Een tuin op stand, zo zou je deze tuin misschien ook wel kunnen omschrijven. Een klassieke tuin of statige tuin vind je vaak bij kastelen en landhuizen. Wil jij ook zo’n tuin? Dat kan. Met de volgende tips kan je jouw tuin ook omtoveren tot een paradijsje met de allure van een kasteeltuin!
Wat is een klassieke tuin?
Bij een klassieke tuin kom je een aantal aspecten meestal tegen:
- Duidelijke lijnen en/of vlakken in de tuin
- Het meeste in de tuin is groen. Er komen weinig andere kleuren in voor
- Vaak komen er kunstwerken in terug zoals beelden
- Een statige tuin is meestal ruim opgezet
- Potten en overige materialen hebben eveneens allure
- Beplanting die in bepaalde vormen worden gesnoeid komen regelmatig voor
- Natuurlijk één of meerdere bankjes
- Spiegelwerk
Verder is een klassieke tuin – in tegenstelling tot een bostuin– wel onderhoudsgevoelig. De haagjes en struiken worden keurig onder controle gehouden, zodat ze de gewenste vormen blijven houden. Het gras, wat veel terugkomt, moet het liefst overal prachtig groen zijn.
Voorbeelden klassieke tuin
Om even in de juiste stemming te komen laten we een paar voorbeelden zien.
Hier zie je een tuin die door de lage haagjes de allure heeft van een klassieke tuin. Door het gebruik van de ronde vormen en sfeervolle klinkertjes heeft het echter ook een romantische sfeer.
Hierbij een voorbeeld waarbij ook de vakken terugkomen. Maar nu wel strak en in het vierkant.
Spelen met de vormen van de buxus. Het geeft meteen een klassiek gevoel en is prima toe te passen op je gazon.
Deze tuin is heel anders van sfeer doordat de paden ook gewoon gras zijn. Met de rechte lijnen en aan het eind ervan een beeld kom je heel dicht bij de tuinen van landhuizen terecht.
Een mooi voorbeeld van een tuin in een woonwijk. Mooi, anders en toch zeker klassiek in vormgeving.
Klassieke tuin aanleggen
Een klassieke tuin aanleggen betekent vooraf goed bedenken hoe de lijnen zullen gaan lopen. Symmetrie is toch vooral hét kenmerk van een klassieke tuin.
Vaak is er een middelpunt waar de tuin verder omheen gelegd is. In het middelpunt kan je gaan voor een waterpartijtje met bijvoorbeeld een fonteintje. Of een prachtig beeld. Maar waarom zou je niet je terras daar in het midden aanleggen?
Vanuit dat middelpunt worden de vakken gesitueerd, die alle kanten op hetzelfde gevormd zijn. Spiegelen is ook een kenmerk en natuurlijk de lage haagjes van de vlakken. Zorg dat groen de boventoon voert.
Verder horen er overdadig bloeiende struiken bij en vergeet het gras niet. De paden en het terras (of meerdere terrassen) kan je bestraten met klinkers of je gebruikt grind of mooie tegels van bijvoorbeeld natuursteen.
Smeedijzeren hek en pergola’s
Een hek van smeedijzer staat prachtig bij jouw tuin. Of je een hek nodig hebt is per tuin verschillend, maar als dit toe te passen is zal het zeker de sfeer nog meer ten goede komen.
En heb je ergens plek, dan mag ook een pergola niet ontbreken! Want klassiek en romantisch gaan heel goed samen. Met een beetje fantasie zie je de kasteelheer de dame al het hof maken…
Romantiek en klassiek
Zoals dus gezegd is de klassieke tuin ook gewoon romantisch te maken. Met een mooi prieeltje, bijvoorbeeld. Zet een lief bistrosetje op één van de kleine terrasjes waar verschillende paden samenkomen, bijvoorbeeld.
Of juist aan het einde van een pad in plaats van een parkbankje. Pergola’s kunnen de romantische sfeer ook benadrukken en dat veel rozen in de tuin dat ook zullen doen hoef ik waarschijnlijk al niet eens te zeggen…
Beplanting in een klassieke tuin
Zoals al meerdere keren genoemd zijn de haagjes een groot onderdeel. Buxus en taxus zijn dan ook graag geziene gasten in de tuin. Ze zorgen voor een groene aanblik en kunnen in allerlei vormen geknipt worden.
Mooi voor de lage, strakke haagjes van de vlakken, maar ook leuk voor de mooie ronde vormen in de vlakken of op andere plekken in de tuin. Verder zijn rozenperken, hortensia’s en lavendel planten die veel voorkomen. Zij zullen voor een beetje kleur in de tuin moeten zorgen.
Een klassieke voortuin
Zoek je enkel inspiratie voor je voortuin? Als je het geluk hebt toch een aardig voortuintje te hebben, dan kan je deze sfeer prima nabootsen.
Kies hier dan ook voor vakken met de kleine hegjes en zet in deze vakken bijvoorbeeld rozen. Je kunt de paden eventueel bestraten of je gaat heel sfeervol voor gras. Dat dit meer werk is, mag duidelijk zijn, maar staat wel heel sfeervol.
Ook grind kan mooi staan. Naast de vierkante haagjes met bijvoorbeeld een hortensia erin of dus die rozen, zijn ook leibomen heel gewild. Ook zij hebben een strakke vormgeving.
Een hekje bij je voortuin? Zorg dan voor een smeedijzer hekje. En een houten parkbankje voor je voorraam kan ook prima. Heb je de zon op een bepaald moment in je voortuin staan, dan kan dit een heerlijk plekje zijn om even te zitten.
Klassiek tuinmeubilair in je tuin
Natuurlijk kies je bij een klassieke tuin ook voor meubilair met dezelfde uitstraling.
Klassieke tuinbanken kunnen van smeedijzer zijn, hoewel een houten bank aan het einde van een pad (zichtlijn wordt dit in dit geval ook genoemd) minstens net zo mooi is.
Natuurlijk geldt het voor je hele klassieke tuinset dat het moet passen bij de stijl. Bij deze een voorbeeld van een klassieke tuinset, welke prachtig staat in jouw tuin!
Maar een houten bankje is heel sfeervol! Een klassieke tuinbank kan je ook krijgen met mooie, weelderige vormen!
Potten en andere decoratie
Het is al eerder aangestipt dat spiegelen bij een klassieke tuin hoort. Dit kan je doen door de vlakken te spiegelen met elkaar.
Maar doe dit bijvoorbeeld ook met je mooie grote tuinpotten. Verder zou je kunnen denken aan vuurkorven, windlichten, prachtig uitziende barbecues en uiteraard kies je bij potten en vazen voor mooie decoratieve exemplaren.
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.