Houten latjes wand zelf maken; tips voor een prachtige, originele wandafwerking

Al maanden had ik deze diy in mijn achterhoofd voor als de verbouwing klaar was. Het maken van een houten latjes wand in de keuken als wandafwerking van de nieuwe keukenkastjes. En ineens was het zover!

We hebben er even over gedaan om te bedenken hoe we deze wand met houten latjes zouden gaan maken, maar inmiddels zijn we bijna klaar in de keuken en kan ik het resultaat al met jullie delen. Ik ben er zo super blij mee!

Zelf een houten latjes wand maken? Met de juiste materialen is het niet zo moeilijk!

Zoals gezegd hebben we er even over gedaan voordat we aan de wand konden beginnen. Om te beginnen moest eerst de verbouwing af, de muren gestuct en geschilderd, de vloer gelegd en de nieuwe keukenkastjes in elkaar gezet.

montage kit houten latjes wand

Op het stuccen na hebben we dat allemaal zelf gedaan. Dat manlief in het verleden riep dat hij niet handig is, daar hoeft hij niet meer mee aan te komen. Ik weet inmiddels beter.

Toch hebben we er wel even over gedaan voordat we aan dit diy project van de houten latjes wand durfden te beginnen. We hadden de houten latjes inmiddels al een maand in huis liggen voordat we zijn begonnen.

Wat heb je nodig om wand met houten latjes te bekleden?

Eigenlijk heb je niet zo heel veel nodig. Onderstaande producten hebben wij gebruikt om deze wand te kunnen maken:

  • Eiken houten latjes, deze hebben we bij Hornbach gehaald maar je kan ze ongetwijfeld ook bij andere bouwmarkten vinden. De maat die wij gebruikt hebben is 25*19*2500 mm
  • Bison montagekit, direct grip
  • Een paar lijmklemmen; tip: de Wolfcraft lijmklemmen kan je met een hand bedienen en zijn écht heel handig
  • Afstandhouders om de latjes op eenzelfde afstand te kunnen monteren
  • Handzaag

Niet zelf maken? Kant en klare panelen vind je hier.

Hoe maak je zelf een wand met latjes?

Als je alles in huis hebt kan je beginnen. Bij ons duurde dat dus nog een maand, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Al die tijd hebben de eiken houten latjes in de woonkamer gelegen, waardoor ze gelijk goed geaclimatiseerd zijn. Ieder nadeel heb zijn voordeel. Toch?

Uiteindelijk hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we gewoon begonnen. Wil je weten hoe je een houten latjes muur maakt dan lees je dat in dit blog.

eiken houten wand maken met latjes

Meten van de afstand en het aantal houten latjes dat je moet gaan gebruiken

Begin bij het begin. Meten is weten. Dus meet de wand op waar de houten latjes moeten komen. Bij ons was dat dus de zijkant van de keukenkastjes, maar je kan hetzelfde principe toepassen bij een wand met houten latjes die je gewoon om de muur plaatst.

Meet de breedte op van het deel van de wand dat je wilt bekleden. In ons geval is dit de zijkant van de keukenkastjes, 60 cm breed dus. De eiken latjes die we voor de wand gekocht hebben zijn 2,5 cm breed.

De tussenliggende breedte hadden we op ongeveer 1,5 centimater bedacht, maar je moet dus nog even uitmeten of dat dat ook wel uitkomt.

In het geval van een muur die je bekleed met houten latjes maakt dat misschien niet helemaal uit, maar bij de wand van dit keukenkastje wel. Aan het einde moest een houten latje komen, en ook aan het begin (de aansluiting met de muur) wilde ik een houten latje.

En daar tussenin heb je een vaste breedte, daar kan je niet mee sjoemelen. Als je een deel van een wand pakt die je wilt bekleden dan kan dat wel.

Goed, wij hebben uitgemeten dat we met 15 latjes goed uit zouden komen: 15x (2,5+1,5) = 60 cm.

diy eiken houten latjes wand

Plaatsen van de houten latjes tegen de keukenwand

Het plaatsen van de houten latjes heeft wel wat tijd gekost. Op de Bison Montagekit extra grip staat namelijk dat je binnen no-time kan bevestigen, maar in de praktijk bleek toch wel dat het echt even duurt voordat de kit volledig is uitgehard.

En wil je dan de volgende lat aanbrengen terwijl de eerste nog niet goed vast zit, dan lukt dat niet natuurlijk. Om de latjes precies op de goede afstand te kunnen plaatsen hebben wij met afstandshouders gewerkt van opvulplaatjes. Met de lijmklemmen hebben we de latjes aan elkaar geklemd.

Zo hebben we iedere dag 2 houten latjes geplaatst om de wand te maken. In de ochtend een en in de avond een. Dat wil zeggen dat we per latje een droogtijd van minimaal 8 uur hebben aangehouden. Misschien niet helemaal nodig, maar zo kwam het nu eenmaal uit.

Als je alle eiken houten latjes op de juiste lengte hebt afgezaagd kan je beginnen. Leg de houten lat die je op de wand wilt plaatsen op de grond om de montagekit aan te brengen. Dat doe je door verschillende ‘dotjes’ met kit aan te brengen.

Denk daarbij vooral aan het begin en het einde. Tussenin maakt het niet zoveel uit op welke plek je nog meer montagekit aanbrengt, maar zorg ervoor dat je het in ieder geval goed verdeeld.

Vervolgens breng je het houten latje tegen de keukenwand aan (makkelijk om samen te doen) en schuif je even het houten latje op en neer. Op deze manier verdeelt de kit goed en wordt de hechting beter.

Na het plaatsen van een houten latje hebben we deze (met de afstandhouders ertussen) met een lijmklem vastgeklemd aan het vorige houten latje op de wand. Op deze manier kan hij stabiel drogen zonder risico van verschuiven.

houten latjes wand keuken
zelf maken zijwand van keuken met houten latjes
keukenwand zelf maken

Het resultaat van een zelf gemaakte wand met houten latjes

Uiteindelijk is dit het resultaat geworden. Ik ben er echt heel erg blij mee. Sterker nog… het is mooier geworden dan ik had durven hopen! Wij hebben niet alleen aan de zijkant van de wand houten latjes aangebracht, maar ook boven op de keukenkastjes.

Uiteindelijk moet ook de andere zijkant nog (tot aan het aanrecht), maar dat kan pas als ik het aanrecht voorzien heb van beton ciré 😉 .

Hoe vind jij de latjes wand in onze keuken geworden?

houten latjes keuken
houten lattenwand binnen
houten latten wandbekleding

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven