Giftige planten voor kinderen; deze planten wil je niet in huis

Giftige planten voor kinderen: fijn om te weten zodat je in huis geen gevaarlijke situaties schept voor je kleintjes. Natuurlijk leer je je kinderen dat ze niet van planten snoepen, maar een ongelukje zit bij kinderen nu eenmaal in een klein hoekje. Dus welke planten kan je beter niet in huis halen?

gifitge planten voor kinderen

Welke kamerplanten zijn giftig?

Daarmee kom je dus meteen uit bij de vraag welke kamerplanten dan giftig zijn. Helaas is dit lijstje nooit volledig. Want veel planten zijn in meer of mindere mate giftig, ook heel bekende kamerplanten. We zullen enkele voorbeelden geven, maar besef dat dit maar een kleine greep is!

1. Begonia

Deze plant staat heel gezellig in huis met zijn mooie bloemetjes. Maar ook nu is het oppassen geblazen, want helaas is de Begonia wel degelijk ook giftig.

2. Bloembollen zijn ook giftige planten voor kinderen

Het voorjaar in huis halen is heel fijn met het neerzetten van leuke decoratieve bakjes met bloembolletjes erin. Helaas kan je dit beter niet doen als je huisdieren hebt of kleine kinderen. Hier heb je trouwens een lijstje met niet giftige planten voor katten.

Heel wat soorten zijn namelijk giftig, waarbij er wel verschil zit in de mate van gevaarlijkheid per soort. Ook zit er verschil in gevaar voor kind of welk soort huisdier ermee in aanraking komt!

3. Cactus Euphorbia

De cactus heeft sappen in zich die giftig zijn. Inname kan voor diverse klachten zorgen. Door de stekels zal je kind misschien niet snel iets ervan eten. Maar je weet maar nooit. En stel dat de cactus in zijn spel valt (bijvoorbeeld), dan zou je kind natuurlijk wel in aanraking kunnen komen met het sap. En voor jezelf is het dus uitkijken bij bijvoorbeeld het verpotten.

4. Dieffenbachia of Aronskelk

Nog een bekende giftige kamerplant is de Dieffenbachia. Het sap van deze plant is zeer giftig. Het sap kan zwellingen en een brandend gevoel veroorzaken en dit zou kunnen leiden tot verstikking.

5. Gatenplant of Monstera Deliciosa is giftig voor kinderen

De Gatenplant is een prachtige plant die je op veel plekken ziet. Zijn bijzondere bladeren geven de plant een heel eigen unieke uitstraling. De plant is helaas wel giftig.

6. Kerstster

Met Kerst halen veel mensen een kerstster in huis. Alle delen van de kerstster zijn echter giftig. Misschien is een nep-variant wel zo fijn…als je toch de kerstsfeer in huis wilt halen met een dergelijke plant.

7. Giftige planten voor kinderen? De Oleander

De Oleander is extreem giftig. Alle delen van de plant zijn giftig en vormen een gevaar voor het hart. Deze vergiftigingen treden al op bij inname van hele kleine hoeveelheden. De plant hou je ver weg bij huizen met kleine kinderen of huisdieren, omdat dit kan leiden tot vergiftigingen met een dodelijke afloop!

8. Olifantsoor

De Olifantsoor is een prachtige, decoratieve plant en daarom ook zeer geliefd. Zijn prachtige bladeren lijken op een oor van een olifant, vandaar de naam.

In het wild hebben deze planten soms bladeren die wel 1,5 meter groot zijn! Maar helaas moet je bij deze plant wel voorzichtig zijn. Ook bij de Olifantsoor is er namelijk het gevaar van vergiftiging.

Volgens Maxvandaag zijn alle delen van de plant giftig en is het sap irriterend voor de huid en de slijmvliezen.

Kan je een giftige plant herkennen?

Was het maar zo simpel…helaas is dat niet het geval.

Je zult dus echt de plant op zich moeten herkennen en dan informeren/opzoeken of deze wel of niet giftig is. Daarbij zit er ook nog verschil in giftigheid of het om een kind of een bepaald dier gaat!

Wat voor een mens niet giftig is, kan voor je huisdier zelfs dodelijk zijn, denk maar aan druiven! En andersom natuurlijk ook.

Ook dieren onderling zijn daarbij verschillend in hun reactie op een plant. Een konijn en een kat kunnen heel verschillend reageren op dezelfde plant, om maar een voorbeeld te geven.

Hou hier dus ook rekening mee bij het beoordelen van je keuze voor een kamerplant. Want je wilt immers ook geen plant in huis halen, die giftig is voor je hond of kat.

Waar let je op bij het kopen van kamerplanten?

Voordat je een kamerplant aanschaft zou je dus het beste even kunnen controleren of de plant giftig is voor kinderen of huisdieren.

Probeer hierbij af te gaan op officiële instanties, want de verhalen die op internet rondzingen zijn immers niet altijd waar.

Je kunt het ook omdraaien: bij het Belgische Antigifcentrum kan je een lijst vinden van planten die niet of weinig giftig zijn en daarmee een goede keuze zijn voor instellingen (zoals zij dit melden).

Je zou natuurlijk kunnen kijken of je een plant van deze lijst kunt vinden om te kopen. Of deze planten ook veilig zijn voor dieren is mij niet bekend.

Hoe kan je vergiftiging voorkomen door het eten van kamerplanten?

Natuurlijk door te voorkomen dat er giftige planten in je huis en tuin staan.

Maar je komt uiteraard ook op andere plekken, waar ze wel kunnen staan. Hou je kind in de gaten en leer hem of haar ook al van jongs af aan dat je niet van een plant mag eten!

Je zult merken dat heel veel vaak voorkomende planten (zowel in de tuin als binnen) toch gerekend worden tot giftige planten voor kinderen.

Dat is dan ook meteen een reden om een jong kind niet alleen buiten te laten spelen. Zij zullen de gevaren nog niet zien en stoppen graag van alles in hun mond!

Wat te doen als jouw kind een giftige plant eet?

Als je ziet dat je kind van een giftige plant eet verwijder dan de resten van de plant uit zijn mond en laat hem een glas water drinken.

Bel direct de huisarts! Woon je in België dan kan je het antigifcentrum bellen. Dit nummer is 070-245245.

Natuurlijk is het dan wel goed om te weten welke plant het is. Weet dan ook welke planten je in huis hebt (of je tuin). Dat kan kostbare tijd schelen! (Bron: Antigifcentrum).

Weet je niet of de plant wel of niet giftig is, die je kind te pakken heeft gehad? Neem het zekere voor het onzekere en bel met de huisarts of het antigifcentrum!

Zij kunnen je immers het beste informeren. Reageer dus hetzelfde als hierboven staat en verwijder ook de plantenresten en geef water te drinken.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven