Vooral in moderne tuinen zie je het veel, grind in de tuin, maar ook in mediterrane tuinen past grind heel goed. Het geeft afwisseling in het uiterlijk van de tuin en heeft zeker ook voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld tegels op bepaalde plekken.
Hoe je grind in de tuin goed kan leggen en voorbeelden van hoe mooi siergrind in de tuin is lees je in dit blog.
Waarom zou je voor grind in de tuin kiezen?
Laten we eerst hier eens op ingaan. Waarom zou je voor grind in de tuin kiezen. Daar kunnen een aantal redenen voor zijn.
- Grind is makkelijk aan te leggen
- Grind is makkelijk te onderhouden als je het goed hebt aangelegd
- Je kan grind goed toepassen in je tuin en er allerlei verschillende variaties mee bedenken
- Je kan met verschillende kleuren in je tuin werken wat heel stijlvol is
- Grind is betaalbaar
- Het is goed voor het milieu, want grind laat water door en draineert goed
- Grind is herbruikbaar, stel dat je wat wilt wijzigen in je tuin, dan kan dat prima
- Het is een natuurproduct
Er zijn overigens ook wel wat nadelen van grind te benoemen:
- los blad is lastig uit grind te halen, dus heb je bijvoorbeeld een bostuin, dan is grind misschien minder slim om aan te leggen
- Als je grind goed aanlegd, dan is het alleen nog maar onkruidgevoelig van bovenaf, niet van onderaf.
- Om je tuin mooi te maken gebruik je grind ‘met mate’. Gooi je je hele tuin vol met grind dan zit het er vaak wat eentonig uit.
- Maak je gebruik van een automatische robotmaaier, dan moet je er wel voor zorgen dat het grindpad uitgesloten wordt bij het maaien.
Maar juist de combinatie van bijvoorbeeld gras, grind, tegels én borders of cortenstaal of iets dergelijks is echt fantastisch om te zien in een tuin. Hieronder zullen we je ook wat voorbeelden van mooi aangelegde tuinen met grind laten zien.
Kies je voor grind of split in je tuin?
Laten we deze optie ook eerst nog even bespreken. Het verschil tussen grind en split. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar niets is minder waar. Grind heeft namelijk van nature een ronde vorm, omdat het gewonnen wordt uit meren en rivieren. Door het water wat er continue overheen stroomt is grind glad en afgerond.
Split wordt daarentegen verkregen door stenen te splijten, of gewonnen uit steengroeven waarbij de stenen breken. Vandaar ook de naam split. Door de breuken komen er scherpe randen en hoeken aan split, niet zo prettig om met blote voeten op te lopen dus.
Wanneer kies je grind en wanneer split?
Het gebruik van grind of split in de tuin is dus afhankelijk van je wensen en wat je ermee wilt bereiken. Grind gebruik je voor plekken waar je bijvoorbeeld ook nog met blote voeten wilt kunnen lopen. En op plekken waar het water goed weg moet kunnen lopen (wat dacht je van bijvoorbeeld onder een buitendouche?).
Split gebruik je vaker als je de ondergrond steviger wilt hebben. Omdat split kleiner is valt het beter en sterker in elkaar waardoor de ondergrond vaster is. Voor paden waar je veel op wilt kunnen lopen, maar niet perse op blote voeten gebruik je dus beter split.
Maar ook het type tuin dat je wilt aanleggen bepaald waarschijnlijk of je voor grind of voor breukstenen gaat. Grind past heel goed in moderne tuinen, bijvoorbeeld in een helder witte kleur of een grijze kleur.
Maar kijk je naar de mediterrane tuinen dan is de keuze voor gelige of oranjeachtige breukstenen een heel passende. Kies de split variant voor paden en bijvoorbeeld de grote en grove breukstenen voor rotspartijen die je wilt bouwen in je tuin.
Hoe leg je grind aan in de tuin?
Als je grind in de tuin wilt gebruiken is het belangrijk om de juiste keuzes te maken bij het aanleggen ervan.
Ga je het grind ergens gebruiken puur voor de sier, dan kan je het grind gewoon zo in de tuin aanleggen, met eventueel worteldoek eronder om het ook zo onkruidvrij mogelijk te houden.
Wil je het gaan gebruiken voor een pad waar ook over gelopen wordt, dan is het misschien wel slim om er ook een grindmat onder te leggen. Een grindmat zorgt voor meer stabiliteit van de ondergrond en voorkomt kuilvorming bijvoorbeeld bij een oprit. Daarnaast blijft het grind wat beter verdeeld liggen.
Grindmatten zijn er met en zonder worteldoek en je begrijpt ongetwijfeld dat de grindmatten met worteldoek het beste zijn om het grind zo onderhoudsvrij mogelijk te leggen.
Hou er wel rekening mee dat je bij het gebruik van grindmatten maar grind kan gebruiken tot een bepaalde maximum maat. Te groot grind ‘past’ niet.
In ieder geval is grind in de tuin makkelijk zelf aan te leggen.
Voorbeelden van grind in de tuin
Zoals je hierboven ziet verschilt het veel voor welk type grind je in de tuin kiest en geven alle grindsoorten en kleuren hun eigen unieke uitstraling aan de tuin.
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.