Je huis schoonmaken binnen 30 minuten, 6 tips

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben altijd geschokt hoe snel een huis rommelig kan worden!
Vanuit het niets eindig je in no-time met een stapel vuile vaat, tandpastaspatten over de wastafel en spiegel in de badkamer en overal papierwerk. Maar met deze tips kan je je huis schoonmaken binnen 30 minuten per dag en heb je altijd een schoon en opgeruimd huis.

Je huis schoonmaken binnen 30 minuten per dag met deze tips

Eindelijk ben ik erachter dat -als je elke dag een paar gemakkelijke en snelle opruimtaken doet- je nooit een hele middag hoeft te besteden aan het schoonmaken van het huis. Met deze tips gaat dat jou ook lukken!

Vaak denken we ten onrechte dat we in de toekomst op magische wijze meer tijd zullen hebben.

We hebben dan ook de neiging om huishoudelijke taken uit te stellen tot die hypothetische toekomstige dag waarop we meer tijd hebben. Die dag die komt echter niet en daarmee wordt de rommel in huis steeds groter.

Je huis schoonmaken en schoonhouden in een korte tijd per dag is dan ook de key tot succes en met deze tips gaat dat lukken.

Als het gaat om het netjes houden van je huis, zijn eenvoudige, consistente schoonmaakroutines de sleutel én hele fijne poetsdoeken zoals deze bijvoorbeeld.

Zo kan je dagelijks genieten van een opgeruimd huis en is het geen punt als je onverwachts visite krijgt. Met deze tips en 30 minuten per dag heb jij al een opgeruimd en schoongemaakt huis.

Hier zijn 6 dingen die je elke dag kunt doen om je huis schoon te houden!

je huis schoonmaken in 30 minuten met deze tips

Hoe je je huis de hele tijd netjes en schoon kunt houden

1. Laat je vaatwasser elke avond draaien (en maak hem elke ochtend leeg)

Of hij nu vol is of niet, maak er een gewoonte van om de vaatwasser in je keuken elke dag te laten draaien en leeg te maken. Zo laad je elke vuile vaat de hele dag door in de geleegde vaatwasser terwijl je ze gebruikt, in plaats van je gootsteen te vullen.

ps… mocht je écht weinig in je vaatwasser hebben dan kan je dit proces een keer overslaan, maar je kan er ook voor kiezen om een kort programma te draaien. Het idee is om proactief te zijn en meteen een plek te hebben voor de vuile vaat.

Je vuile vaat kan zo snel opstapelen waardoor je keuken er echt rommelig uit kan zien! Vroeger wachtte ik tot mijn vaatwasser propvol was voordat ik hem aanzette, en het duurde een eeuwigheid voordat ik hem uitlaadde.

De gevolgen? Altijd rommel op mijn aanrecht. Niet alleen vervelend om te zien, maar het trekt ook nog eens ongedierte aan. Deze tip hoort dan ook zeker thuis in dit blog over je huis schoonmaken in 30 minuten.

Het zal je verbazen hoe weinig tijd het eigenlijk kost, vooral als je er bovenop zit! Check hier nog meer tips over afwassen.

Tip: je kinderen én partner leer je natuurlijk om zelf de gebruikte spullen ook in de vaatwasser te zetten gedurende de dag.

Je kunt een vaatwasser snel uitladen in minder dan 5 minuten, en je zet je vuile vaat gewoon in de vaatwasser in plaats van in de gootsteen of op het aanrecht. Dat kost geen extra tijd.

Geschatte tijd: 5 minuten

ps. zo voorkom je stankoverlast bij het gourmetten

2. Je huis schoonhouden in 30 minuten per dag met deze tips: verwerk je post zodra je hem binnenkrijgt

Rondslingerende papieren is een enorme bron van rommel in veel huizen. Zodra je de post binnenkrijgt, sorteer je deze dan ook.

Als je nog steeds papieren rekeningen per post ontvangt, open ze dan en leg ze op een aangewezen plek om te betalen. Eens per week doe je je betalingen en daarna berg je de post definitief op.

Privé informatie kun je versnipperen, of je maakt een aparte map waar je alles in stopt.

We hebben binnen bijvoorbeeld een stoffen wasmand met een leuk printje die we voor oud papier gebruiken. Heel handig, al het oud papier gaat erin. Tot aan de eierdozen en toiletrollen toe. Je kan zelfs een soort basketbal achtige bewegingen maken om te kijken of je kan scoren. Hierdoor vinden ook de kinderen het prima om oud papier direct op te ruimen.

Is de wasmand vol, dan breng ik hem naar buiten en leeg ik hem in de papierkliko.

Stapels post leiden ertoe dat je meer rommel in huis hebt en dat je rekeningen vergeet te betalen. Wat weer leidt tot extra werk.

Binnen een paar minuten per dag heb je met deze tips een huis dat je makkelijker kan schoonmaken.

Benodigde tijd: ongeveer 3 minuten

iedere dag een was draaien om je huis opgeruimd te houden

3. Was en berg elke dag één lading was op

Bij ons in huis moet er bijna iedere dag wel een was gedraaid worden. Maar in een klein huishouden hoeft dat waarschijnlijk niet.

Het gaat er echter om dat je een was doet op het moment dat je een wasmachine vol hebt. Gelijk wegwerken die vieze was. Het voorkomt dat de boel zich opstapelt en dat je er als een berg tegenop ziet.

Op deze manier hoef je niet op een dag (in het weekend bijvoorbeeld, gatver) de hele was weg te werken. Waar je uiteindelijk veel langer mee bezig bent.

Ik gooi dan ook in de ochtend de was in de wasmachine. Als deze klaar is gaat dat wat kan in de droger en de rest hang ik op. Liefst uit het zicht natuurlijk.

Als de droger klaar is, dan haal ik de was eruit en vouw ik deze direct op. De was die nog op de lijn hangt is de dag erna pas droog en vouw ik dan direct op. Als je deze tips iedere dag doet, dan is het schoonmaken en onderhouden hiervan een kleine moeite en is je huis steeds op orde.

Geschatte tijd per dag: 10 minuten

4. Maak iedere dag je bed op; maar eerst luchten!

Bij het schoonmaken en onderhouden van je huis hoort niet alleen de benedenverdieping, maar ook de slaapkamers.

Het opmaken van je bed kan je heel simpel opnemen in je ochtendroutine.

Alhoewel, dat zeg ik niet helemaal goed. Want na een nacht slapen moet het bed eerst luchten. Als je uit bed stapt dan gooi je dus eerst de lakens open. Zet daarna het raam lekker open, zodat je slaapkamer kan luchten.

Vervolgens ga je douchen, eten, tanden poetsen en doe je je make up op. Vlak voor je de deur uitgaat om te werken doe je je slaapkamer raam dicht (of op een kiepstand, wat jij wilt).

Bij de tips van het schoonmaken van het huis in 30 minuten hoort dan nog dat je ook even je dekbed terugslaat zodat je bed weer opgemaakt is. Schud de kussens even op en klaar ben je.

Beide activiteiten (openslaan, luchten en weer opmaken) heb je binnen no-time gedaan. Je hoeft het bed ook niet helemaal glad te strijken natuurlijk Het gaat erom dat je je bed weer even toedekt en het er weer instapklaar uitziet.

Tijd: ongeveer 2 minuten

5. Ruim het aanrechtblad op en veeg het af, net als de keukentafel

In de ochtendroutine tips is het ook belangrijk om bij het schoonmaken van je huis het aanrechtblad en de keukentafel op te ruimen en schoon te maken.

Is heel het gezin klaar met eten? Veeg dan even snel over het aanrechtblad en de keukentafel voordat je de deur uitgaat naar je werk.

Aangezien je de afwas al geregeld hebt hoeft dit nauwelijks tijd te kosten. Het aanrechtblad is al leeg, toch?

Een spuitfles met een mengsel van azijn en water en een vaatdoekje of keukenpapier werkt uitstekend om je aanrechtblad even snel schoon te maken.

Als je eenmaal de gewoonte hebt om dit in de keuken te doen, voeg dan ook het schoonmaken van je badkamerbladen toe aan je routine.

Geschatte benodigde tijd: 3 minuten

6. Een ruimte in huis schoonmaken per dag

Wat je schoonmaakt, verandert elke dag, maar het idee is om elke dag een extra schoonmaaktaak te doen.

Zo kan je de ene dag je badkamer aanpakken, de volgende dag je toilet (met toilet tapes) en de dag erna bijvoorbeeld een van de slaapkamers.

Gedurende de week komen zo alle ruimtes in huis aan bod tijdens het schoonmaken en kan je met deze tips ervoor zorgen dat het netjes en opgeruimd blijft.

Heb je op een bepaalde dag wat extra ruimte over? Dan kan je natuurlijk altijd nog een keertje extra stofzuigen of iets dergelijks.

Geschatte tijd: ongeveer 7 minuten

Klaar om aan de slag te gaan om je huis netter te houden?

Ik hoop dat je dit systeem om je huis in minder dan 30 minuten per dag schoon te maken en te houden inspirerend vindt!

Ik vind het zelf heel fijn dat die 30 minuten over de hele dag worden verspreid, daarmee voelt het niet echt als extra tijd die je besteed aan het huishouden.

Als het overweldigend lijkt om al deze dingen tegelijk te doen, implementeer dan één voor één.

Werk een week lang aan het dagelijks draaien en legen van de vaatwasser in de avond en de ochtend. Heb je dat in je systeem zitten? Dan pak je de volgende taak erbij.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven