Deze verschillende interieur stijlen zijn er

Je huis inrichten doe je uiteraard naar je eigen smaak. Je vindt het wel mooi om er ook echt een prachtig geheel van te maken en dan kan het handig zijn om een bepaalde woonstijl te hanteren. Maar welke interieur stijlen zijn er zoal? En hoe creëer je zo’n stijl dan?

interieur stijlen die je als woonstijl kan gebruiken bij de inrichting van je huis

De interieur stijlen op een rij

Industrieel interieur

Een industrieel interieur neemt je mee naar de oude fabriekshallen. Wit, bruin, grijs zijn dan ook kleuren die prachtig staan. Chromen accessoires zijn mooi. Kies voor bakstenen muren en als je ze dan ook nog de look geeft dat de verf er deels afgebladderd is, dan heeft het helemaal de juiste sfeer voor de industriele interieur stijl.

Of ga voor veel beton. Rauw is een term die hier zeker bij past. Meubelstukken zijn het liefst robuust. Leer, hout, metaal: doen! Een mooie eyecatcher in dit vertrek: een echte oude fabriekslamp!

modern interieur

Modern interieur in interieur stijlen

Bij modern denk je aan strak, rechtlijnig en niet al te kleurrijk. Wit en zwart zijn vaak de hoofdkleuren. Maar ook grijs kan prima.

De ruimte is vaak open en de vloer is meestal glad. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een betonnen vloer, parket of keramische tegels. Het liefst is het vertrek licht en bijvoorbeeld één ruimte voor zowel keuken als leefkamer.

Grote ramen of lichtkoepels kunnen de sfeer extra benadrukken. De muren worden geverfd in een neutrale kleur, dus meestal in wit of een grijstint. Eén muur een net andere kleur geven kan ook mooi zijn. Design past perfect bij een moderne woonstijl.

bohemian interieur en boho stijl

Bohemian interieur of boho stijl

Bohemian of boho staat voor interieur stijlen die vooral warm en vrolijk zijn. Over het algemeen genomen zal wit de basiskleur zijn en haal je de expliciete boho stijl juist uit de accessoires.

Hierbij kan je voor diverse sprekende kleuren gaan, want boho is vooral een mix van kleur, patronen en stoffen. In combinatie met natuurlijke materialen als bamboe in huis, rotan, wol of linnen krijg je een heerlijk vakantiegevoel thuis.

Een beetje terug naar de hippie-tijd, zeg maar. Neem vooral lekker veel souvenirs mee van vakantie, want die horen helemaal thuis in deze woonstijl. Voor kussentjes en kleden kies je voor diverse patroontjes op de stof in deze interieur stijlen en borduursels kunnen ook.

Vintage interieur stijlen

Vintage is niet echt een specifieke stijl maar staat voor een interieur met oude meubelstukken. Hierdoor kan je vintage dus ook toepassen in combinatie met eigenlijk iedere andere woonstijl.

In principe stelt men dat de meubelstukken in een dergelijk interieur tussen 25 en 100 jaar oud zouden moeten zijn. Bij kleurgebruik denk je dan toch al snel aan wit, grijs, beige, bruin, oker en eventueel pasteltinten.

retro interieur

Retro interieur stijl

Een retro interieur is een inrichting die is gebaseerd op oude woonstijlen. Het verschil met vintage is dat je nu wel voor nieuwe spullen gaat, die zijn geïnspireerd door de jaren ’60 en ’70.

Het heerlijke oranje, bruin, groen past bijvoorbeeld heel goed in huizen met deze interieur stijlen. Maar ook geel en rood passen erbij. Ook de stijl van de meubels zijn afgeleid van de meubels uit die jaren.

Het is een stijl die een heel andere kleurstelling heeft dan je gewend bent, maar daardoor maak je dus juist het verschil. De woonstijl van de jaren ’60 laat ook die leuke smalle pootjes zien onder de meubelstukken. Ga je voor retro meubels die nieuw zijn? Grote kans dat je die dan ook terugziet!

Klassiek interieur

Bij een klassiek interieur moet je denken aan de inrichting van oude, statige huizen (of kastelen!). Grote, luxe hotels willen ook vaak teruggrijpen naar deze mooie woonstijl.

Luxe, weelde, koninklijk: termen die in je opkomen als je deze interieur stijl tegenkomt. Hier en daar een vleugje goud, sierlijke lijsten en kroonluchters doen het prima in deze stijl. Als materiaal kan je denken aan velours en andere weelderige stoffen. Het voelt meestal heel warm aan door de kleurkeuze.

Landelijk interieur

Bij deze woonstijl wil je het gevoel van buiten naar binnen halen, zeg maar. En dan met name het gevoel van het landelijke leven.

Hout is een materiaal wat in dit soort interieur stijlen vaak de overhand heeft en als kleurgebruik kies je voor kleuren als gebroken wit, grijstinten, beige of/en taupe, maar ook een bruin interieur past in deze stijl.

Het is waarschijnlijk niet ingewikkeld om te begrijpen dat je kiest voor natuurlijke materialen. Katoen, wol en linnen zijn perfect. Verder kan je kiezen voor accessoires van rotan of riet.  Liefelijke ronde vormen, ruwe materialen en juist een grote eettafel, bijvoorbeeld, maken het tot een mooi geheel.

Romantische woonstijl

Roze, bloemetjes en een Engels servies: misschien komen die details bij je naar boven als je aan een romantisch interieur denkt. Klopt helemaal. Maar er kan natuurlijk meer.

Ga voor pastelkleurtjes en kies voor zachte materialen. Bloemen als basis voor patronen is een perfect idee of je kiest voor een ander fijn patroontje. Krullerige details aan de meubelstukken of sierlijsten maken het helemaal af.

Een kantje aan sierkussentjes, bijvoorbeeld, doen het ook goed. En inderdaad, dat gebloemde serviesgoed dus.

Design interieur stijl

Een doordacht geheel, met prachtige design meubelstukken: dat maakt een design inrichting compleet. De inrichting is strak. En luxe is alles wat de klok slaat. Rommel past zeker niet in deze interieur stijl, dus zorg je dat er genoeg opbergruimte is.

Maar ook dat werk je het liefste weg in de muur… Uiteraard is de techniek de grote vriend van deze designwoontrend.

Een van de groene interieur stijlen: Botanisch interieur

Misschien juist wel de grote tegenhanger van de vorige interieur stijlen: de botanische stijl. Hierbij staat niet de techniek centraal en strak design, maar juist de natuur.

Dat vraagt om veel groen en natuurlijke materialen. Rauwe muren die dus niet strak in de verf zitten, maar je ziet juist de klinkers. Riet, rotan, bamboe en andere materialen gebruik je hierbij voor decoratie of zelfs de meubelstukken.

Ga voor grote groene planten die de blikvangers van je kamer zullen zijn. Je kunt een leuk hoekje maken met een hangstoel in een natureltint. Link naar de jungle door bijvoorbeeld een tropenhelm op te hangen. Ga voor groenkleuren en mooie natureltinten.

Eclectisch interieur

Misschien heb je ooit de term eclectisch horen vallen als het over interieur stijlen gaat en ben je benieuwd wat dit voor stijl is?

Dit woord wil niets anders zeggen dan dat er bouwstijlen of kunststromingen worden gecombineerd. In dit geval dus twee of meer interieur stijlen die je combineert in je eigen woonstijl.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven