Tips om je groene bak schoon te maken

Iedereen denkt er hetzelfde over, het is vaak een smerig klusje, je groene bak schoonmaken. Maar met de juiste tips wordt het schoonmaken van je gft bak een stuk minder erg. En vergeet ook vooral niet de tips tegen maden in je groene bak even door te nemen, zeker weten dat je er dan geen last meer van hebt!

groene bak schoonmaken, tips om je gft bak schoon t ehouden en maden tegen te gaan

Groene bak schoonmaken: tips voor een schone GFT bak en tegen maden

Ik vind het een vreselijk karwei, de groene bak schoonmaken. En omdat wij nogal wat tuin hebben, hebben we er nog twee ook. Brrrr. Hard nodig, om ook al het tuinafval in kwijt te kunnen, maar toch stiekem wel jammer dat er dan ook twee fgt bakken schoongemaakt moeten worden.

Het is bij ons dan ook geen wekelijks klusje en heel soms dan wacht ik er zelfs wat te lang mee. Het gevolg? Maden, ieeeew!

Vandaar ook dat ik op zoek ging naar de beste tips om je gft bak schoon te maken. Hieronder vind je ze!

Beste tips voor het schoonmaken van je groene bak en maden voorkomen

lavendel snoeien voor in je groene bak tegen de maden (tip)

1. Gooi specifieke planten in je gft bak

Er zijn een aantal planten die ervoor zorgen dat je minder last krijgt van vieze geurtjes in je groene bak en dat het schoonmaken minder nodig is.

  1. Klimop (Hedera) ; klimop is giftig voor maden waardoor deze als het goed is geen kans krijgen om zich te ontwikkelen
  2. Lavendel; snoei je lavendel en gooi het snoeiafval in de groene bak na het schoonmaken

2. Laat de groene bak nooit helemaal dicht zitten als het warm weer is

Als je de gft bak dicht doet dan gaat het afval broeien. Of je nu de groene bak gaat schoonmaken of net schoongemaakt hebt, bij mooi weer kan je het beste de deksel van de bak open zetten.

Zet de deksel helemaal open als je maden hebt, de maden drogen dan uit én de vogels hebben een lekker maaltje.

Is het minder warm weer, of ook nog regenachtig? Leg dan een plankje tussen de deksel. Zo is je deksel niet helemaal dicht, kan je afval niet gaan broeien en komt er ook geen regen in.

Jongen%20gooit%20composteerbaar%20biozakje%20in%20groene%20container
Bron: hvcgroep

3. Biozakjes gebruiken om je gft in te doen

Biozakjes heb je in allerlei maten. In kleinere zakjes waar je het gft afval van de dag in kan doen voordat het de container in gaat bijvoorbeeld. Maar je hebt ook grotere bio vuilniszakken die composteerbaar zijn en daardoor geschikt zijn voor in je groene bak na het schoonmaken.

Hier vind je de biozakken.

4. Mottenballen tegen stank en maden in je gft bak

Mottenbalen schijnen een goede uitkomst te zijn tegen een vieze groene bak. Wil je de gft bak dus na het schoonmaken zo lang mogelijk schoonhouden? Doe dan wat motteballen in een pantykousje en hang die in je groene bak.

5. Wc blokje in je groene bak of etherische olieën

Hierboven hadden we het al over lavendel in je kliko. Nu is het natuurlijk niet het hele jaar door snoeiseizoen voor je lavendel, maar in dat geval kan je dus ook een wc blokje met lavendelgeur in je groene bak hangen. Gewoon eigen merk, niet te duur.

Vergeet hem niet eruit te halen voordat de groenbak geleegd gaat worden!

Ben jij zelf een liefhebber van etherische olieën en is lavendel juist jouw favoriete geur? Ook dit kan je in de groenbak druppelen!

6. Krant op de bodem van je groene bak na het schoonmaken

Heb je je groene bak schoongemaakt? Of is je gft kliko geleegd? Leg er dan een pagina van de krant onderin voordat je er nieuw afval in doet. Deze zorgt ervoor dat er niets aan de bodem aankoekt.

Een beetje zaagsel of stro wil ook nog wel eens helpen om het vocht wat op te vangen.

7. Laat je gras drogen

Wanneer je gaat grasmaaien dan is het slim om het gemaaide gras eerst even te laten drogen. Nat gras in de groene bak gooien zorgt ervoor dat het sneller gaat rotten en dat jij je bak weer moet gaan schoonmaken.

8. Gebruik een kliko container zak voor 240 Liter rolcontainers

Biggreensmile verkoopt bio composteerbare containerzakken voor in je kliko. Heel handig mits je kliko ook echt iedere twee weken geleegd wordt. De stevige papieren zak kan je zo in je groene bak zetten waardoor deze schoner blijft.

Na zes weken is de zak echter volledig gecomposteerd, dus het is wel belangrijk dat je iedere twee weken je gft container laat legen.

Je vindt de klikozakken hier

9. Bloem in huis halen

Gewone simpele goedkope bloem die je in huis hebt om bijvoorbeeld je pannenkoeken mee te bakken. Strooi deze bloem (niet te zuinig) in je groene bak en je hoeft hem ninder schoon te maken.

10. Gebruik eventueel wat zout

Eigenlijk is het beter om eerst de andere tips allemaal uit te proberen. Mocht dat nu niet helpen tegen de maden in je groene bak, of wil je het schoonmaken van de gft bak nog even uitstellen? Strooi dan wat zout over de randen waar de maden zitten en in het midden van je groene bak.

11. Gebruik lavendel vuilniszakken om je afval zolang in te bewaren

Lavendel vuilniszakken verspreiden ook weer een lavendel (met vanille) geur waar de maden niet vrolijk van worden. Deze kan je gebruiken voor je gewone vuilnis, maar je zou er ook (tijdelijk) je gft afval in kunnen doen.

Het enige nadeel is dat deze vuilniszakken niet mee mogen in de groencontainer als het afval opgehaald wordt. Dan moet je de inhoud er dus uit gooien en los in de groene bak doen.

12. Uit de zon met je groenbak

Laat je groene bak niet in de zon in de tuin staan als hij in gebruik is, na het schoonmaken mag het natuurlijk wel. Hoe warmer en kleffer hij wordt, des te sneller de maden er een feestje in vieren. Liefst zet je de gft bak dus in de schaduw neer.

13. Laat je groene bak regelmatig schoonspuiten door een organisatie

Vind je het schoonmaken van je groene bak zelf echt te smerig? Dan kan je bij verschillende bedrijven je groenbak bijvoorbeeld iedere vier weken helemaal laten schoonspuiten.

Dat werkt zeker, maar wij hebben met een bedrijf dat het bij ons deed er qua afspraken wat minder goede ervaringen mee. Vandaar dat we destijds gestopt zijn en het nu weer zelf doen.

14. Bio insectenspray voor je container

Hier zijn de meningen over verdeeld. Het werkt wel, dit soort sprays tegen de maden en /of insecten in je groene bak waardoor je deze misschien minder vaak kan schoonmaken, maar het spul hoort volgens Milieucentraal toch niet tussen je compost.

Wat moet je niet doen bij een vieze groene bak in de zomer?

Hierboven heb je alle tips kunnen lezen over wat je moet doen als je je groene bak wilt schoonmaken. Er zijn echter ook een aantal zaken die mensen toepassen die je niet moet doen:

  • Gooi geen bleek of chloor in je groenbak, dat hoort niet thuis bij het gft afval

15. Gooi liever geen vlees in je gft bak!

Voor sommige mensen is dit misschien een nobrainer, maar ik zou ze de kost niet willen geven die dit toch doen. Vleesafval mag in de groenbak, maar het is toch echt slimmer om dit niet te doen.

Niet alleen omdat je groene bak er ontzettend smerig van wordt en je hem vaker moet schoonmaken. Maar vleesafval composteert minder goed.

Wil je toch je vlees in de groene bak doen? Dan hebben we andere tips voor je.

  1. Vries je vleesafval (tijdelijk) in, totdat je de groenbak aan de straat kan zetten. Gooi vlak ervoor je ingevroren vleesafval erin en dan heb je er ook geen last van.
  2. Wikkel je vleesrestanten in een krant voordat je deze in de gft bak gooit.
infographic gft web
Bron: Afvalscheidingswijzer

Wat mag er wel en niet in de groene bak?

Is het voor jou duidelijk hoe je je groene bak zo goed mogelijk schoon kan houden met onze tips? Dan wil je misschien nog wel even goed weten wat er wel en niet in je gft bak mag. Dat hebben we hier voor de volledigheid dus ook nog even voor je op een rijtje gezet.

16. Dit mag wel in de groene bak

  • Groente- en fruitresten en schillen
  • Etensresten (ook botjes en graten)
  • Brood, deeg, rijst en pasta
  • Losse thee, koffiedik
  • Strooisel van kleine knaagdieren, inclusief de poep (stro, hooi, zaagsel e.d.)
  • Bloemen en planten
  • Fijn tuinafval

17. Dit mag niet in de groene bak

  • Geen verpakkingen
  • Kauwgom
  • Luiers, incontinentie materiaal
  • Theezakjes, koffiepads
  • Kattenbakvulling, vogelkooizand, dode dieren
  • Tabak, peuken, as
  • Potten, stenen, balken, timmerhout, metaal

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven