep valt niet voor iedereen binnen de categorie ‘kleine tuinen’. Het heeft, zeker ten opzichte van een tuin van 7 meter diep of kleiner, ook flink wat meer vierkante meters. Het geeft je dan ook meteen veel meer mogelijkheden.

Zwembad of trampoline

In een tuin van 7 meter diep, plaats je misschien niet zo snel een zwembad of trampoline. Maar met 2 meter extra de diepte in, kun je het natuurlijk best overwegen.

Stel je voor: in het begin van de tuin, op zo’n 16 vierkante meter, een fijn zitje waar de volwassenen op zondagmiddag lekker aan een glas rosé zitten. Achterin de tuin staat een trampoline of een lekker ruim zwembad waarin de kinderen een verkoelende plons nemen.

Tussen het zwembad of trampoline heb je nog zo’n 4 tot 5 meter voor een grindpaadje met links een moestuin en rechts een vijver, speeltoestellen voor de allerkleinsten of een grasveldje waarop iedereen heerlijk kan zonnen. 

Overkapping

Geen zwembad of trampoline? Wat dacht je van een fijne overkapping achterin de tuin? Zo kun je toch buiten eten als het regent, of de schaduw opzoeken als in de zomer de temperaturen de pan uit rijzen.

Onder de overkapping kun je een fijne tuinset plaatsen waar je aan kunt eten, maar een fijne loungeset is natuurlijk ook geen straf. En wat dacht je ervan om een schommel of zelfs schommelbank aan de overkapping te bevestigen? 

Kleine tuin boompjes

Kleine bomen passen perfect in kleine tuinen. Zeker in een tuin van 9 meter diep. Een leibeuk groeit langzamer dan andere bomen en is daarom ideaal voor in kleinere tuinen. Ze zijn niet alleen heel erg mooi, je kunt ze ook goed gebruiken als afscherming.

Wil je dat je tuin niet alleen in de lente en zomer schittert? Perzisch IJzerhout is ook een langzaam groeiende boom. In de herfst kleuren de bladeren donker oranje en verschijnen er prachtige, kleine rode vruchten aan de boom.

In de winter verliest de boom haar bladeren, maar door de grillige takken en bijzondere stam en bast, blijft deze boom een ware eyecatcher.

Wil je liever een boom waarvan je de vruchten kunt plukken? Ook veel fruitbomen gedijen goed in minder grote tuinen. Wil je hier meer over weten? In deze blog lees je meer over fruitbomen voor iedere tuin.

Ik ben benieuwd: Hoe richt jij jouw kleine tuin sfeervol en praktisch in?

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven