Klassiek interieur, hoe creëer je deze woonstijl?

Op zoek naar mooie voorbeelden van een klassiek interieur? Of wil je weten hoe je een klassiek interieur creëert? Dan zit je hier goed! We laten je niet alleen voorbeelden in dit artikel zien, maar geven ook tips over hoe je zelf een mooi klassiek interieur kunt inrichten.

Welke meubels gebruik je in een dergelijke interieurstijl en hoe weet je of die woonstijl wel bij je past? Welke kleuren passen bij een klassieke inrichting? Maar ook: wat verstaan we eigenlijk onder een klassiek interieur?

klassiek interieur inrichten met deze voorbeelden en tips

Wat is een klassiek interieur

Laten we eerst eens met de definitie van een klassiek interieur beginnen. Volgens Westwing is een klassiek interieur een luxe, tijdloze en elegante woonstijl. En de naam zegt het natuurlijk al, het is een woonstijl die al heel lang bestaat.

Deze stijl, wat we nu als klassiek betitelen, stamt al uit de renaissance. Je vindt hierin invloeden van de Griekse en Romeinse oudheid. Ook de barokstijl stamt hier trouwens van af.

Een klassiek interieur voelt luxueus aan, is sierlijk en heeft elegantie. Vaak wordt het interieur met gouden details verrijkt. De kleurstelling is warm te noemen. Er is wel een verschuiving zichtbaar in klassieke interieurs. Men spreekt dan ook wel van een modern klassiek interieur.

Welke kleuren gebruik je in een klassiek interieur?

Een klassiek interieur zal vaak witte muren als omlijsting hebben. De kleuren die gebruikt worden zijn zeker niet fel, maar eerder donkerder.

Okergeel, donkergroen of bordeauxrood zijn prachtige kleuren die je kunt gebruiken in een klassieke woonstijl. Of wat te denken van het vorstelijke donkerpaars. Hier en daar een snufje goudkleur moet je zeker toepassen om de luxe, vorstelijke stijl van een klassiek interieur te benadrukken.

Je zou ook kunnen denken aan zwarte meubels. Of aan de oudere kleurstelling met taupe, ecru en beige. Wil je het nog spannender? Dan kies je als basiskleuren voor grijs, antraciet, zwart en bruin. Vervolgens combineer je die basiskleuren met de eerdergenoemde kleuren rood, paars, blauw of groen.

Welke materialen passen bij een klassiek interieur?

Donker hout, leer en marmer passen uitsteken bij een interieur dat klassiek aan moet doen. Zeker laatstgenoemde straalt al luxe van zichzelf uit. Je kunt in een klassieke woonstijl ook kiezen voor velours voor de bekleding. Zowel voor je meubelstukken, maar eveneens voor de gordijnen.

Een visgraatvloer past ook prachtig bij deze woonstijl maar ook heel goed in een modern interieur. Mooi om te zien hoe klassieke items dus ook heel goed kunnen passen in een ander interieur.

Wat zeker een mooi idee is, is om te kiezen voor een tafel of bijzettafeltje met een marmeren blad. Mooie sierlijke lijsten voor foto’s en schilderijen zijn een prachtige aanvulling, waarbij je dan ook kan denken aan goud(kleurig).

Een ander idee zijn shutters. Als je wilt kunnen spelen met de lichtinval in huis kan je hiermee beter uit de voeten dan met enkel dikke gordijnen en ze passen perfect in de klassieke stijl van je interieur.

Sierlijke accessoires zijn noodzaak

Met de accessoires maak je je stijl helemaal af. In dit geval gaat het dus om een keuze maken voor sierlijke vormen en luxe kleuren. Goudkleurig dus (of messing) … maar zilver of brons kan je eveneens gebruiken in een klassiek ingerichte woonkamer.

Een kroonluchter is dan de kers op de taart voor je klassieke interieur en maakt het helemaal af. Heb je genoeg ruimte in je kamer om deze op een mooie manier op te kunnen hangen, dan is het zeker een aanrader.

Is de ruimte niet heel groot, dan is het misschien niet zo slim. Maar dat hangt natuurlijk ook van je eigen smaak af.

Modern en klassiek combineren

Je kunt moderne zwarte of witte meubelen natuurlijk prima combineren met de klassieke stijl. Door te mixen met modernere varianten kan je de klassieke uitstraling wel bewaren zonder dat het heel zwaar aanvoelt.

Je ziet dat tegenwoordig heel veel terugkomen in magazines en in interieur programma’s op tv, zoals bijvoorbeeld Interior Project Vips.

Je huis klassiek inrichten

Je kunt de klassieke stijl ook doortrekken in andere vertrekken van het huis. Heb je een hoge hal? Hang een mooie kroonluchter op, verf de muren in stralend wit of juist heel spannend in één van de donkere kleuren!

Ook een keuken kan prachtig schitteren in de klassieke stijl. Kies voor een zwarte keuken en ga combineren met mooie details. Een visgraat vloer. Tegeltjes in visgraatpatroon kan ook, waarbij de kleurstellingen van de klassieke stijl terug kunnen komen.

Plaats messing grepen aan de kastjes, bijvoorbeeld. Speel met sierlijke lijstjes en dergelijke aan de muur. Of kies voor een behang met een vorstelijk patroontje…

En je slaapkamer? Ook hier kan je prima dezelfde principes toepassen. Misschien heb je wel herinneringen aan een prachtige hotelkamer waar je ooit in overnacht hebt. Veel luxere hotels hanteren een klassieke stijl in hun slaapkamers. Dit kan je prima evenaren in je eigen slaapkamer. Denk bijvoorbeeld ook aan rijen kussens op je opgemaakte bed.

Voorbeelden van een klassiek interieur

Ter inspiratie bieden we je hier enkele voorbeelden van een klassiek interieur.

8252cee11431c53df62ee96e584a78b7
Bron: Pinterest homedeco

Met visgraat en veel wit

In dit voorbeeld zie je heel duidelijk hoe een visgraatvloer prachtig matcht met je klassieke interieur. Hier is vooral gekozen voor witte tinten, wat een heel galant effect heeft. Dit bewijst eigenlijk meteen dat klassiek niet altijd donker hoeft te zijn. De open haard is eveneens een mooie blikvanger.

7258295e58d72db9bc6dd29e2d2a8d59
Bron: Pinterest

Donkerdere kleuren in je klassiek interieur

Hierboven een voorbeeld van een interieur met donkere kleuren. Ook hier een open haard. Het interieur is ‘speels’ te noemen ondanks dat het klassiek is, door het gebruik van hele verschillende kleuren en vormgeving.

Maar tegelijkertijd past het allemaal prachtig bij elkaar. De blauwe bank geeft het vertrek een beetje extra kleur.

b666dcdc2c09c5880e3d1f788631ab95
Bron: Pinterest architecturaldigest

Met rode muren

Klassieke decoratie en meubelstukken, maar wel met rode muren. En juist dat rood voedt de luxe uitstraling. De kleine kroonluchter maakt het geheel compleet.

Ook hier zie je dat grote, gouden lijsten een luxe toevoeging zijn. Zie je ook de prachtige vazen? Dat ook dat machtig mooi past is duidelijk.

b161f7035ca9c9d38bb028d6882f25ae
Bron: Pinterest Gigameubel

Luxe in kwadraat

Het volgende plaatje zal je heel mooi vinden of juist veel té. Het goudkleurige geheel, in combinatie met het bruine interieur, biedt een superluxe gevoel. Prachtig voor in een hotel.

Of je dit ook als woonkamer wilt hebben zal heel erg afhangen van je eigen smaak. De planten maken het helemaal af, want juist die planten geven net even een onderbreking van het kleurenpalet.

c6875b4bd370c738b6dd5514f3df31ac
Bron: Pinterest Behance

Modern en klassiek interieur

Minder zwaar qua meubels en kleurstelling maar door de luxe materialen heeft het toch wel de sfeer van een klassiek interieur. Je zou hier zo een mooie kroonluchter bij kunnen hangen of een decoratief goud omlijst schilderij… Door de hoge muren wordt het luxe gevoel toch de kamer ingevoerd.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven