Kindvriendelijke tuin; inspiratie, ontwerp en voorbeelden

Als je kinderen krijgt dan wil je van je tuin een mooie plek voor ze maken. Een kindvriendelijke tuin vraagt om een aantal aandachtspunten. Hoe zorg je ervoor dat je tuin kindvriendelijk is, welke ontwerp kan je volgen en zijn er voorbeelden of inspiratie?

Waar let je op en wat kan je er wel of juist niet inzetten, zodat je kind er onbezorgd kan spelen?

kindvriendelijke tuin inrichten

Wanneer is je tuin kindvriendelijk?

Eigenlijk zijn er drie punten waar je rekening mee houdt bij een kindvriendelijke tuin.

  1. Het moet er veilig zijn
  2. Er mag in gespeeld worden
  3. Er kan in gespeeld worden

1. Veiligheid voor alles in een kindvriendelijke tuin

Je wilt dat je kind veilig is, dus zal je ook je tuin aan een inspectie moeten blootstellen.

Natuurlijk zorg je ervoor dat er een hek, schutting of iets anders omheen staat, waardoor je kindje de tuin niet uit kan. Dat is vooral met kleine kinderen belangrijk.

Let hierbij op met horizontale balken of stangen. Dat is namelijk juist een leuk klimrek voor je kind. Kies dus altijd voor verticale planken of dergelijke in een kindvriendelijke tuin. Zorg ervoor dat deze niet te ver uit elkaar staan, zodat je kind er echt niet doorheen kan.

Een vijver in de tuin? Met kinderen echt een heel gevaarlijke plek. Dus daar kan je beter mee wachten tot ze groot zijn. Even opletten of je beplanting niet giftig is, is ook een aanrader. Want zeker kleine kinderen stoppen alles in hun mondje.

2. Er mag in gespeeld worden

Er zijn van die tuinen die te mooi zijn om in te spelen en waarbij kindlief dus steeds te horen krijgt dat hij er niet mag komen. Niet bepaald kindvriendelijk dus. Zorg gewoon dat je tuin zo ontworpen wordt dat de kinderen lekker hun gang kunnen gaan en dat strakke gazonnetje kan je nu eventjes vergeten…

3. Er kan in gespeeld worden; zorg voor deze elementen in je tuin

En dan komen we eindelijk uit bij het echte ontwerpen van een kindertuin. Wat zet je er dus juist wél in?

Gras is een hele fijne optie. Het is lekker zacht om op de grond te zitten of om lekker met de bal bezig te zijn.

Aan de andere kant zijn tegels juist fijn met een traptrekkertje of om met een fietsje bezig te zijn. Of bijvoorbeeld om met je autootjes buiten te spelen.

Heb je genoeg ruimte dan kan je een deel gras en een deel tegels doen (bijvoorbeeld enkel je terras). Tegels in je tuin zijn wel minder kindvriendelijk. Ze zijn immers harder als de kids zouden vallen. En dat doen kinderen nogal vaak.

Een kindvriendelijk tuinontwerp, hier vind je inspiratie

Een kindvriendelijk tuinontwerp houdt er dan ook rekening mee dat je kinderen de ruimte moeten hebben in de tuin om te kunnen spelen en dat hier leuke dingen voor aangeboden worden.

Een tuin is veel leuker en uitdagender als er ook iets te beleven valt. En dan hoef je echt niet altijd meteen de duurste speeltoestellen te kopen!

Zorgen dat er wat struiken verspreid staan waar ze achter kunnen verschuilen, een zandbak waarbij je op het deksel een circuit tekent om met autootjes op te spelen of misschien wel gewoon een schommel aan een hele sterke tak van een boom.

Heb je de kans om het op die manier te doen, dan geeft het de schommel juist nog meer sfeer…

Speelhuisjes en toestellen

Speelhuisjes zijn ontzettend leuk voor kinderen. Ze zijn er in allerlei groottes en vormen en in veel tuinen past er dan ook wel één.

Zo hebben ze helemaal een eigen plekje en je kunt er meteen het speelgoed voor buiten in opruimen. Ben je zelf handig, dan kan je misschien ook wel zelf iets maken voor de kinderen.

Toen onze jongens nog klein waren hadden we nog het stookhok van de vorige bewoners staan. Mijn man heeft er een grappig huisje van gemaakt voor de kinderen, waarbij er ook nog een deel als zandbak fungeerde en een ander deel als opberghok.

Het nam dus niks meer plek in dan het stookhok altijd al deed, maar het voorzag de kinderen wel van een leuke speelplek. Je kunt ook kiezen voor een speelhuisje dat gecombineerd is met een speeltoestel.

kindvriendelijke tuin met zandbak

Glijbanen en meer in een kindvriendelijke tuin

Je kunt een glijbaan kopen, een schommel of een klimrek. Of een toestel waarbij het allemaal bij zit. Soms zit er dan ook al een zandbak bij.

Het mag een uitgave zijn, maar de meeste kinderen vinden het wel heel erg leuk. Denk wel aan een zachte ondergrond onder de schommel en aan het uiteinde van de glijbaan. Hier zijn speciale rubberen tegels voor.

Die zou je natuurlijk ook voor je terras kunnen gebruiken, zodat de kinderen ook daar ‘zachter’ vallen, dan is je tuin wel kindvriendelijk maar kan je je eettafel en stoelen weer niet zo fijn neerzetten.

Hou je van vooral een natuurlijke tuin en zie je al die grote speeltoestellen in knallende kleuren niet zitten? Je kunt ook een glijbaan nemen die je op een heuveltje grond neerlegt. Ziet er hartstikke leuk uit en dat niet alleen: het is nog veiliger ook want je kleintje hoeft nu geen enge trappen meer op te klauteren…

Moestuintje in je kindvriendelijke tuin

Naast allerlei speelattributen kan je je kind ook een eigen moestuintje geven. Dat vinden de meeste kinderen harstikke leuk en het is nog leerzaam ook.

Dat kan gewoon in de volle grond zijn, maar van die speciale bakken zijn ook wel heel fijn. En het staat ook wel heel gezellig. En wie weet lusten ze nu het eten opeens wel…

Kindvriendelijk tuinontwerp: voorbeelden

Om voor een kindvriendelijke tuin inspiratie op te doen is het fijn om naar voorbeelden te kijken! Daarom hierbij enkele voorbeelden. Laat je inspireren voor je eigen kindertuin!

Heel veel gras en overal speelmogelijkheden: de tuin ziet er strak uit wat helemaal past bij het huis. En toch is het een leuke speeltuin voor de kids.

Een keuken voor je kind in de tuin! Ook die kan je kopen of je maakt het gewoon zelf. Voor uren speelplezier en in combinatie met zand en water kan er van alles gefabriceerd worden…

Een echte hut in de tuin: welk kind wil dat nou niet? Bij dit voorbeeld heeft het best iets weg van een boomhut alleen staat het wat steviger en dichter bij de grond. Met een klimrek naar boven en met de glijbaan naar beneden. Ik zou er bijna zelf in willen ‘wonen’…

Een heel smal strookje water, zodat kindlief er echt niet in kan liggen en je hebt toch een heel leuk speelplekje voor bootjes. Hoe leuk is dit!

Ook een waterloop in je tuin? Er is mij ooit uitgelegd dat kleine kinderen nog niet snappen dat je je gezicht uit het water op moet tillen en daardoor al in een plasje water kunnen verdrinken! Zorg dus dat je kindje niet alleen erbij kan komen óf dat ze er echt niks mee kunnen.

Een zandbak in je kindvriendelijke tuin waar je u tegen zegt, in combinatie met een schoolbord. Prima toe te passen in je tuin zonder in te boeten op sfeer in je tuin!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven