Fruitbomen voor iedere tuin

Fruitbomen zijn niet alleen ware versierders voor je tuin, ze geven je ook de mogelijkheid om gezond en lekker fruit te oogsten. De meeste fruitbomen zijn beschikbaar in laagstam, halfstam en hoogstam. Daardoor zijn veel fruitbomen geschikt voor iedere tuin.

fruitbomen tuin

5x fruitbomen voor in jouw tuin

Of je nu een kleine tuin, grote tuin, ecotuin, stads- of volkstuin hebt, met de volgende bomen kom jij een stuk makkelijker aan je dagelijkse portie van de schijf van vijf. 

Perenboom: een goede keus als fruitboom

Een perenboom is een goede keus als je een fruitboom in je tuin wilt plaatsen. Perenbomen worden niet al te groot en zijn het hele jaar door een lust voor het oog.

Een perenboom is relatief makkelijk te onderhouden en doet het goed in de zon, maar kan ook prima tegen wat schaduw. Er zijn verschillende perenbomen die het in de Nederlandse tuinen erg goed doen:

 • De Pyrus calleryana is een sierpeer;
 • De Nashipeer is een ronde, zoete peer met knapperig vruchtvlees;
 • De Yapeer komt uit Azië en heeft een bijzondere, smakelijke aroma;
 • De Gieser Wildeman is een bekende, lekkere stoofpeer;
 • Saint Remy is een stoofpeer;
 • De Jut is een hand- en stoofpeer. 

Let er bij de aanschaf van een perenboom dus goed op welke boom je kiest, want niet elke perenboom geeft peren die lekker zijn als handpeer en niet elke peer is te stoven.

De bekendste fruitboom: de appelboom

De appelboom is waarschijnlijk de meest bekende fruitboom in ons land. Er zijn zoveel verschillende soorten appels dat het bijna niet anders kan dan dat deze fruitbomen geschikt zijn voor elke tuin. Er is altijd wel een appel die je lekker vindt en die aan een boom groeit die in jouw tuin past.

Appels zijn er groen en rood, maar ook in oranje en zelfs zwart. Een zoete Fuji of Gala, een zachtzure Jonagold of Pinklady, een friszure Elstar of Santana, een zure Granny Smith: de keuze is reuze.

Naast de vele kleuren en smaken kent de appel natuurlijk ook vele culinaire mogelijkheden. Eet je appel vers ‘uit het vuistje’ of verwerk het in een taart, moes, flap, compote, azijn, sap, chutney… De appelboom geeft je met haar vruchten echt ongelooflijk veel mogelijkheden.

Kijk voor mooie appel-of perenbomen voor in je tuin eens hier

Geduld hebben bij de pruimenboom

Hoewel de pruimenboom in elke tuin kan aarden stelt deze boom je geduld wel even op de proef. Het kan jaren duren voordat een pruimenboom vruchten geeft en áls de boom pruimen heeft, zijn wespen er vaak sneller bij dan je lief is.

Maar het is, wat mij betreft, zeker de moeite waard want de lekkerste pruimen eet je vers uit je eigen tuin. Om ervoor te zorgen dat de pruimen lekker zoet en sappig worden, plaats je een pruimenboom het liefst op een zonnig plekje. Ook in pruimenbomen zijn verschillende soorten: 

 • De zoete pruimen van de Prunus Domestica Opal pluk je eind juli;
 • Van de Prunus d. Victoria pluk je de zoetzure vruchten in augustus;
 • De paarse, zoete pruimen van de Prunus Domestica Monsieur Hatif pluk je half augustus;
 • Eind augustus zijn de groene, zoetzure pruimen van Prunus Reine Claude d’Oullins klaar om te plukken. 

De vijgenboom als fruitboom in je tuin

De vijg is een van de oudst bekende vruchten waarvan je de vrucht, de pitten en de schil kan eten. Vaak worden vijgen in jam gebruikt, maar ze zijn ook rauw of gekonfijt te eten.

Maar zijn vijgenbomen eigenlijk wel geschikt als fruitbomen voor elke tuin in Nederland? Geen gekke vraag, want de vijgenboom is van nature een mediterrane boom. Echter, in tegenstelling tot veel mediterrane planten, doet de vijg het in Nederland gelukkig vaak goed.

Zeker als je ervoor zorgt dat de boom op een beschutte plaats staat. Heeft jouw tuin geen beschut plekje? Dan zijn er ook winterharde rassen:

 • Bornholm’s Diamond
 • Rouge de Bordeaux
 • Ice Crystal
 • Osborn Prolific
 • Brown Turkey

Heb je alleen een balkon of is jouw tuin niet zo groot? Geen zorgen, ook hier kun je een mediterraanse twist aan geven. De Rouge de Bordeaux blijft klein, je zou deze vijgenboom zelfs in een pot kunnen planten.

Let er wel op dat een vijgenboom in een pot niet winterhard is. In de winter heeft hij dus een plekje binnen nodig. 

De kriekenboom

Bij fruitbomen die geschikt zijn voor iedere tuin, denk je misschien niet meteen aan een kriekenboom. Logisch, want deze zure kersen zijn niet geschikt om direct te eten.

Maar van krieken kun je wel jam, compote, gelei en taart maken. Los van het voordeel dat je met krieken een lekker zuurtje aan je gerechten toe kunt voegen, is de kriekenboom een zeer onderhoudsvriendelijke boom. Deze boom wordt nauwelijks ziek en geeft heel makkelijk fruit.

Oh, en waar denk je trouwens dat de lekkere friszure smaak van een Kriekbiertje vandaan komt? 😉 

Alternatief voor de fruitboom: de notenboom

Zijn bovenstaande bomen toch niet helemaal wat je zoekt? Heb je dan al eens aan een notenboom gedacht? Eerlijk is eerlijk: een notenboom valt niet onder de fruitbomen, maar sommige notenbomen zijn wél geschikt voor veel tuinen in Nederland.

Denk bijvoorbeeld aan een walnotenboom, een tamme kastanjeboom of een amandelboom. Deze drie bomen kunnen het hartstikke goed doen in Nederland. En ze geven je geen vruchten, maar hun noten zijn ongelooflijk lekker en hartstikke gezond! 

Ik ben benieuwd welke boom jij kiest voor in jouw tuin. Oftewel: Van welke boom pluk jij de vruchten? 

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven