It’s the most wonderful time of the year… tot de Drie Koningen. Want op of rond zes januari ruimt het gros van de mensen de kerstversiering weer op. En als het even kan doen we dat het liefst snel en netjes.
Want na Sinterklaas is ‘ontSpanje’ het idee en dat lukt niet als de kerstversiering van het jaar ervoor niet fatsoenlijk is opgeborgen. Om je te helpen geven wij je tips hoe je eenvoudig jouw kerstversiering kunt opruimen en opbergen.
Kerstversiering opruimen is ontspullen
Heb je dit jaar met kerst wéér die kerstster niet opgehangen? Zijn de paarse en rode kerstballen al voor het derde jaar op rij de doos niet uit geweest? Dan wordt het waarschijnlijk hoog tijd om er afscheid van te nemen.
Vind je het zonde om ze weg te gooien? Begrijpelijk. Misschien kun je er iemand blij mee maken? Denk bijvoorbeeld aan tweedehands winkels, gratis af te halen- of koopjeshoeken, Vinted of Markplaats. Zo maak je andere mensen er blij mee en je bent ook nog eens duurzaam bezig.
Hier lees je meer over de Kersttrends van 2023.
Kerstverlichting opruimen
Laat ik maar meteen met de grootste struggle van kerstversiering opruimen beginnen: de kerstverlichting. Want ik zal toch niet de enige zijn die de kerstlampjes de grootste crime vindt van het opruimen van de kerstversiering?
Jaarlijks is de verleiding ontzettend groot om er een grote bal van te maken en volgend jaar ‘wel verder te zien’. Slechts één keer gaf ik toe aan die verleiding… het jaar erop kocht ik na een hoop frustratie nieuwe lampjes.
Gelukkig ontdekte ik een paar jaar geleden een briljante lifehack! Als je je kerstlampjes om een kledinghanger heen draait, raakt het niet in de knoop.
In het laatste stuk van het snoer zitten geen lampjes, daar kun je een lus van maken die je om de haak doet. Zo voorkom je dat de boel weer van de hanger afglijdt. Of gebruik een stukje tape om het snoer vast te zetten.
De ballen!
Het liefst willen we natuurlijk allemaal de kerstballen in één grote doos sodem**teren. Lekker makkelijk en vlot. Maar tegelijkertijd ook hartstikke zonde van je mooie (glazen?) ballen.
In warenhuizen, tuincentra en zelfs supermarkten vind je ideale opbergboxen voor al je kerstballen . Deze zijn efficiënt ingericht zodat alle formaat ballen erin passen.
Wist je dat je kleinere kerstballen ook in eierdozen kan opbergen? Zo wordt kerstversiering opruimen nog makkelijker.
Vergeet de haakjes niet
De haakjes van de kerstballen zijn klein en makkelijk kwijt te raken, dus berg ook deze slim op. Stop ze in een leeg doosje of potje.
Je kunt hier natuurlijk speciaal een pot voor kopen, maar in de loop van het jaar maak je vast ook wel iets leeg wat je goed kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een lege vaseline- of lijmpot. Zo ben je ook met de kerst duurzaam bezig!
Wist je trouwens dat je paperclips ook heel goed kunt gebruiken als kerstboomhaakjes?
Verwijder batterijen
Een zingend rendier, een lichtgevende kerststal, een dansende kerstman en lampjes op een plek waar geen stopcontact in de buurt is. Batterijen zijn dé uitkomst voor de meest prachtige kerstversiering.
Maar vergeet ze bij het opruimen van de kerstversiering niet te verwijderen. Doe je dat niet, dan kunnen de chemicaliën die in de batterijen zitten gaan lekken. Nieuwe batterijen zijn misschien niet zo duur, maar het lekken kan je kerstversiering beschadigen. En dat is zonde!
De kunstkerstboom opbergen
Wanneer je heel veel ruimte over hebt in de garage of op zolder, kun je zo klaar zijn. Je wikkelt de hele boel (inclusief versiering) in vershoudfolie en sjouwt ‘m in een hoekje waar de kunstboom de komende elf maanden kan blijven staan.
Zo kun je de kerstboom inclusief kerstversiering in één keer opbergen. Handig, maar voor velen te mooi om waar te zijn. Dus delen we nog een tweede handige manier om de kerstboom op te bergen.
Uiteraard begin je met het verwijderen van de versiering in de boom. In de tegenovergestelde volgorde dan hoe je de boom versierde. Deed je slingers als laatste in de boom? Haal die dan nu als eerste eruit.
Kerstboom leeg? Haal dan de takken eraf en let er op of ze nog gekenmerkt zijn. Weet je volgend jaar nog welk takje waar hoort? Label de takken door bijvoorbeeld broodclipjes of tape te nummeren met watervaste stift. Het scheelt je volgend jaar heel veel stress.
Berg de boom op in de originele verpakking of, als je deze niet meer hebt of het niet stevig genoeg is, in een verhuisdoos of grote tas.
De echte kerstboom opruimen
De echte kerstboom moet op een gegeven moment ook de deur uit. Met zo min mogelijk naalden door het huis alstublieft. ‘Maar dat is hartstikke moeilijk’, hoor ik je nu denken. Klopt. Maar er zijn natuurlijk trucjes om het aantal dennennaalden tot een minimum te beperken.
Mijn favoriete truc is het gebruik van een (oud) laken. Als alle versieringen uit de boom zijn, kun je de kerstboom inpakken met een oud laken en makkelijk naar buiten tillen. Buiten haal je het laken van de boom af en schud je het nog even uit.
Je kunt de kerstboom staand, van boven naar beneden of andersom, inpakken maar ook liggend. Leg dan het laken op de grond en vervolgens de kerstboom erop. Even inwikkelen en klaar. Je kunt je oude boom herplanten, naar een inzamelpunt brengen of doneren tijdens een inleverdag bij bijvoorbeeld een dierentuin.
Toch per ongeluk wat naalden verloren in huis? Haal dan bij het stofzuigen de borstel even van het mondstuk. Anders blijven alle naalden in de borstels hangen.
Labelen is de key
Zo. De kerstversiering is opgeruimd. Alles is de deur uit of zit in kratten, opbergtassen of dozen. Vergeet dan niet alles te labelen voordat je de spullen die je bewaart in de kelder, garage of op zolder zet.
Het scheelt je volgend jaar ontzettend veel zoeken als je meteen kunt zien waar de opblaasbare kerstman in zit en in welke doos welke lampjes, sterren, kerstballen en slingers zitten. Zo maak je het voor de volgende kerstdagen een stuk makkelijker voor jezelf.
Wil je met kerst zelfgemaakte kaarsjes als aanvulling op je kerstversiering? Hier vind je een leuke en eenvoudige DIY.
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.