Geurkaarsen en alles wat je hiervan moet weten

Misschien hou jij ook wel van een lekker geurtje in huis en de gezelligheid van een kaarsje. Dan zijn geurkaarsen vast helemaal jouw ding. Wat voor geuren heb je en wat voor soorten geurkaarsen? En hoe zit het nu eigenlijk met het gezondheidsaspect rondom die kaarsen? Maakt het dan ook nog uit welk soort kaarsen je gebruikt?

Wij zetten het voor je op een rij.

geurkaarsen alles wat je wilt weten

Kaarsen zijn niet gezond, ook geurkaarsen niet

Om maar meteen met het gezondheidsaspect te beginnen: zijn de opmerkingen dat kaarsen branden ongezond is waar?

Heel jammer, maar uit heel veel onderzoeken blijkt dat het aansteken van een kaars inderdaad allesbehalve gezond is. Vandaar dat led kaarsen zoals deze dip dye kaarsen ook zo in opkomst zijn!

Bij het aansteken van een kaars komt er uitstoot van fijnstof. Dit zal in de lucht hangen en je raadt het al: jij ademt het in. Volgens toxicoloog Theo de Kok kan je het vergelijken met een bezoek als niet-roker aan een kroeg waar tabaksrook hangt.

Het zal niet direct invloed op je hebben, maar er veel aan bloot gesteld worden kan wel behoorlijk ingrijpen. Steek je heel veel kaarsen tegelijk aan in een kleine ruimte waar slecht wort geventileerd, dan wordt het natuurlijk wel een sneller en ingrijpender proces.

Als iemand hierin vaak verblijft, dan zal hij of zij een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. En het fijnstof is eveneens kankerverwekkend en funest voor de longen. Veel geurkaarsen bevatten bijvoorbeeld paraffine en als dat verbrandt laat het zulke giftige stoffen vrij.

Zijn alle keurkaarsen of gewone kaarsen ongezond?

Nu wordt er weleens gesproken over kaarsen die wel veilig zouden zijn, maar volgens De Kok maakt dat niet zo heel veel uit, want alle kaarsen leveren fijnstof.

Geurkaarsen kunnen daarnaast voor mensen met longproblemen extra vervelend zijn. Andere bronnen zeggen dat kaarsen die van sojawas of bijenwas gemaakt zijn beter zijn. Omdat ze niet van paraffine gemaakt zijn, zal het deze giftige stoffen dus niet bevatten.

Maar je hebt nog wel last van roet (hoewel gezegd wordt dat ook dit minder is). Het is ook afhankelijk van de manier waarop de geur verkregen wordt en welke geur je kiest, hoe schadelijk een geurkaars is.

Heel jammer, maar we kunnen het niet mooier maken dan het is. Kortom: ga hier dus wijs mee om!

En wil je graag een geur in huis zonder geurkaarsen? Dan zijn er ook andere mogelijkheden zoals je in het blog van mijn collegablogger Nicole kan lezen: herfstgeur in huis.

(bron: Maxvandaag.nl)

Tip: in plaats van gewone geurkaarsen kan je ook andere keuzes maken om een geurtje in huis te krijgen, zoals bijvoorbeeld een diffuser neerzetten.

Geuren als therapie

Een geur kan ingezet worden als therapie of minder zwaar: om je beter te laten voelen of je te laten ontspannen. Zo ook bij geurkaarsen.

Nu zal een geur die je zelf lekker vindt je meteen doen laten genieten en dat is natuurlijk voor iedereen weer anders. Maar er zijn ook geuren die bekend staan om bepaalde werkingen. Uiteraard kan je die kennis gebruiken met het uitzoeken van een geurkaars.

Om even een paar geuren te noemen:

  • Jasmijn: rustgevend, verdrijft angst, geeft zelfvertrouwen, optimistisch gevoel
  • Rozen: balans in lichaam en geest, innerlijke harmonie, ontspanning
  • Eucalyptus: opwekkend, positiviteit, energie
  • Citroen: stemmingsverbeteraar, ontspanning, activeert je geest
  • Magnolia: kalmerend, zuiverend, ontspanning
  • Bergamot: energie, ontspanning
  • Lavendel: rust

De hoeveelheid geuren is trouwens echt enorm, ook voor geurkaarsen!

Merken geurkaarsen

Je kunt bij de supermarkt vaak al eenvoudige geurkaarsen kopen. Maar er bestaan wel degelijk ook dure merken die het helemaal zijn wat geurkaarsen betreft.

Het is een kwestie van uitproberen natuurlijk, maar de kans is wel groot dat je supermarkt kaarsje sneller opgebrand zal zijn of minder geur afgeeft. En als je even op de samenstelling let is de kans ook groot dat een dure variant fijnere stoffen gebruikt.

Hoewel je dat ook niet zomaar klakkeloos moet aannemen. Om even een aantal merken te noemen:

  • Woodwick. Deze hebben een houten lont, wat knisperende geluiden oplevert! De kaarsen zijn verpakt in een luxe glazen pot.
  • Yankee Candle. Ieder seizoen andere geuren!
  • Maison Berger: kaarsen die milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd worden.
  • Rituals: heerlijke geuren die je gelijk in de stemming van een wellness brengen…
shopping?q=tbn:ANd9GcS7OK6EWhd10aYRsiT0nPADnmiJsxhLicpqqLO7XMB1gdTmg1byMv5i1iWZJIrxRhuMx 5uEeMH3wfbVBGQrHkTcOTnn7dxxmq5Rr4TqxwHsWF4J1d bzyXv Nc0Ba644wO qk &usqp=CAc
prd front 1110036

Waarom kunnen geurkaarsen zo duur zijn?

De prijzen van geurkaarsen kunnen nogal verschillen met elkaar. Dit komt vaak door het parfum wat gebruikt wordt voor de geur.

Maar ook het soort was wat wordt gebruikt kan natuurlijk het verschil maken. Schrik niet: er zijn zelfs geurkaarsen te koop die gewoon honderden euro’s kosten! Die durf je toch niet eens aan te steken…?

Waar let je op bij het kopen van een geurkaars?

  • Allereerst let je uiteraard op de geur die je uitkiest, want dat is toch de hoofdreden waarom je een geurkaars koopt.
  • De samenstelling van de kaars als je gezond(er) bezig wilt zijn. Van welk type was is het gemaakt en hoe ontstaan de geuren?
  • Hoelang kan de kaars branden (branduren)?
  • Hoe ziet de kaars eruit? Want het oog wil ook wat…
  • De prijs. Niet iedereen zal er immers honderden euro’s voor kunnen en willen betalen. Gelukkig kosten de meeste geurkaarsen een stuk minder.

Moet je ergens op letten bij het gebruik van de geurkaarsen?

Als je je geurkaars gaat gebruiken voor de eerste keer dan kan je het beste de kaars niet te kort laten branden. Tussen 1 en 1,5 uur is het beste omdat de wax en de geur dan het beste geactiveerd worden.

Bij de volgende keren kan je beter niet langer dan 3 uur achter elkaar de kaars aan laten staan. De geur ruik je toch nog heel lang en anders kan de kaars te hoge temperaturen krijgen. Dit komt soms de kwaliteit van de geur niet ten goede.

Maar steek je de kaars aan, dan kan je het beste wel wachten met uitblazen tot de bovenkant van de wax helemaal gesmolten is. Zo zullen er niet zo snel deuken/gaten in het kaarsje komen. Zorg dat het lontje niet langer dan 5 mm is. Dit zou minder roetvorming geven en je kaars minder laten walmen.

Zit er een houdbaarheidsdatum aan een geurkaars?

Dit klinkt misschien wel wat raar, maar toch kan je een geurkaars beter niet al te lang laten staan. Is de kaars nog niet geopend, dan kan je er ongeveer vanuit gaan dat het twee jaar gebruikt kan worden.

Is de kaars wel geopend en/of gebruikt, dan zal je het liefst binnen een jaar de kaars op moeten branden. De geur zal zeker achteruitgaan na verloop van tijd.

Geurkaarsen zelf maken

Bron: Bol.com

Je kunt geurkaarsen ook zelf maken. Hiervoor kan je leuke pakketten kopen. Dan heb je direct alles bij de hand! Zo is er een leuke set van Selections. Je kunt hiermee 7 kaarsen maken, met 7 etherische oliën.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven