Een Japanse tuin is een oase van natuur en rust. De tuinen worden vaak aangelegd in parkachtige settings en zijn bedoeld om in stille verwondering door heen te lopen… Natuurlijk kan je de sfeer van deze Japanse stijl ook naar je eigen tuin toe halen. Hoe leg je een Japanse tuin aan en welke planten horen erbij? Wij laten je kennis maken met de mooiste Japanse tuin ideeën!
Wat is een Japanse tuin?
Natuurlijk moet je dan eerst even weten wat er nu eigenlijk onder een Japanse tuin wordt verstaan.
Deze tuinen zijn uiteraard in Japanse stijl en dat houdt in dat je Japanse decoratie kunt toevoegen. Het idee bij deze tuinen is dat het heel natuurlijk overkomt, maar wel helemaal tot in de puntjes perfect is.
Water hoort ook bij de Japanse tuin en dan het liefst met een kleine vijver voorzien van koikarpers of/en schildpadden. Verder kom je er watervallen tegen, rotspartijtjes, eilandjes, heuvels, bomen en mos en vergeet vooral ook de mooie bruggetjes niet.
Veel onderhoud in dit soort tuinen
Het mag duidelijk zijn dat een Japanse tuin om veel onderhoud vraagt om het zo perfect te houden. Maar pas op dat je het wel zo aanpakt dat het wel heel natuurlijk oogt. Het moet dus geen strak gazonnetje worden met heel uitgekiende plekjes voor een plantje.
Japanse tuin ideeën
Naast de beplanting zijn ook andere details belangrijk.
Lantaarns horen er ook bij en verf de bruggetjes in het prachtige rood wat je vaak in Japanse tuinen ziet.
Voor een dergelijke tuin kan men miniaturisering toepassen. Dat houdt in dat je de natuur in het klein nabootst. Inderdaad komen dan de bonsaibomen naar voren. Maar je kunt zo ook bergen en zee nabootsen.
Je kunt kiezen voor decoratie waar geluiden bij betrokken zijn, zoals een Shishi-odoshi. Dit is een houder van bamboe waar water inkomt. Is deze vol, dan slaat het om tegen een steen aan. En zo zijn er meer attributen die iets doen en daarmee ook een geluid verspreiden.
Typen Japanse tuinen
Onder Japanse tuinen is er nog een indeling te maken, zoals:
- Watertuinen, waarbij de vijver de grote blikvanger is
- Paradijstuinen, die het paradijs uit het Boeddhisme nabootsen. Vaak zie je hier ook een Boeddhabeeld staan.
- Zentuinen, met veel stenen.
- Theetuinen, met een buitenste en binnenste tuin en een theehuisje.
- Mostuinen.
- Kluizenaarstuinen…om je lekker in terug te trekken.
Japanse tuin planten
Planten voor de Japanse tuin vormen een grote groep.
Zo zijn bamboesoorten eigenlijk onmisbaar. Maar ook varens, de Rododendron, Japanse Esdoorn en de Japanse notenboom zijn heel gewild. Verder kan je denken aan Kalmia-soorten, Spirea, mossen, Hosta-soorten, begonia’s, Blauweregen en bijvoorbeeld de Japanse Iris.
Japanse tuin aanleg
Groen en water horen beiden thuis in deze tuin. Zorg dat het allebei goed naar voren komt.
Maar ook stenen horen een duidelijke rol te hebben. Prachtig grind kan je hiervoor gebruiken en daar leg je dan een oneven aantal grotere stenen in. Deze moeten verschillen in vorm en maat. Je Japanse tuin wordt op zijn mooist als water, groen en steen in evenwicht zijn.
Dit evenwicht moet je ook zien te vinden in de beplanting. En dan wat betreft de hoogte. Kies zorgvuldig voor lage, middelmatige en hoge beplanting. Zoals gezegd hoort een dergelijke tuin er verzorgd én natuurlijk uit te zien.
Een Japanse tuin is nooit symmetrisch, hou daar dus ook rekening mee. Als je de kans hebt zorg je voor hoogteverschillen qua grond. Boots dus in het klein bergen (heuvels) na. Wandelpaadjes mogen eigenlijk niet ontbreken.
Een kleine waterval (te koop bij tuincentra, dus prima te doen) maakt het geheel prachtig. En kies voor mooie Japanse decoratie, zoals een Japanse lantaarn. Heb je genoeg ruimte, dan is een echt rood bruggetje machtig mooi…
Groen, water en steen
De reden waarom deze drie ‘elementen’ belangrijk zijn is om het volgende:
- Groen staat voor de natuur
- Water staat voor leven
- Stenen staan voor rust
Water in een kleine tuin
Nu lees je steeds dat water belangrijk is, maar ik hoor je al denken dat dat in jouw tuin helemaal niet past. Geen paniek, dat past namelijk al snel wel. Kies bijvoorbeeld voor het eerdergenoemde watervalletje. Daar heb je echt niet veel plek voor nodig, maar je hebt zo wel het ontspannende geluid van stromend water.
Doorkijkjes in je Japanse tuin
Wat we nog niet genoemd hebben zijn de doorkijkjes. Kan je je tuin indelen in meerdere stukjes, dan is een doorkijkje naar een ander deel heel leuk. Het geeft je meteen het gevoel alsof je tuin groter is dan hij werkelijk is.
Maak gebruik van natuurlijke materialen
Kies voor je tuinmeubilair voor natuurlijke materialen. Hier zijn verder niet echt richtlijnen in, want in een originele Japanse tuin zullen niet veel meubels staan.
De tuin is meer bedoeld als wandelparadijs of om te overdenken. Bamboe meubels passen uiteraard prima, want grote kans dat je bamboe ook in je tuin hebt staan…
Voorbeelden Japanse tuin
Hier nog wat voorbeelden van tuinen in deze stijl om je te inspireren!
Dit is een leuk hoekje, die jij vast ergens maken kunt. Ook prima te realiseren op een balkon! Zet de planten/boompjes in potten en koop een mooi Japans beeld, zoals deze. Met wat grind en een mini-vijvertje in een bak ben je al een heel eind!
De Japanse Esdoorn mag niet ontbreken. In een pot is hij al mooi.
Maar een grote boom is nog veel mooier…als je de ruimte hebt natuurlijk.
Hier kan je goed zien hoe een Japanse tuin bij je huis eruit kan zien. Met grote stapstenen, een klein waterpartijtje en asymmetrische vormen. Stenen, groen en water zijn hier allemaal aanwezig.
Met een boom die lijkt op je kleine Bonsaiboompje in je kamer…en waarmee het al meteen bijzonder wordt. Grote steenpartijen en beplanting in verschillende hoogtes: je vindt het allemaal in deze Japanse tuin.
Met een pad van stapstenen door grind kan je ook een langgerekte, smalle tuin prima omtoveren tot een Japanse tuin. Met de nodige decoratie, mooie beplanting en grillige vormen kom je al heel ver. Hier of daar nog wat water en je bent helemaal klaar.
En dan wil ik toch nog graag even het Japanse bruggetje laten zien waar ik het al over gehad heb. Misschien niet te realiseren in je eigen tuin, maar het is voor mij één van de redenen waarom ik deze tuinen zo mooi vind…
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.