Hoeveel ruimte rondom eettafel heb je nodig met deze prachtige eetbanken?

Hoeveel ruimte rondom eettafel heb je eigenlijk nodig? Wij hebben al jaren een eetbank bij onze eettafel en ik heb er een soort haat- liefde verhouding mee.

Ik vind het super tof staan, een eetbank bij je eethoek. Daarnaast zit een eetbank ook gewoon fijn natuurlijk én kan je met meer mensen aan die zijde zitten als het een keertje nodig is. Want hoeveel ruimte heb je rondom je eettafel en wat past er dan het beste?

Maar een eetbank aan je eettafel heeft ook een groot nadeel. Ik vind het lastig dat Luc zo lekker breed op de eetbank zit en ik dan niet zoveel ruimte lijk te hebben. Dat kan ook liggen aan hoeveel ruimte we rondom de eettafel nodig hebben, maar ik denk dat ik me gewoon laat verdringen door mijn puber 😉 .

hoeveel ruimte rondom eettafel nodig

Afijn, een eetbank kan dus heel handig zijn rondom je eettafel. Zeker als je maar beperkt de ruimte hebt om bijvoorbeeld de stoelen naar achteren te schuiven vanwege een muur.

Een ander nadeel van een eetbank is dan wel dat je niet makkelijk kan gaan zitten als je niets opzij kan schuiven.

Hoeveel ruimte heb je rondom je eettafel nodig?

Laten we eerst daar even mee beginnen. Hoeveel ruimte heb je eigenlijk rondom je eettafel nodig?

Ongetwijfeld vind jij het ook fijn om een ruime eettafel te hebben waar je lekker royaal met elkaar aan kan tafelen.

Ik vind dat persoonlijk echt een groot genot! Alleen als je niet genoeg ruimte hebt rondom die eettafel, dan is het ineens niet meer fijn.

Standaard wordt ervan uitgegaan dat je ongeveer 120 centimeter nodig hebt rondom je eettafel. Dan heb je voldoende ruimte om je stoel goed naar achteren te schuiven als je op wilt staan.

Maar ook voldoende ruimte om nog achter de stoelen langs te lopen als er al iemand zit. Per persoon heb je dan ook nog ongeveer 70 centimeter nodig om lekker te kunnen zitten aan tafel.

Heb je een groot gezin, of geef je vaak etentjes met vrienden, dan is een grote eettafel aan te bevelen. Met 8 personen heb je dan al een tafel van 3.00 meter lang nodig.

Dat klinkt mooi natuurlijk, maar zoveel ruimte heeft lang niet iedereen. Bij mij staat zelfs nog een verbouwing van ons huis op mijn wish list om de ruimte rondom de eettafel in de keuken te vergroten.

Ik zou hem dan graag een kwartslag draaien ten opzichte van nu zodat je er aan alle kanten lekker omheen kan lopen. Lijkt me ideaal! Maar vooralsnog doen we het met de ruimte die we hebben.

Meer ruimte creëren rondom je eettafel

Door gebruik te maken van een eetbank bij je eettafel kan je in ieder geval wat meer ruimte creëren. Hoeveel ruimte rondom eettafel je dan nodig hebt is dus per situatie verschillend.

Ja, het is wat lastiger aanschuiven, maar de bank kan toch dichter tegen de muur staan dan je met stoelen zou doen. En als er iemand van tafel wil die op de eetbank zit, en de ander nog niet, dan is dat ook even rekening houden met elkaar.

Met een stoel heb je daar minder last van. Maar het gemak van ruimtebesparing én de stoere look van een eetbank aan de keukentafel maakt toch dat ik er nog geen afscheid van kan nemen.

Daarnaast creeër je naast de ruimte ook een gezellige sfeer en geeft een eetbank ook een rustigere uitstraling dan allemaal losse stoelen.

Vandaar ook voor de liefhebber inspiratie voor de mooiste eetbanken aan de eettafel.

e1a4921ea53e5647c8b4f6fbcf9246aa
Bron: Pinterest

Hoeveel ruimte rondom eettafel met eetbank met klepruimte

Met bovenstaande eetbank creeër je meer ruimte rondom je eettafel. Omdat de bank echt tegen de muur aangemaakt is kan de tafel ook dichter naar de muur geschoven worden en hou je aan de zijde waar de stoelen staan lekker veel ruimte rondom je eettafel over.

Heel fijn natuurlijk. Daarnaast werkt deze klepbank nog ruimtebesparend ook… opruimen in je keuken wordt een makkie zo! Optisch heeft deze eetbank nog een laatste belangrijk effect. Door het doortrekken van de eetbank vergroot ook de blik van het eetgedeelte.

Sluit hem aan op een leuke IKEA speelkeuken en je hebt ook gelijk plezier voor je kleintje gecreërd bij je zitplek.

d888fafe70da7b2c2cd811f6446aa873
Bron: Pinterest

Hoekbank om je eettafel heen

Een hoek eetbank is helemaal ideaal omdat je hierdoor nog meer zitruimte krijgt aan je eettafel. Daarnaast vind ik persoonlijk een hoekbank ook erg speels staan in plaats van een gewone eetbank en stoelen er tegenover. Vind je niet?

Eetbanken in allerlei kleuren en maten

Zelf hebben we cognackleurige eetkamerstoelen en een bijpassende eetbank.

Mocht ik opnieuw kiezen dan zou ik inmiddels voor een andere look gaan. Liever nog wat stoerder in uitstraling, of juist met een vleugje vintage ofzo?

Gelukkig zijn eetbanken tegenwoordig volop verkrijgbaar, in allerlei uitvoeringen, kleuren en maten. Je kan natuurlijk op veilig spelen en de eetbank in dezelfde stijl kiezen als je stoelen. Maar je kan ook variëren zoals je hieronder ziet. Ook gaaf toch?

eetbank gym paard
Bron: Löwikmeubelen

Unieke eetbank voor bij tafel of gewoon zomaar in de hal of woonkamer bijvoorbeeld

Deze unieke eetbank heeft mijn hart gestolen. Wat een prachtig exemplaar is dit. Toegegeven, een eetbank zonder rugleuning is misschien iets minder comfortabel, maar wát een blikvanger heb je met dit gym paard te pakken zeg!

Ik zou hem zo in mijn huis zetten, vind hem echt fantastisch.

Tikkie industrieel en lekker ‘open’

Een van de mooiere eetbanken vind ik bovenstaande. Ik ben helemaal verliefd op deze steel blue kleur, en de vintage uitstraling vind ik ook heel mooi.

Tractor Eetbank ruimte eettafel nodig 1
Merk: Kare Design

Kare Design eetbank

Nog zo’n bijzonder exemplaar van een eetbank

Vond je dat gympaard hierboven al bijzonder, wat denk je dan van deze ‘tractor’ eetbank. Een plaatje toch? Past uitstekend in een industrieel interieur.

eetbank hetzelfde als eettafel
Stoere eiken eetbank

Scandinavische eetbank

Bovenstaande is nog steeds een beetje aan de veilige kant omdat deze bank nu juist weer matcht met de eettafel. Wel heel ‘clean’ en scandinavisch, daar hou ik ook wel weer van. Bovendien is een eetbank zonder leuning ook wel echt besparend als het gaat om ruimte rondom je eettafel.

eetkamerbank boomstamtafel
Merk: Bullcraft

Boomstam eetbank en bijpassende tafel, mooie match!

Boomstamtafels zijn helemaal in. Combineer deze met een prachtige boomstam eetbank en je bent helemaal in de mix en match.

Paar leuke stoelen aan de andere kant van de tafel en klaar is deze stoere maar toch natuurlijke look. Zoals je ziet heb je op deze manier niet alleen veel ruimte om je eettafel, maar ook een heel mooi uitzicht op je tafel, in plaats van dat je tegen de achterkant van je stoelen aankijkt. Erg mooi!

077b66d2dc66084d34b37ef9b1bad66d
Bron: Pinterest

Combineer verschillende vormen en stijlen voor ruimte en sfeer rondom je eettafel

Deze combinatie laat zien dat afwijkend toch een mooie match kan geven. Door te werken met een soortgelijke stof op de eetbank en op de eetkamerstoelen krijg je toch een soort van eenheid, ook al worden er verschillende vormen en kleuren gebruikt.

e6207999661eb9acf929300980a99ff8
Bron: Pinterest

Eenvoud van je eetbank geeft ook optisch extra ruimte bij je eettafel

Nog zo’n prachtig voorbeeld van wat eenvoud kan doen. Een simpele rugleuning tegen de muur aan bevestigen met leren riemen is niet alleen tof om te zien. Je bespaart hiermee nog meer op de ruimte die je nodig hebt voor je eettafel. Slim!

83dcbc0c78ae98004201edee879860b8
Bron: Pinterest

Neem je de eetbank mee in dezelfde stijl als de achterwand dan weet je dat het een mooi geheel wordt. Lekker basic en minimalistisch!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven