Inspiratie en voorbeelden voor een klein toilet

Het kleinste kamertje in huis wordt het wel genoemd: het toilet. Tegenwoordig zie je de mooiste toiletten voorbij komen. Een groot toilet is wellicht wat makkelijker te pimpen, maar heb je maar een klein toilet dan kan je er met deze inspiratie tóch wat moois van maken!

Inspiratie voor een klein toilet

Misschien is het toilet niet meteen een vertrek waar je aan denkt als je over de inrichting van je huis gaat nadenken. Maar uiteraard verdient ook een klein toilet je aandacht. Daarnaast kan je je toilet slim inrichten om optimaal gebruik te maken van de ruimte.

Hoe maak je van jouw toilet een mooi verblijfje als het ook nog eens klein is? Voor je klein toilet inspiratie nodig? Lees (en kijk) dan maar snel verder!

klein toilet inspiratie

Klein toilet inrichten

Het mag duidelijk zijn dat ongeacht de grootte van je toilet er een aantal zaken zijn die er altijd in te vinden zijn. Een wc-pot, wc-borstel, toiletrolhouder: dingen die er minimaal in horen te zitten/staan.

Maar idealiter is in een klein toilet ook een wasbakje en een afvalemmertje aanwezig, dus ook daarvoor kan inspiratie je helpen.

Is daarmee de kous af qua het inrichten van je klein toilet? Natuurlijk niet. Juist met accessoires kan je van dit kleinste kamertje een gezelliger geheel maken. En natuurlijk is er ook nog veel te vertellen over bijvoorbeeld het tegelwerk en heb je keuze uit allerlei verschillende ‘wc’s’.

Ga je een klein toilet verbouwen, dan kan je onderstaande inspiratie tips één voor één toepassen. Zoek je inspiratie voor het toilet, maar zonder breekwerk? Je kunt deze kleine ruimte ook met eenvoudige veranderingen al een ware metamorfose geven. Ook daarvoor kan je met diverse onderstaande tips aan de slag.

1. Kleurgebruik in een klein toilet

Allereerst mag je jezelf afvragen of je het erg vindt dat je toilet klein overkomt. Wil je toch graag een beetje (optisch) ruimte scheppen?

Zorg dan dat je voor lichte kleuren kiest. Hierdoor lijkt er meer licht in het vertrek te zijn en het geeft je het gevoel dat het allemaal ruimer is. Donkere kleuren werken juist tegenovergesteld.  Vind jij het geen probleem dan kan je gewoon kiezen voor de kleuren die je zelf mooi vindt.

Je kunt het plafond beter wel licht houden. Streepjes kunnen trouwens ook helpen. Door te kiezen voor streepjesbehang kan je je toilet langer of hoger laten lijken (afhankelijk van de richting van de streepjes).

2. Grote tegels kiezen

Over het algemeen zal een toilet betegeld zijn. Het klinkt misschien wel vreemd, maar wist je dat juist grote tegels mooier zijn in een klein toilet?

Omdat er minder voegwerk nodig is, toont het allemaal rustiger. En daarmee lijkt de ruimte meteen weer groter. Ook met de tegels kan je spelen om optisch je toilet ruimer te maken. Plaats je de grote tegels liggend, dan zal je wc breder lijken. Liever meer hoogte? Dan plaats je ze dus rechtop.

3. Tegels laten doorlopen

Bij een klein toilet kan het een mooi idee zijn om de vloer te betegelen en dit door te laten lopen achter het toilet. Je tegelt dan dus ook de muur mee die erachter zit en dit doe je tot aan het plafond. Hierdoor zou je ook kunnen spelen met het gevoel van ruimte in je wc.

de zijwanden kan je dan bijvoorbeeld schilderen voor een extra ruimtelijk gevoel.

4. Inspiratie voor het type toilet in een kleine ruimte

Een toilet in een kleine ruimte wil niet zeggen dat het niet luxe kan zijn. Natuurlijk kan dat!

Ook je toiletruimte heeft ‘recht’ op een mooie inrichting. En dat valt of staat vooral met het toilet op zich. Dat is immers het grootste meubelstuk in het vertrekje. En de belangrijkste… Wat voor soort toiletpot kies je?

Uiteraard zal je eerst moeten weten hoeveel ruimte ervoor is. In een kleine toiletruimte zal je al snel uitkomen bij een ondiep inbouwreservoir met een smalle bedieningsplaat. Een hangtoilet, die compact is, past hier perfect bij.

Zo neemt het toilet de minste ruimte in en het ziet er nog mooi uit ook! En het feit dat het open is onder de pot doet het weer optisch groter lijken.

Kiest liefst voor mat wit sanitair in plaats van de populaire zwarte variant voor een ruimtelijkere uitstraling.

5. Spiegel en wasbak

Mocht je het geluk hebben om een wasbakje te kunnen ophangen: zeker doen. Toch kan ook zonder wasbak een spiegel wel een goed idee zijn. Een spiegel weerkaatst immers de ruimte, waardoor het net lijkt of er meer ‘toilet’ is.

Een spiegel is in ieder vertrek een aanwinst als je het groter wilt laten lijken! Spiegels zijn er in allerlei vormen. Natuurlijk kies je vooral de vorm die je mooi vindt, maar voor de ruimtelijke werking schijnt een ronde spiegel het meeste effect te hebben.

O ja, en die wasbak past bij heel weinig ruimte misschien wel in een hoek! Dat neemt minder ruimte in beslag.

6. Verlichting in je klein toilet

Ook in het toilet kan je spelen met sfeer door voor mooie verlichting te zorgen. Warm licht geeft meer sfeer dan echt wit licht. Kies je voor donkere kleuren in je toilet dan is kunstmatig licht nog belangrijker om goed toe te passen. De donkere kleuren zullen meer compensatie nodig hebben dan lichte kleuren.

Bovenstaande toiletrolhouder vind je bij Etsy

7. Leuke accessoires ter inspiratie in een klein toilet

Een vertrek gezellig maken doe je toch voor een groot deel met accessoires. Bij een klein toilet heb je hier niet heel veel plek voor, maar er is vast wel ergens een plek te vinden.

Kies voor een mooie afbeelding, prachtig ingelijst en hou het verder rustig. Deze afbeelding trekt dan de aandacht, maar doordat je verder niets hebt hangen blijft de ruimte wel rustig en daarmee oogt het ook minder vol/klein.

Hou je juist wel van kleine snuisterijen? Maak dan een mooi plankje aan de muur waar je wat kleine dingetjes op neer kunt zetten, maar hou het ook nu dan op bijvoorbeeld 1 plankje…

handige smalle wasbak voor in toilet met kastruimte
Bron: Pinterest

8. Kastruimte in een klein toilet

Losse wc-rollen of gastendoekjes, die door de ruimte rollen: moet je niet willen, zeker niet in een kleine toilet ruimte. Als het enigszins kan zorg je voor een vaste plek.

Wc-rollen netjes op een wc-rolhouder of je kijkt of je onder je wasbakje een klein kastje kwijt kunt, bijvoorbeeld. Heb je echt geen ruimte daarvoor? Dan zorg je dat je voorraad op een plek vlakbij de wc opgeruimd kan worden!

Nog meer inspiratie voor een klein toilet nodig?

Beelden zeggen vaak meer dan woorden, dus we laten je nog even een paar mooie voorbeelden zien ter ispiratie voor je kleine toilet.

Spelen met de tegels zorgt voor aparte sferen.

groene visgraat tegels in klein toilet
Bron: Pinterest Minimalistdutchie

Heel rustig in kleur, maar door de plant oogt het toilet niet kil.

inspiratie voor rustig betegeld toilet in kleine ruimte met plant
Bron: Pinterest studiobinnen

Een smal toilet, waarbij het nog langer lijkt door de horizontaal geplaatste tegels. Maar daardoor lijkt het wel groter.

Door boven de tegels voor een warme kleur groen te kiezen heeft het toilet toch veel sfeer, maar door de witte tegels beneden wordt het niet te donker.

De smalle plank met wasbak biedt ook plek aan een plant. Je zou hier ook bijvoorbeeld wat handdoekjes kunnen neerleggen. De wc-rollen worden netjes bewaard in een mand. Leuk detail dat het ook meteen de wc-rol-houder is.

In klein toilet alleen onderin witte tegels en dan daarboven de muren schilderen
Bron: Pinterest planete-deco

Veel lijstjes in een toilet

Hier even een voorbeeld wat voor effect het heeft als je de wc helemaal volhangt. Het heeft zeker heel veel sfeer, maar oogt ook vol, rommelig en druk.

Natuurlijk is het heel persoonlijk of je dit wel of niet wilt doen. Het komt optisch gezien de ruimte niet ten goede, maar eerlijk is eerlijk: het biedt wel gezelligheid en veel om te bekijken…

veel fotolijstjes op het toilet
Bron: Pinterest showhome

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven