Een houten latjes muur binnen in je kamer? DIY!

Wil je graag een houten latjes muur binnen in je woonkamer of slaapkamer? Maar vind je de leveranciers van deze houten latten panelen toch nét wat te duur naar je zin?

Denk er dan eens over om zelf zo’n houten wand te maken. Nicole van Wijk ging jullie voor en samen met haar man maakten zij zelf een houten lattenwand voor binnen. En zeg nou zelf, dit ziet er écht prachtig uit toch?

Zelf een houten latjes muur binnen maken

Zelf heb ik ook een keer met een houten latjes wand geëxperimenteerd in ons keukenproject. Super tof om deze eiken houten latten tegen het keukenkastje te maken en het resultaat? Daar word ik nu nog steeds gelukkig van!

Dus deze houten latjes muur die Nicole en haar man binnen hebben gemaakt die viel me ook direct op. Ik had hem dan ook opgeslagen in mijn Facebook items omdat ik hier een keer gebruik van wil maken in onze logeerkamers boven. Ik vind zo’n muur met houten latjes er tegen zo gaaf, voor binnen en buiten trouwens.

Ik kom er alleen momenteel nog niet aan toe want er zijn nog wat andere projecten die voorrang hebben. Maar de logeerkamers opknappen met mooi behang, een nieuwe vloer en houten latjes tegen de muur staat zeker nog op mijn to do list.

Dan is het alleen nog maar een kwestie van een slaapbank kopen en de logees wanen zich in een hotel, denk je niet? Afijn. Voor nu wilde ik jullie vast laten zien hoe Nicole de muur binnen heeft veranderd met houten latjes. En wat dat doet met de uitstraling van die muur.

Wil je trouwens een soortgelijke uitstraling hebben bij je radiator? Lees dan dit blog over een diy radiator ombouw eens.

houten latjes muur binnen

Uitstraling muur binnen met houten latjes

Zo ziet de muur bij Nicole binnen in huis er in ieder geval tegenwoordig uit met de houten latjes. Ze hebben deze houten latjes niet rechtstreeks tegen de muur aangemaakt, maar op een mdf plaat bevestigd.

De mdf plaat hebben ze van tevoren zwart geschilderd. Prachtige wanddecoratie zo toch? Je kan overigens ook meteen een zwarte mdf plaat kopen als je wilt. Die zwarte mdf plaat die maak je zelf goed op maat. Of je laat hem op maat zagen als je hem koopt.

Door het gebruik van de mdf plaat zorg je er in ieder geval voor dat de muur erachter nagenoeg niet beschadigd.

Voor de eiken latjes die tegen de mdf plaat bevestigd zijn hebben ze gewoon twee eiken planken gebruikt. Gekocht bij de Karwei in dit geval.

Deze eiken planken kan je overigens bij iedere bouwmarkt kopen, dus het maakt niet zoveel uit waar je ze vandaan haalt. De gebruikte afmeting van de plank is 2.50 meter lang, 195 mm breed en 19 mm dik. Kosten komen rond de € 30,00 per plank en door de plank in te korten kan je hem volledig op maat maken voor in jullie kamer.

De planken zelf hebben ze in lengtes gezaagd van 4,4 cm breed. Het zelf zagen van deze latten kan wellicht een uitdaging zijn als je hier niet het juiste materiaal voor hebt.

Mocht je zelf het juiste materiaal niet hebben, dan kan je natuurlijk altijd nog in de bouwmarkt zelf vragen of ze de plank in latjes willen zagen. Het grote voordeel ervan is wel dat je mooie rechte houten latjes hebt om binnen tegen de muur te maken.

Beter nog dan de latjes die wij voor ons keukenkastje gebruikt hebben, zoals je in dit blog leest: houten latjes wand maken.

Liever houten wandpanelen kopen dan zelf maken? Hier vind je de akupanelen.

Hoe maak je de latjes en de mdf plaat tegen de muur aan?

De mdf plaat wordt gewoon op 4 plaatsen vastgemaakt met schroeven in de muur. Heb je de mdf plaat zwart geschilderd?

Dan gebruik je het beste zwarte schroeven, die vallen dan niet meer op. Bij het binnen plaatsen van de houten latjes op de muur (tegen de mdf plaat) heeft Nicole een tussenruimte aangehouden van 1,3 mm.

Maar je kan dit natuurlijk helemaal zelf bepalen. De zwarte mdf plaat is dan tussenin zichtbaar en dat geeft exact hetzelfde effect als bij de wandpanelen die je kan kopen. De houten latjes plak je eenvoudig met kit of lijm tegen de mdf plaat aan.

De breedte van de mdf plaat moet je misschien nog wel even van te voren berekenen. Afhankelijk van het aantal houten latjes dat je tegen de muur aan wilt maken binnen, de breedte van de latjes en de tussenruimte die je wilt gebruiken kan je berekenen hoe breed de mdf plaat moet zijn.

Tip: gebruik bij het vastmaken van de houten latjes op de mdf plaat steeds dezelfde afstandhouders tot een volgend latje. Zo kan je ze eenvoudig op de juiste afstand van elkaar bevestigen en krijg je een mooi strak geheel.

Wat Nicole en haar man heel mooi gedaan hebben is dat ze de mdf plaat op de muur binnen iets terug hebben laten vallen ten opzichte van de bevestigde eiken houten latjes. Of anders gezegd… ze hebben de houten latjes iets buiten de mdf plaat laten eindigen.

Dat geeft een heel mooi effect vanaf de zijkant gezien, kijk maar.

houten latjes muur zelf maken
Ook vanaf de zijkant gezien is dit een prachtig paneel geworden zo. Mooie spiegel ervoor en klaar ben je!

zelf houten latjes maken tegen muur, goedkoop

Conclusie van het zelf maken van een houten latjes wand

Als je een beetje handig bent, dan kan je dit echt wel zelf maken. Zeker als je de hulp van de bouwmarkt inschakelt voor het zagen van de houten latjes zelf. Kostentechnisch is deze oplossing echt véél interessanter dan dat je wandpanelen koopt om te gebruiken. En het ziet er super strak uit.

Dankjewel Nicole, voor de fantastische inspiratie. Ik ga hem zeker toepassen in onze logeerkamers en misschien nog wel op meer plekken in huis! Keep you posted!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

6 gedachten over “Een houten latjes muur binnen in je kamer? DIY!”

 1. “Bij het binnen plaatsen van de houten latjes op de muur (tegen de mdf plaat) heeft Nicole een tussenruimte aangehouden van 1,3 mm.”
  1,3 mm. lijkt mij erg weinig. Moet dit niet 1,3 cm. (13 mm.) zijn?

 2. Hi, wat ziet dit er prachtig uit! Mag ik vragen welke latjes jullie hebben gebruikt en van waar?
  Ik heb geen idee wat voor latjes te gebruiken haha.

  1. Deze latjes komen van een bouwmarkt af. Ze hebben eiken planken gekocht en die in latjes laten zagen bij de betreffende bouwmarkt. En wat ik weet van de bouwmarkten bij ons in de buurt kan dat eigenlijk bij iedere bouwmarkt wel. Veel succes (en plezier) met maken!

 3. Hoi, de lattenwand ziet er prachtig uit. Ik heb ooit zelf een tafel gemaakt, ik was ook trots op mijn resultaat maar alle planken zijn krom getrokken. Dat geeft dan wel weer een landelijke look ;). Hoe voorkom je bij een lattenwand dat het krom trekt? Dat houdt mij nogal tegen om er aan te beginnen.
  Groet, Henk

  1. Hoi Henk, ik moet eerlijk zeggen dat wij hier nog niet tegenaan gelopen zijn dat de latten aan de wand krom getrokken zijn. De latten zelf kan je natuurlijk verlijmen aan de achterwand waardoor je al minder last zal hebben van kromtrekken. Dat is toch andes dan bij een tafel. En je hebt gelijk, een landelijke look is ook best mooi 😉 . Alleen jammer als je kop koffie staat te wiebelen, haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven