Alles wat je moet weten voordat je nieuwe gordijnen koopt

Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van je interieur. Ze kunnen een kamer transformeren en zorgen voor privacy en bescherming tegen zonlicht. Maar nieuwe gordijnen kopen is niet altijd even makkelijk. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

In dit artikel geven we je tips over wat je moet weten voordat je nieuwe gordijnen aanschaft.

Gordijnen kopen, welke keuze maak je en waar moet je op letten?

Nieuwe gordijnen kopen; hier moet je op letten

Zoals gezegd kan het best lastig zijn om nieuwe gordijnen te kopen. Welke stof kies je, welke rails, wanneer moet je kiezen voor een voering, heb je huisdieren en passen daar de grodijnen bij en ga zo maar door.

Allemaal vragen die goed zijn om even door te nemen voordat je nieuwe gordijnen koopt.

1. Meet je ramen nauwkeurig op

Voordat je gordijnen gaat kopen, is het essentieel om de afmetingen van je ramen nauwkeurig op te meten. Meet de breedte en hoogte van het raamkozijn op en houd ook rekening met eventuele obstakels zoals radiatoren, vensterbanken of meubels die in de weg kunnen staan.

Het is belangrijk om deze metingen mee te nemen naar de winkel, zodat je de juiste maat gordijnen kunt kiezen.

2. Kies het juiste ophangsysteem

Er zijn verschillende ophangsystemen beschikbaar voor gordijnen. Het meest voorkomende systeem is het gebruik van gordijnroedes of gordijnrails.

Gordijnrails zijn ideaal voor zwaardere gordijnen en kunnen eenvoudig worden bevestigd aan het plafond of de muur.

Gordijnroedes zijn ook nog eens meer decoratief en kunnen een stijlvolle touch aan je interieur geven. Voor inspiratie kun je kijken bij Rails & Roedes. Zorg ervoor dat je het juiste ophangsysteem kiest dat past bij je gordijnen en de uitstraling die je wilt bereiken.

Zo maak je voor een modern interieur andere keuzes bij het gordijnen kopen dan bij een retro interieur.

3. Bepaal de juiste stof

De keuze van de stof is een belangrijke factor bij het kiezen van gordijnen. Verschillende stoffen hebben verschillende eigenschappen en zullen een andere uitstraling hebben in je interieur.

Kies je voor dikke, verduisterende gordijnen voor in de slaapkamer of juist lichte, transparante gordijnen voor in de woonkamer?

Denk ook na over de functionaliteit van de stof, zoals het vermogen om licht tegen te houden of warmte te isoleren.

En als laatste is het nog belangrijk om rekening te houden met eventuele huisdieren als je gordijnen gaat kopen. Linnen gordijnen bijvoorbeeld zijn fantastisch, maar veel katten zijn er ook weg van. En wat je niet wilt is dat zij meteen in je nieuwe gordijnen hangen.

En velvet gordijnen kunnen -als ze aan de zonzijde hangen- snel verkleuren.

4. Overweeg voering als je gordijnen gaat kopen

Voering is een extra laag stof die aan de achterkant van de gordijnen kan worden toegevoegd. Het kan verschillende voordelen bieden, zoals extra isolatie, geluidsdemping en bescherming tegen verkleuring door zonlicht.

Want vergis je niet, gordijnen doen sowieso veel als het gaat om het dempen van geluid, maar mét voering werken de gordijnen nog stukken beter.

Als je gordijnen koopt voor een ruimte waar je privacy nodig hebt, zoals de slaapkamer of badkamer, kan voering ook helpen om de inkijk te verminderen.

5. Denk aan onderhoud en reiniging

Verschillende stoffen vereisen verschillende vormen van onderhoud en reiniging. Sommige gordijnen kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere professionele reiniging nodig hebben.

Denk na over hoe praktisch de gordijnen zijn in het dagelijks gebruik en hoe gemakkelijk ze schoon te houden zijn. Dit kan een rol spelen bij het maken van je uiteindelijke keuze.

6. Overweeg de kleur en patroon

De kleur en het patroon van de gordijnen kunnen een grote invloed hebben op de uitstraling van de kamer. Kies je voor neutrale kleuren die goed passen bij de rest van je interieur, zodat je een soort ton sur ton effect krijgt?

Of wil je gordijnen kopen om er juist een statement mee te maken met opvallende kleuren of patronen?

Denk ook na over hoe de gordijnen eruit zullen zien vanaf buiten, vooral als je op een hogere verdieping woont.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven