Groente en fruit kweken op balkon

De inflatierecords worden iedere maand gebroken, wat ook is terug te zien in de supermarkt. De prijzen rijzen de pan uit, zo ook voor groenten en fruit. Misschien wordt het tijd om zelf groente en fruit te kweken op je balkon of in je tuin.

Van alles wat geïmporteerd moet worden uit het buitenland schiet het prijskaartje omhoog. Wat IVN Natuureducatie betreft is het daarom nu nog belangrijker om aandacht te hebben voor lokaal geteeld voedsel. En nog mooier: verbouw je groente helemaal zelf. We geven je graag wat tips mee om zelf groente en fruit te kweken op je balkon. Uiteraard kan je deze tips ook gebruiken voor je tuin!

groente en fruit kweken op je balkon

Alle onderstaande groente en fruit zijn uitstekend te kweken op je balkon, maar kunnen natuurlijk ook goed gewonon in je tuin gekweekt worden.

Zelf groente en fruit kweken op je balkon

Een krop biologische sla in de supermarkt kost al snel 2,50 euro. Een zakje biologisch slazaad ook. Maar uit dat zakje slazaad haal je al snel honderd kropjes sla. Veel grond heb je daar niet eens voor nodig. Een krop sla kweek je zelfs in een pot op je balkon.

Tel uit je winst, snel verdiend dus als je zelf groente en fruit gaat kweken op je balkon. En ja, dat kost ook nog wat compost, aarde en werk, maar dat laatste is alleen maar een pluspunt. Zelf tuinieren levert namelijk nog extra voordelen op: gratis lichaamsbeweging, frisse buitenlucht en ontspanning. Je wordt er helemaal zen van!

Wat heb je nodig om groente en fruit te kweken op je balkon

Het is uiteraard afhankelijk van de grootte van je balkon en de ruimte die je overhebt hoeveel groente en fruit je kan kweken. Je wilt ongetwijfeld ook nog graag een stoel en tafeltje kwijt, nietwaar?

Maar met onderstaande artikelen kan je al heel leuk aan de slag met je balkon. Het blijkt wel dat je helemaal niet zoveel ruimte nodig hebt om te starten met je eigen moestuin op je balkon!

Tips voor je balkon moestuin; hou hier rekening mee!

Het is belangrijk dat je er in ieder geval voor zorgt dat de groente en fruit die je op je balkon wilt gaan kweken voldoende ruimte heeft in de pot of bak. Liever dus iets minder groente zaaien in een wat grotere pot dan dat je het helemaal vol propt. Hoe lekker het ook lijkt.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de grond waarin je je groente of fruit wilt kweken op je balkon uitgeput raakt. Dat wil zeggen dat de voedingsstoffen in de grond maar een maand of 3-4 aanwezig zullen zijn. In de volle grond kunnen de groente en fruit over het algemeen wat langer zonder extra mest, maar op je balkon moet je bij het kweken dus sneller bijmesten.

Wil je de grond wat luchtiger maken, voeg dan perliet toe om de grondstructuur te verbeteren.

Kies voor biologische moestuin grond in plaats van gewone potgrond. Het kweken van groente en fruit op je balkon zal dan een stuk beter gaan.

Zorg voor voldoende water in de potten en bakken. Ook met water geven moet je iets meer rekening houden als je een moestuin op je balkon begint. Het water verdampt sneller omdat een balkon over het algemeen wat warmer wordt.

Meer water geven is dus belangrijk. Daarnaast kunnen de wortels van je groente of fruit niet verder in de volle grond naar water zoeken. Geef het liefst tegen de avond water zodat het niet meteen verdampt.

Voor alle groente en fruit geldt bij het kweken dat ze zon nodig hebben. Bakken op de grond zetten kan dus, mits dat de zon de bodem van je balkon bereikt 😉 . Je kan natuurlijk ook een soort kweektafel maken op hoogte!

3e493596d092d77bb52a83845c2d68e2
Bron: Pinterest

Welke groente kan je kweken op je balkon?

 1. Courgette
 2. Aardbei
 3. Komkommer
 4. Tomaatjes
 5. Peper
 6. Ui / lente-ui
 7. Sla
 8. Raapsteel
 9. Wortels
 10. Kruiden
 11. Peultjes of sugarsnaps
 12. Radijsjes

1. Courgette kweken op je balkon

Courgette heeft over het algemeen veel ruimte nodig. Maar in een pot met een minimale doorsnede van 40 centimer kan je best een courgette plant kwijt. En als je groenten en fruit op je balkon wilt kweken is courgette een heel dankbare groente. Deze groeit namelijk lekker snel en makkelijk.

Wist je dat een courgette plant wel ongeveer 20 courgettes geeft? Daar kan je wel even mee vooruit! Daarnaast heb je klimcourgette waar je ruimte mee kan besparen op je balkon.

2. Aardbeien; dit fruit zelf kweken op je balkon

Aardbeien lust (bijna) iedereen wel. En het leuke ervan is dat je aardbeien redelijk makkelijk zelf kan kweken, ook op je balkon. Een aardbeienplantje kan met gemak in een pot, en een paar aardbeienplantjes kunnen zo bij elkaar. Aardbeien doen het in de pot vaak ook beter dan in de volle grond. Niet zozeer qua groei, maar de aardbeien hangen zo niet op de grond waardoor ze mooier blijven.

3. Komkommer op je balkon kweken

Of je nu kiest voor gewone komkommer of bijvoorbeeld snack komkommertjes, je kan deze groente uitstekend kweken op je balkon. Zorg er wel voor dat ze uit de wind staan in de zon. En geef ze steun met een klimrek zodat ze stevig staan. Komkommer heeft wel veel water nodig en en compostrijke grond voor een goede oogst.

tomaten kweken op je balkon

4. Tomaatjes zelf kweken

Tomaatjes hebben -net als komkommer- behoefte aan een beschutte plek op je balkon. Liefst in de zon of halfschaduw, maar in ieder geval niet vol in de wind en regen. De regen zorgt er dan ook voor dat je allemaal kleine putjes in je tomaten krijgt, dat is zonde. Vind je gewone tomaten ‘to much’ dan kan je heel goed kiezen voor cherry tomaatjes op je balkon!

5. Peper zelf kweken op je balkon of in de tuin

Peper houdt van veel zon. Heb je een balkon dat vol in de zon staat (maar wel enigszins beschut) dan is dat dus ideaal om deze groente op te kweken. Ook peper heeft trouwens aardig wat mest nodig, dus houd dat in de gaten.

6. Ui of lente-ui op je balkon kweken

Lente-ui heeft vrij weinig ruimte nodig en is dus ideaal voor je balkon. Maar ook de sjalot Rossa lunga di Firenze doet het goed in een moestuin bak op je balkon. Maar nog even terug naar de lente-ui. Wist je dat je deze heel makkelijk zelf kan kweken (op je balkon of in je tuin) door het kontje van een lente-ui te gebruiken?

Koop een lente-ui in de winkel en eet deze op. Bewaar het kontje en zet deze in een glaasje water. Je zal zien dat de lente-ui weer gewoon uit gaat lopen. Na een paar weekjes kan je ze gewoon weer in de grond planten en op je balkon zetten om verder te groeien.

7. Sla op je balkon

Sla doet het ook goed in je moestuin, ook op je balkon. Je kan deze groente kweken als kropsla, maar je zou bijvoorbeeld ook rucola kunnen gebruiken in je moestuin. Die laatste groeit ook ontzettend makkelijk. Ze noemen deze overigens ook wel pluk- of snijsla. Je haalt er vanaf wat je nodig hebt en lat de sla daarna gewoon weer verder groeien.

Werkt prima om deze groente te kweken op je eigen balkon en het voordeel: sla heeft maar een paar uurtjes zon nodig op een dag.

8. Raapsteel

Aan raapsteel had ik zelf niet gedacht bij het kweken van groente en fruit op je balkon, maar bij het Moesmeisje las ik daar meer over. Raapsteel kan namelijk heel dicht op elkaar gezaaid worden en is dus bij uitstek geschikt als je wat minder ruimte hebt. Een ander voordeel is dat raapsteel (op je balkon of in je tuin) wat minder zon nodig heeft dan veel andere groente en fruit.

Ook raapsteel is een pluk- of snijgroente. Laat een paar centimeter staan en hij groeit gewoon weer aan!

9. Wortels; deze groente kan je ook op je balkon kweken

Als je soms de velden met wortels op de akkers ziet staan kan je je misschien niet voorstellen dat je deze groente ook heel goed op je balkon kan kweken. Maar toch is het zo!

Je moet daarbij echter niet denken aan de gewone wortels, want die hebben eigenlijk volle grond nodig omdat ze nogal lang zijn en onder de grond groeien. Maar de volgende wortels kan je heel goed op je balkon kweken:

 • Ronde parijse worteltjes
 • Little finger, een zomer wortel die je goed in een pot kan kweken

10. Kruiden zelf kweken? Lekker man!

Van kruiden weet je wellicht al wel dat je die heel goed zelf kan kweken in je tuin of op je balkon. Kruiden zijn wel makkelijk om in een pot te hebben vind ik zelf. Ook al heb je een moestuin, dan nog is het fijn als je de kruiden snel bij de hand hebt. Meestal pak je die er bij tijdens het koken dus dan is dichtbij wel handig.

Afijn, kruiden zoals munt, tijm, basilicum, bieslook, oregano, peterselie en rozemarijn zijn in ieder geval heel goed zelf te kweken. Munt woekert enorm, dus die zet je het liefst niet in de volle grond, maar ook niet bij je andere kruiden. De rest wordt dan totaal verdrukt.

Een ander groot voordeel van zelf je kruiden kweken is dat deze veel langer meegaan dan de kruiden die je in een potje in de winkel koopt. Die zijn vaak na een paar dagen al ‘weg’. Verder blijven munt, peterselie en rozemarijn ook groen in de winter.

11. Peultjes of sugarsnaps

Ook de peultjes en sugar snaps kan je dicht op elkaar zaaien. Handig dus als groente om te kweken op je balkon. Ze gaan natuurlijk wel de hoogte in, dus ook deze planten moet je tijdens het groeien weer ondersteunen.

12. Radijsjes

Radijsjes zijn hartstikke gezond en heel goed te kweken, ook op je balkon. Zaaien is makkelijk en je kan ze redelijk dicht op elkaar zetten in een pot of moestuinbak als je wilt. Na een week of 6 heb je dan heerlijke knapperige radijsjes om te eten!

Met deze producten kan je je balkon omtoveren tot moestuin

Heb jij bedacht welke groente en fruit je wilt gaan kweken op je balkon? Dan is het nu tijd voor handige artikelen waar je ze in kan gaan kweken.

moestuinbak op poten
mooie moestuinbak op poten

1. Moestuinbak op poten om groente en fruit op balkon te kweken

Een moestuinbak op poten is ideaal. Als je een moestuin in je tuin hebt is dit al handig (tegen de slakken bijvoorbeeld). Maar ook op je balkon doet zo’n moestuinbak goed dienst. Op deze manier kan je bijvoorbeeld net iets meer de zon opzoeken op je balkon om de groente beter te laten groeien.

Plant naambordjes voor moestuin groente en fruit te kweken op je balkon
Bron: Bol.com
Naambordjes voor je moestuin

2. Naambordjes

Weet je niet meer wat je waar precies hebt gezaaid? Dat is jammer! Gebruik de volgende keer simpele naambordjes bij het kweken van je groenten op je balkon. Dan hoef je nooit meer te gissen!

Hier vind je handige naambordjes

Jong geleerd is oud gedaan; neem je kinderen mee in de trend van een eigen moestuin

Door alles wat er nu speelt in de wereld merken we hoe afhankelijk we zijn geworden wat betreft onze voedselvoorziening. Weten hoe je eten groeit en je eigen voedsel kunnen verbouwen zou een basisvaardigheid moeten zijn.

IVN Natuureducatie roept daarom niet alleen volwassenen op om zelf aan de slag te gaan in de moestuin, maar wil ook graag dat moestuinieren onderdeel is van het lesprogramma op school. Wat ons betreft heel slim!

En dan kan je natuurlijk deze geleerde lessen thuis gelijk in de praktijk brengen. Maar ook zonder schoolles is het leuk om te moestuinieren met kinderen. Je eigen groente en fruit kweken in je tuin of op je balkon. Het is niet alleen leerzaam, het is ook lekker én het scheelt in je portemonnee.

Gezonde generatie

Moestuinieren heeft kinderen heel veel te bieden. Lekker buiten aan de slag, met de handen in de aarde. Respect krijgen voor alles wat leeft met als beloning voor al die goede zorgen een heerlijke maaltijd die klaargemaakt kan worden met verse groente uit eigen moestuin. Een enkel zaadje biedt dus zoveel meer dan alleen een krop sla.

En de echte winst zit niet alleen in het geld dat bespaard wordt, maar in de basis die gelegd wordt voor een gezonde ontwikkeling van onze toekomstige generatie. Goed, na al deze levenslessen kan je lekker aan de slag met de tips voor het kweken van groente en fruit op je balkon.

Succes en eet smakelijk!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

1 gedachte over “Groente en fruit kweken op balkon”

 1. www.gojibes.nl

  Verse gojibessen plukken uit eigen tuin of zelfs balkon. Met de unieke gojibesplanten van TastyGoji is dat mogelijk. Voor meer informatie over het telen van verse gojibessen en informatie over onze gojibes cultivars, kijk dan op onze website gojibes.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven