Waarop letten bij aankoop van een goede bureaustoel

Wanneer je vaker vanuit huis gaat werken, is het goed om een passende werkplek in te richten. Een plek waar je ongestoord je werk kunt doen en waar je ook nog eens lekker kunt zitten. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een goede bureaustoel.

goede bureaustoel

Waarom een bureaustoel?

Waarom zou je een bureaustoel kopen en ga je niet gewoon op een eetkamerstoel aan de keukentafel zitten? Toegegeven, het is soms best makkelijk om nog even je laptop open te klappen en op deze manier wat werk af te maken.

Echter is het niet echt goed voor je lijf. Een slechte zithouding door een te hoge of te lage stoel of tafel kan funest zijn voor je lijf. Je kunt meerdere klachten ontwikkelen, denk maar aan rugpijn, stijve schouders maar ook een slechte doorbloeding of zelfs RSI.

Een goede werkplek is een investering in je eigen gezondheid maar zeker ook in je productiviteit. Wanneer je aan de keukentafel werkt zul je zien dat je sneller bent afgeleid door alles om je heen dan wanneer je een fijne werkplek hebt ingericht op een rustige plek.

Wat is de beste bureaustoel?

Wat de beste bureaustoel is, is natuurlijk heel persoonlijk. Wat voor jou de beste bureaustoel is, kan voor een ander een regelrechte veroorzaker van rugpijn, stijve schouders of slapende benen zijn.

Wat de perfecte bureaustoel voor jou is, hangt onder meer af van jouw eigen lichaamsbouw. Bijvoorbeeld je lengte en de verhouding tussen benen en bovenlijf maar ook je gewicht speelt hierbij een rol. Een passende bureaustoel koop je dan ook niet vanaf een plaatje op internet of zonder uit te proberen.

Natuurlijk mag je voor een mooie stoel gaan maar als je echt op zoek bent naar een stoel die jou op de beste manier ondersteuning en vooral zitcomfort geeft, laat je dan adviseren in een winkel waar ze de stoel ook helemaal op jouw lijf kunnen afstellen en voor jou het beste zitresultaat kunnen bewerkstelligen.

Wat kost een goede bureaustoel?

Bureaustoelen zijn er in alle soorten en maten. Als je niet kieskeurig bent, kun je voor een paar tientjes al een bureaustoel kopen. Alleen moet je je dan afvragen of deze ook geschikt is om, dag in, dag uit, een hele werkdag op te zitten en wat je zithouding dan met je lijf doet.

Lees ook: Voordelen van thuiswerken; het worden er steeds meer!

Beter is het om een goede bureaustoel aan te schaffen die past bij jouw lichaamsbouw en ook in maat versteld kan worden voor een optimale ergonomische zithouding. Over het algemeen kun je verwachten dat goede ergonomische bureaustoelen ergens tussen de €200 en €1000 of zelfs meer kosten.

Dat is natuurlijk best een bedrag maar als je het ziet als een langetermijninvestering in gezondheid en productiviteit, valt het eigenlijk best mee. Een wekelijks bezoekje aan de fysio voor lichamelijke klachten kost meer!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bureaustoel?

Wanneer je een nieuwe bureaustoel wilt gaan aanschaffen is het belangrijk rekening te houden met de volgende punten. Door hier van tevoren goed over na te denken, voorkom je een miskoop!

Is de stoel ergonomisch?

Een goede bureaustoel is verstelbaar in hoogte zodat hij goed past bij je bureau. Voor een goede zithouding moet je je voeten plat op de grond kunnen plaatsen, ook op een bureaustoel! Daarnaast is het prettig om je rugleuning, armleuningen en neksteun op de juiste hoogste in de kunnen stellen.

Een lendensteun zorgt voor extra support in de onderrug, maar moet wel goed passend zijn, anders doet het meer kwaad dan goed!

Materiaal en duurzaamheid

Wanneer je een nieuwe bureaustoel aanschaft, is het belangrijk na te denken over het materiaal en de duurzaamheid ervan. Ga voor een stoel met een ademende stof. Dit zorgt ervoor dat je minder zweet en comfortabeler kunt werken.

In het kader van duurzaamheid: kun je een kapot onderdeel gemakkelijk vervangen? Vaak kun je bij de wat luxere stoelen losse onderdelen bestellen zodat je je stoel kunt repareren en deze dus nog langer mee gaat.

Ga proefzitten!

Een goed passende bureaustoel koop je niet vanaf een plaatje. Het is belangrijk dat je gaat proefzitten en gaat voelen of deze stoel ook lekker zit en past bij jouw lichaamsbouw. Bij een goede winkel kun je altijd proefzitten en krijg je advies welke stoel voor jouw lijf het beste is.

Verstelbaarheid

Bureaustoelen kun je op diverse manieren verstellen, maar hoe jij het liefst zit is natuurlijk afhankelijk van je werkzaamheden. Voor iemand die uren achter de computer zit, is een andere stoel nodig dan iemand die bijvoorbeeld tekeningen maakt of veel inpakwerk doet.

Laat je goed adviseren zodat je de best passende stoel voor jou aan schaft.

Wat is de levensduur van een goede bureaustoel?

Bij aanschaf van een goede bureaustoel wil je weten hoe lang de stoel meegaat. De gemiddelde levensduur van een bureaustoel is zo’n 5 tot 10 jaar. Dit is ruim genomen en is natuurlijk geheel afhankelijk van de kwaliteit van de stoel, de manier waarop je erop zit, je gewicht, de kleding die je draagt en nog wat andere factoren.

De stof kan gaan slijten, de wieltjes gaan soms kapot, de vering is toch niet meer zo flexibel of er breekt ergens iets af waardoor je de stoel toch niet meer zo fijn kunt instellen. Het gebeurt.

Sowieso is het goed om regelmatig je stoel te checken op mankementen, de stof schoon te maken (bijvoorbeeld met een stoomapparaat), de wieltjes te ontdoen van stof en haren en te meten of de instellingen nog steeds fijn zijn voor jouw werkhouding.

Net zoals met elk ander product is het met een goede bureaustoel ook zo: hoe beter het onderhoud, des te langer de levensduur.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven