Huishouden

Het huishouden; een irritatie of een genot?

Het huishouden is voor veel mensen iets wat ze niet echt leuk vinden, maar wat nu eenmaal wel nodig is.

Om het zo fijn mogelijk te laten verlopen, is het dan ook handig om te weten hoe je dingen zo makkelijk mogelijk kunt doen.

Hoe verwijder je bepaalde vlekken, bijvoorbeeld, of hoe krijg je die akelige kalk in de badkamer weg? Tips en tricks over het huishouden delen we dan ook graag met je! Hier lees je in ieder geval al meer over de fijne Jemako doeken.

Iedereen moet ‘huishouden’

Of je nu wilt of niet: iedereen heeft te maken met huishouden, dus ook jij. Misschien kon je er nog aan ontkomen toen je nog thuis woonde.

Maar nu je je eigen huis hebt is het toch echt je eigen verantwoording. Deel je je huis met een partner? Dan mag je verwachten dat hij of zij ook mee zal helpen.

Afspraken hierover maken kan bij het ene gezin helemaal niet nodig zijn, omdat het vanzelf wel goed loopt en iedereen actief betrokken is. Bij anderen is het wel nodig om hier afspraken over te maken, om zo te zorgen dat alles gedaan wordt én niet alleen maar door 1 persoon.

Goed, de afspraken zijn gemaakt, zeg maar, en dan kan het echte werk beginnen. Weet je niet zo goed hoe je bepaalde dingen moet aanpakken? Gelukkig kan je dan hier allerlei tips vinden die je kunnen helpen.

huishouden

Grootmoeders wijsheden als het over schoonmaken gaat

Zo zijn er wijsheden, die nogal eens weggezet worden als wijsheden van oma, die al heel oud zijn maar nog altijd goed werken. Maar dan moet je ze natuurlijk wel weten.

Inspiratie op dit gebied is vast welkom. Het maakt het huishouden niet alleen makkelijker, maar vaak ook nog goedkoper! Want met die oude tips zijn al die dure schoonmaakmiddelen regelmatig overbodig!

Duurzaam huishouden

En daarmee komen we meteen op het volgende onderwerp: duurzaam huishouden.

Wat kan je doen om je huis wel goed schoon en op orde te houden en toch het milieu zo min mogelijk te belasten?

Daar zijn best veel dingen voor te bedenken en uiteraard dragen wij daar graag ons steentje aan bij. Lees dus zeker onze artikelen over deze onderwerpen, zodat ook jij je steentje kunt bijdragen aan een beter milieu voor ons en zeker onze kinderen.

Zelf je schoonmaakmiddelen maken

Eén van de manieren om je huis duurzaam schoon te maken is zelf aan de slag gaan met schoonmaakmiddelen maken.

Omdat je hierbij veel minder chemische dingen gebruikt dan de meeste middelen in de supermarkt, ben je al goed bezig! Hoe maak je dit? En waar kan je het allemaal voor gebruiken?

Opbergtips

Maar huishouden is niet alleen schoonmaken. Het is ook je huis netjes houden door alles een fijne plek te geven. Of anders gezegd: door goed op te ruimen.

Soms weet je niet meer waar je alles laten moet. Natuurlijk kan ruimen dan een oplossing zijn. Want minimaliseren is ook een tophit tegenwoordig.

Maar je kunt eveneens kiezen voor slimme opbergmogelijkheden! Hoe richt je je kamer of keuken of zeker de slaapkamers van je kinderen in, zodat je lekker veel opbergruimte hebt en je leefruimte daarmee overzichtelijk blijft?

Minimalistisch huishouden

Van minimaliseren wordt gezegd dat het niet alleen je huis opruimt, maar ook je mind. Een kwestie van uitproberen of dat voor jou ook zo werkt.

Maar hoe pak je dat ooit aan? Waar begin je en waar laat je dan de spullen die je niet meer nodig denkt te hebben? Wij gaan voor je op zoek naar handige feiten die hier mee te maken hebben en laten het je weten in onze artikelen! Zo heb jij geen opruimcoach nodig…

Snel schoonmaken

We hebben het altijd druk. Met werk, de kinderen en andere verplichtingen. Eén van de dingen die er vaak als eerste bij inschiet is dan toch die stofzuiger door het huis of de stofdoek over je kast…

Hoe kan je het huishouden sneller doen? Maar ook: welke dingen moet je echt vaak doen vanuit hygiënisch oogpunt en welke dingen kunnen ook best wel minder vaak? We geven je graag advies!

Huishouden en energieverbruik

Ook bij het huishouden komen we niet om energieverbruik heen. Of het nu om elektra gaat of gas. Wat kan je doen om hier slim mee om te springen en misschien wel op je energieverbruik te kunnen besparen?

Kinderen en huishouden

Heb je kinderen? Dan kan het soms een behoorlijke uitdaging zijn om je huishouden te doen terwijl je peuter door de kamer loopt.

Je moet opletten dat hij niet met je schoonmaakmiddel in aanraking komt, bijvoorbeeld. Of je kunt gewoon niks werkelijk doen omdat hij continue aan je ‘rokken’ hangt. Hoe pak je dit nu weer aan?

Maar: er is ook nog een andere vraag bij ‘kinderen en huishouden’. Wat leer jij je kind en hoe kan je ze mee laten helpen? Niet alleen handig voor jou, maar je kind leert erdoor en zal daardoor straks prima weten hoe hij of zij zelf het huishouden moet doen!

Huishoudschema

Deel jij je huishouden met je partner, kinderen of misschien met andere studenten?

Als je met meerdere mensen een huishouden doet kan het fijn zijn om een schema aan te houden, zodat iedereen exact weet wie wanneer wat doet.

Zeker als dit rouleert, bijvoorbeeld in een studentenhuis. Hang dit schema op zodat iedereen goed kan zien wat er gebeuren moet. Of je dit ook laat afvinken is aan jullie.

Dit kan wat kinderachtig overkomen, maar het kan ook gewoon nodig zijn als anders mensen hun snor drukken en gewoon hun ding niet doen.

Meer tips nodig voor dit soort huishoudens? Laat je inspireren door internet…door ons!

Genieten van je huis!

En dan is het nu tijd om aan de slag te gaan zodat je huis heerlijk schoon is en jij zorgeloos kunt genieten van je mooie, schone woonplek!

Geniet ervan als je klaar bent. Want dat heb je dan ook echt verdient! Meteen nog een tip: moet je een grote klus doen waar je heel erg tegenop ziet? Stel jezelf een beloning in het verschiet als je het gedaan hebt!

Of deel de grote klus op in kleinere stukken die behapbaarder zijn.

Scroll naar boven