Hoogslaper, halfhoogslaper of stapelbed; waarvoor kies je?

Keuze hoogslaper of halfhoogslaper. Of ga je toch liever voor een stapelbed?

Een hoogslaper, een halfhoogslaper of een stapelbed; stuk voor stuk zijn dit prachtige, avontuurlijke kinderbedden. De kans is dan ook groot dat je kind hier op een gegeven moment interesse in gaat tonen. Maar valt de keuze op een hoogslaper, halfhoogslaper of een stapelbed? Wij helpen je kiezen met onze tips!

Meestal komt de interesse zo rond de kleuterleeftijd. Je kind gaat dan naar de basisschool en maakt vriendjes en vriendinnetjes. Hierdoor ontdekt hij of zij nieuwe dingen en gaan vriendjes en vriendinnetjes zichzelf of hun bezittingen met elkaar vergelijken.

Nieuwe interesses en kinderkamer ideeën zoals een hoogslaper, een halfhoogslaper of een stapelbed vloeien hier maar al te vaak uit voort. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze hoge kinderbedden? En vanaf welke leeftijd zijn deze verhoogde slaapplaatsen veilig om te gebruiken? Dit en meer maak ik hieronder duidelijk.

keuze hoogslaper, halfhoogslaper of stapelbed

Keuze hoogslaper, halfhoogslaper en stapelbed, wat doe je?

Wat zijn de verschillen?

Een hoogslaper

Een echte hoogslaper is meestal zo’n 165 tot 180 cm hoog. Voor de bewegingsruimte van je kind is het fijn om minimaal 75 cm tussen het bed en het plafond over te houden.

Afhankelijk van de ruimte en hoogte van de slaapkamer, kun je dus zelf bepalen hoe groot en hoog een eventuele hoogslaper maximaal mag zijn. Ben je benieuwd welke hoogslaper het beste in de slaapkamer van jouw kind past?

Doe hier of hier dan alvast wat inspiratie op!  

De slaapplaats van een hoogslaper bevindt zich aan de bovenkant. Onder het bed is dan ruimte voor een bureau met stoel, een boekenkast, een opbergruimte of een speelruimte.

Door middel van een vastzittende, laddervormige trap die de vloer met het hoge bed verbindt, bereikt je kind de hoge slaapplek met matras. Een hoogslaper wordt daarom ook wel een klimbed genoemd. Voor de echte avonturiers, die op een andere manier hun bed uit willen komen, bestaan er ook hoogslapers met een glijbaan. Hoe gaaf is dat?!

Het bed heeft opstaande randen om te voorkomen dat je kind niet uit bed valt. Vind je deze niet afdoende, dan kun je altijd nog extra uitvalbeveiliging aanschaffen. Daarnaast kun je creatief zijn door de omgeving en de vloer zo zacht mogelijk te maken door middel van bijvoorbeeld kussens, dekens en knuffels.

Zoals eerder aangegeven is een hoogslaper dus best hoog, hou daar rekening mee met je keuze. Om veilig in een hoogslaper te kunnen slapen, moet je kind enigszins rustig kunnen slapen en zelfstandig de lange ladder op en af kunnen gaan, ook in slaperige toestand. Om deze redenen is een hoogslaper geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Gaat jouw kind gebruik maken van een hoogslaper? Maak je avonturier dan evengoed duidelijk dat er te allen tijde goed moet worden opgelet wanneer hij of zij in bed klimt of uit bed gaat. Is je kind namelijk teveel afgeleid of gaat hij of zij spelen in de hoogslaper, dan vergroot dat de kans dat je kind uit de hoogslaper valt.

Keuze halfhoogslaper in plaats van hoogslaper

Is jouw kleuter ook al toe aan een uitdagend kinderbed in plaats van het peuterbed? Denk dan eens aan een halfhoogslaper als keuze in plaats van de hoogslaper of het stapelbed. Waar hoogslapers geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar, kunnen halfhoogslapers al vanaf de leeftijd van 4 jaar worden gebruikt.

Mits je kind een redelijk rustige slaper is. Zoals de naam al verklapt, is een halfhoogslaper een stuk lager dan een hoogslaper, dus ook veiliger in gebruik.

Een halfhoogslaper heeft doorgaans een hoogte die varieert van 80 cm tot 120 cm. De trap naar het bed is korter en vaak ook makkelijker te betreden.

Vanwege de hoogte, is de ruimte onder het bed ook vaker geschikt als opbergruimte of speelplaats. Ideaal voor kleuters. Wil je alvast ideeën opdoen voor jouw kleine ontdekkingsreiziger?

Hier vind je een greep uit de vele mogelijkheden en ook Bol.com heeft mooie opties.

Hoe weet je of jouw kind al klaar is voor een halfhoogslaper? De belangrijkste punten om rekening mee te houden zijn stabiliteit en motoriek. Kan jouw kleuter al zelfstandig de trap op en af lopen? En kan hij of zij zich goed vastpakken en optrekken aan leuningen en soortgelijke voorwerpen?

Dan kun je ervanuit gaan dat je kind veilig in een halfhoogslaper kan slapen. Geef hem of haar wel dezelfde boodschap mee als bij het gebruik van een hoogslaper; goed opletten met het in en uitstappen en niet spelen in bed.

Een stapelbed als keuze in plaats van hoogslaper of halfhoogslaper

Een andere interessant klimbed is een stapelbed, ook wel een dubbelbed genoemd. Ideaal voor tweelingen of grote gezinnen, waarbij 2 broers of zussen bij elkaar op de kamer slapen. Als deze 2 broers of zussen dan ook nog eens 2 handen op 1 buik zijn, belooft een stapelbed jarenlang plezier.

Het bovenste bed van een stapelbed is in hoogte vergelijkbaar met een volwaardige hoogslaper. Ga je voor safe, kies er dan voor om je oudste kind van de betreffende 2 broers of zussen in het bovenste bed te laten slapen. Dit kind dient dan wel rustig te kunnen slapen en minimaal 6 jaar te zijn.

Daarnaast raad ik je aan je kind weer op het hart te drukken goed op te letten bij het betreden van het bovenste bed en bij het uitstappen. Spelen in het bovenste bed is niet verstandig. Doe dit liever op de vloer of keet nog even samen in het onderste bed voor het slapen gaan.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Anno 2023 zijn stapelbedden ook in allerlei soorten en maten verkrijgbaar dan enkel de standaard versie van vroeger. Benieuwd wat bij jullie gezin past?

Neem dan eens een kijkje op het Pinterest account van Ingridvk voor stapelbedden inspiratie of op die van baserkes.

Avontuurlijke ideeën voor een kinderkamer

Avontuurlijke ideeën voor een kinderkamer hoeven zich natuurlijk niet te beperken tot een hoogslaper, een halfhoogslaper of een stapelbed.

Laat je fantasie de vrije loop en bedenk wat bij jullie kind en jullie gezin past. Wat dacht je van de leukste kinderbedden, muurschilderingen, levendige vloerkleden, noem maar op. The sky is the limit.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven