Interieurtips voor een kindvriendelijke woning

Heb je ooit gedroomd van een huis waar iedereen zich op zijn gemak voelt, waar ouders zich geen zorgen hoeven te maken over spelende kinderen en waar kinderen vrij kunnen spelen zonder beperkingen? Een huis kindvriendelijk inrichten is zeker mogelijk!

En je hoeft daar zelfs geen grote verbouwingen voor te doen, alleen wat slimmere keuzes te maken. In dit artikel delen we waardevolle tips om een thuis te creëren dat zowel comfortabel is voor kinderen als geruststellend is voor ouders.

je huis kindvriendelijk inrcihten

Je huis kindvriendelijk inrichten doe je zo

Je kan een woning op verschillende vlakken kindvriendelijk maken, bijvoorbeeld door te letten op veiligheid, maar ook door bij het inrichten slimme keuzes te mkaen qua materialen. Ik neem het allemaal even met je door.

Veiligheid boven alles

Je eerste prioriteit zou veiligheid moeten zijn in een huis met kinderen.

Check daarom mogelijke gevaren, zoals scherpe hoeken en losse kabels, en probeer deze zo veel mogelijk te verminderen of netjes weg te werken.

Zorg dat de meubels stevig vaststaan om ongelukken te voorkomen. Je wilt immers niet dat een gammele kast op de tenen van je kleintje valt. En denk bijvoorbeeld ook aan de stopcontacten, het fornuis en de traphekjes!

Pas als de veiligheid geregeld is, kun je verder met de inrichting van je kindvriendelijke huis.

Kindvriendelijke materialen in de inrichting van je huis

Kies materialen die kindvriendelijk zijn. Ga voor duurzame en makkelijk schoon te maken opties.

Denk bijvoorbeeld aan afneembare bekleding en stevige vloerbedekking. Deze materialen kunnen tegen een stootje en maken schoonmaken veel simpeler.

Laat je indien nodig adviseren door Roobol specialist in vloeren om een vloer te vinden die geschikt is voor kinderen en toch ook makkelijk is in onderhoud.

Slimme indeling in je huis

Denk goed na over hoe je de ruimte indeelt, rekening houdend met kinderen. Maak een veilig speelgedeelte waar ze vrij kunnen rondlopen. En waar ook bijvoorbeeld ruimte is om een toffe tipitent te plaatsen als ze daar zin in hebben.

Tevens moeten alle belangrijke plekken overzichtelijk zijn, zodat je vanuit verschillende hoeken goed toezicht kunt houden.

Voldoende opbergruimte

Een kindvriendelijk huis betekent niet dat het bezaaid moet zijn met speelgoed. Ja, speelgoed is fijn en voldoende verschillende soorten speelgoed maken het leven van je kind leuker.

Maar wat niet fijn is als het huis vol ligt met speelgoed dat niet opgeruimd kan worden, dat is niet kindvriendelijk. En ook niet oudervriendelijk trouwens!

Wist jij dat kinderen dan het speelgoed eigenlijk niet meer goed zien?

Gebruik slimme opbergruimte om LEGO op te bergen, zoals opbergboxen en meubels met ingebouwde lades, om alles netjes op te bergen en de ruimte georganiseerd te houden.

Zo blijft het ook voor de kinderen leuk om steeds weer ander speelgoed uit de kasten te halen.

Tip: verhuis eens in de paar maanden wat speelgoed naar zolder en wissel om met ander speelgoed in de opbergmand. Zo hebben je kinderen steeds ‘iets nieuws’ om mee te spelen.

Kindvriendelijke kleuren en patronen bij het inrichten van je huis

Kies kleuren en patronen die handig zijn voor kinderen. De juiste kleuren en patronen kunnen namelijk goed vlekken verbergen.

Ga voor stoffen die je kunt wassen en die stevig genoeg zijn voor het wilde spel van kinderen.

Zo is een mooi modern wit vloerkleed niet heel handig als je kinderen nog wat kleiner zijn. Wel mooi, maar de vraag is voor hoelang!

Kies voor accenten

Je kunt ook denken aan mooie tekeningen op de muur of speciale verf (schoolbordverf bijvoorbeeld) waarop je met krijt kunt schrijven en tekenen.

Hierdoor wordt de huiskamer leuker voor kinderen. Schilder dieren op de muur of maak een andere plek waar kinderen met krijt mogen tekenen. Zo wordt de kamer speelser en creatiever en je huis inrichting een stuk kindvriendelijker.

Kort samengevat over het inrichten van een kindvriendelijk huis

Een huis kindvriendelijk inrichten betekent leuk voor kinderen, veilig, maar óó’k praktisch voor ouders.

Zet sloten op kasten en laden zodat kinderen er niet in kunnen. Gebruik ook speciale beschermers voor stopcontacten en zet hekjes bij trappen. Dat maakt de plek veiliger voor kinderen.

Daarnaast kies je voor handige materialen en stoffen is en een vloer die makkelijk schoon te maken is.

En vergeet dus vooral de handige opbergruimtes niet waardoor je in een mum van tijd weer een opgeruimde kamer hebt als je lieverds in bed liggen en jij zelf even kan chillen.

Gebruik deze interieurtips als leidraad om een huis te creëren dat perfect past bij jouw gezin!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven