Met welk materiaal onderhouden wij onze tuin?

Ik heb al heel wat in de tuin gewerkt en al aardig wat tuingereedschap in mijn handen gehad kan ik wel zeggen. Ook al ben ik geen tuinier van beroep, ik ben graag in de tuin bezig en draai mijn handen nergens voor om. En waar ik inmiddels wel achter ben is het belang van goed elektrisch tuingereedschap óf met benzinemotor om lekker te kunnen werken in je tuin.

In de wereld van tuinonderhoud sta je al snel voor de keuze tussen elektrisch tuingereedschap en benzinemodellen. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen, en ik heb ervaring met allebei. Maar welke is nu echt de beste keuze voor jouw tuin? In dit blog probeer ik je wat meer handvatten te geven omtrent goed tuingereedschap en de keuze tussen elektrisch of benzine.

goed tuingereedschap elektrisch of benzine, wat zijn de voordelen en nadelen

Duurzaamheid en milieu-impact

Het milieu speelt een steeds grotere rol in onze dagelijkse beslissingen, ook wanneer het aankomt op de keuze van tuingereedschap. Goed elektrisch tuingereedschap staat bekend om zijn lagere milieu-impact. Een groot voordeel dus als je bewust wilt tuinieren in je ecotuin.

Goed tuingereedschap dat elektrisch is stoot geen CO2 uit tijdens het gebruik en is vaak stiller dan benzine-alternatieven. Ideaal hoor ik je denken. Want dit betekent minder geluidsoverlast voor jou en je buren, wat vooral in dichtbevolkte gebieden of stedelijke omgevingen een belangrijke overweging kan zijn.

Want op zondagochtend je benzine gestuurde maaimachine aanzwengelen valt waarschijnlijk niet heel goed in de woonwijk. Toch is het niet altijd zo dat goed elektrisch tuingereedschap de voorkeur heeft over benzine modellen.

Gebruiksgemak en onderhoud van goed elektrisch tuingereedschap

Een ander belangrijk aspect bij de keuze tussen elektrisch en benzine tuingereedschap is het gebruiksgemak. Elektrisch gereedschap is meestal lichter van gewicht en daardoor makkelijker te hanteren. Bovendien vereist het minder onderhoud dan benzine gereedschap, omdat je niet hoeft te denken aan het bijvullen van brandstof of het vervangen van olie.

Het enige waar je bij elektrisch gereedschap aan moet denken, is het opladen van de accu of het aansluiten op een stroombron. Dat laatste is overigens wel weer een nadeel als je ‘vrij’ wilt kunnen werken. Dan is een accu sterk aan te bevelen. Niets vervelender als met een elektrische maaimachine je gras maaien en er dan achterkomen dat de kabel te kort is. De accu zelf maakt je elektrische gereedschap overigens ook weer zwaarder natuurlijk.

Als je goed tuingereedschap hebt dat op accu aangedreven is, dan kan ik je aanbevelen om al je tuingereedschap van hetzelfde merk aan te schaffen. Je hebt dan namelijk meerdere accu’s die vaak uitwisselbaar zijn.

Super handig natuurlijk als je de ene accu op kan laden terwijl je de andere aan het gebruiken bent. Want niets is zo irritant als willen tuinieren maar je goede tuingereedschap niet kunnen gebruiken omdat de accu leeg is.

De kracht van benzine

Hoewel elektrisch tuingereedschap veel voordelen heeft, is benzine gereedschap vaak krachtiger. Voor grotere tuinen of zwaardere werkzaamheden kan de extra kracht van benzine gereedschap noodzakelijk zijn.

Dit type gereedschap kan dikwijls langer doorwerken zonder dat er een pauze nodig is voor het opladen van batterijen, wat bij elektrische modellen wel het geval kan zijn.

Nu los je dat laatste op met wat extra accu’s. Maar ik kan je vertellen dat een benzinemaaier voor een grote tuin toch écht fijner werkt dan een elektrische grasmaaier, wanneer je zelf het gras moet maaien. Tenzij het een maairobot is natuurlijk, dan is het een ander verhaal.

Een nadeel van onze eigen benzinemaaier is wel dat het aanzwengelen ervan een karwei op zich is, daar heb je bij goed elektrische gereedschap minder last van omdat je alleen maar een knop hoeft in te drukken om deze te starten.

Kosten op lange termijn

De initiële kosten van elektrisch tuingereedschap kunnen hoger zijn, vooral als je kiest voor modellen met krachtige accu’s.

Op de lange termijn kan elektrisch gereedschap wel voordeliger uitpakken door de lagere operationele kosten. Je bespaart immers op brandstof en onderhoud. Voor specifieke modellen en prijsvergelijkingen kan het lonend zijn om websites zoals nl.ryobitools.eu te raadplegen, waar een breed assortiment aan elektrisch tuingereedschap aangeboden wordt.

Flexibiliteit en mobiliteit

Benzine gereedschap biedt een hoge mate van mobiliteit, aangezien je niet afhankelijk bent van de nabijheid van een stroombron. Dit kan vooral handig zijn in grotere tuinen of op locaties waar geen gemakkelijke toegang tot elektriciteit is.

Elektrisch gereedschap met accu’s biedt ook een zekere mate van flexibiliteit, maar de werktijd is beperkt tot de batterijduur. Daarnaast is het zo dat ook bijvoorbeeld een elektrisch aangedreven heggeschaar met accu vrij zwaar is als je een heg boven je hoofd moet snoeien.

Kies dus goed elektrisch tuingereedschap, of benzine gereedschap op basis van je eigen situatie. Kijk naar je tuin en beslis dan pas wat voor jou het handigste is om mee t werken.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven