Eerder heb ik al eens uitgelegd waarom we weer van een gaskachel naar een houtkachel zijn gegaan; het heeft alles met onze verhuizing te maken. En zeker in deze tijd met hoge gasprijzen is het fijn om hout te kunnen stoken, want hoeveel hout stook je nu eigen per avond? Daar ga ik hieronder antwoord op geven.
Waar een gaskachel op zich heel praktisch is ben ik nu toch weer erg blij met onze hangende houtkachel, zeker omdat we regelmatig stoken en het toch nét een tikkeltje gezelliger is dan voorheen.
Nu we inmiddels een tijdje hier wonen kan ik je wel aangeven hoeveel hout we nu stoken per avond, of per keer dat de kachel aangaat.
Hoeveel hout stook je per avond als je de cv ketel uitlaat?
Doordeweeks hebben we de houtkachel eigenlijk niet vaak aan, puur en alleen vanwege tijdgebrek. Want tegen de tijd dat we klaar zijn met eten, sporten, en alle beesten verzorgen dan is het rond 20.30.
Vaak belanden we dan nog even op de bank (met dekentje) en stoken we de houtkachel niet meer. Maar vrijdag, zaterdag en zondag zijn bij uitstek de dagen dat we wel graag een vuurtje maken als het zo uitkomt. En ik vroeg me dan ook af hoeveel hout we op die momenten per dag dan stoken.
Stoken in de avond of overdag op zondag
Vooral de zondag is eigenlijk mijn lievelingsdag als het gaat om stoken. Nu de gasprijzen zo omhoog gaan is het wellicht slim om deze winter vaker de houtkachel te stoken voor een avond. Daarmee verwarm je je huis goedkoper dan met de cv ketel.
Is het een regenachtige dag dan vind ik niets lekkerder dan in de woonkamer cocoonen met de kachel aan. Een gezellig knisperend vuurtje op de achtergrond terwijl ik een boek aan het lezen ben? Ja, graag! Dus dan gata de cv ketel uit en gooien we wat houtblokken in de kachel om te stoken. Heerlijk.
Glaasje wijn erbij en ik ben helemaal in mijn element. Zeker als we op zaterdag en zondag in de ochtend nog het nodige geklust hebben is dit een perfecte manier van ontspannen.
Nu is Frank bij ons diegene die meestal de kachel aanmaakt en het openhaardhout erop blijft gooien gedurende de tijd dat we hem laten branden.
Maar om de vraag ‘hoeveel hout stook je per avond’ te kunnen beantwoorden heb ik zelf ook regelmatig meegekeken. Het hangt namelijk nogal veel af van het type hout dat je gebruikt. Wist je dat?
Bestel hier je haardhout online
Welk hout kan je het beste gebruiken en hoe lang stook je hiermee?
Er zijn ongelooflijk veel soorten hout voor de houtkachel verkrijgbaar. Wij hebben momenteel nog hout liggen dat hier nog in de dierenweide lag onder een laag plastic. Dat is niet zullk goed hout, want dat heeft jaren lang vochtig gelegen. Het is dan ook niet zo goed gedroogd als we zouden willen.
Maar weggooien doen we ook niet. We bewaren dit voor het stoken buiten in de vuurschaal, omdat het binnen anders teveel rookt.
Verder hebben we nog hout van een paar bomen die rondom de vijver stonden waar we afgelopen jaar met onze tuinverbouwing afscheid van hebben genomen. Dit hout ligt pas net te drogen in onze nieuwe cortenstalen houtopslag dus daar kunnen we nu ook nog geen gebruik van maken met stoken op een avond, hoeveel er ook ligt.
Vooralsnog hebben we nog wat oud hout liggen dat in het tuinhuis heeft gelegen van ons oude huis. Dit hout hebben we nu in de loods gelegd en kan hier uitstekend drogen.
Ondanks dat dit prima droog hout is zijn het wel weer kleine stukjes of restjes van klusprojecten. Dat is goed op te maken als we gaan stoken, daar niet van. Ik kan hier alleen moeilijk van bepalen hoeveel hout je dan per avond stookt.
We hebben momenteel hardhout en zachthout liggen dat we een beetje door elkaar gebruiken.
De houtkachel aan voor een paar uurtjes?
Als we de houtkachel echt maar voor een paar uurtjes stoken op een avond, dan kiezen we er dus ook voor om een zachte houtsoort, zoals berken of elzenhout te gebruiken. Dit hout brand namelijk relatief snel en is dus als houtblok zo weg.
Handig, want je houtvuur gaat snel aan, maar je moet ook eerder weer opstaan om het hout in de houtkachel bij te vullen als je nog langer wilt stoken.
Het grote voordeel van zacht hout opstoken is dat je -als je na een paar uurtjes naar bed gaat- redelijk snel de houtkachel alleen kan laten omdat het hout opgebrand is.
Hoeveel hard hout stook je per avond?
Gaan we voor een langere dag stoken omdat we bijvoorbeeld op zondag in de middag de openhaard al aan doen dan kiezen we liever voor hardhout.
Hardhout heeft -ondanks dat het wat lastiger aan te steken is- namelijk de eigenschap dat het veel langzamer brandt. Je doet dus veel langer met een blok hardhout dan met zachter hout op de houtkachel.
Als het eenmaal op de houtkachel ligt dan heb je er een tijdje geen omkijken meer naar. Wat dat betreft is het dus handiger om een hoeveelheid hard hout te stoken op een avond. Aan de andere kant is hard hout in de aanschaf wel weer duurder.
Om je kachel goed te laten branden op hard hout moet je het vuur eerst even goed aanwakkeren met zachter hout. Als de kachel dan warm is en het vuurtje flink brand dan kan je er een een paar hardhouten blokken op leggen. Hardere houtsoorten zijn bijvoorbeeld eikenhout, beukenhout en essenhout.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. En van het soort hout dat je gebruikt.
Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 . Dan kan je zelf een beetje uitrekenen hoeveel hout je per avond stookt.
Hard hout en zacht hout stoken heel anders
Naast de branduren die een bepaald soort blok hout geeft is ook de beleving die een bepaalde houtsoort geeft van belang.
Hardhout geeft een veel intensere warmte af. Heel handig als je een grote ruimte wilt verwarmen bijvoorbeeld. Maar hoe romantisch een openhaard in de slaapkamer ook is… een hardhouten blok erin stoken zouden wij niet aanbevelen.
Het wordt bloedheet in je slaapkamer terwijl je daar eigenlijk alleen een gezellig klein knisperend vuurtje wilt hebben. Want hoe warmer je slaapkamer is, des te lastiger is het slapen. In dit geval kan je misschien wel beter kijken naar een eco vriendelijke manier van stoken door bijvoorbeeld een sfeerhaardje toe te passen en meer niet.
Houtkachel in de keuken stoken
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een houtkachel in de keuken. Ik zou heel graag (na onze grote verbouwing) nog mooie haard willen bij de eettafel.
Heerlijk borrelen met vrienden bij een lekker vuurtje. Hapjes op tafel, wijntje erbij en kletsen maar. Ben jij daar ook een liefhebber van? Hou er dan rekening mee dat je ook hier kiest voor zacht hout dat je rustig stookt op een avond.
Zoals je ziet is hoeveel hout je stookt per avond afhankelijk van diverse factoren. Welke houtsoort branden jullie het liefste? Of ben jij helemaal niet van de houtkachel maar kies je eerder voor pellets of een gaskachel?
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.