Een fotowand maken, tips en inspiratie voor een mooie muur

Hou je ook zo van foto’s? Een fotowand maken is dan een goed idee en hier vind je volop inspiratie. Want hoe leuk is het om al die favoriete foto’s een mooi plekje te kunnen geven? Of om veel dierbaren op zo’n manier bij je te hebben?

Hoe maak je een fotowand? Dat leggen we je graag uit. Want dat kan op veel manieren. Het is maar net wat jij mooi vindt én wat past bij jouw interieurwensen!

Zoek je inspiratie voor mooie fotowanden en muren vol foto’s? Dan ben je hier op de juiste plek!

fotowand maken, volop inspiratie, ideeën en tips voor fotos aan de muur

Verschillende manieren om een fotowand te maken

Een fotowand maken kan op verschillende manieren.

Maak je er een grote collage van, waarbij je de foto’s dus dicht bij elkaar hangt of laat afdrukken op een speelse manier op een heel groot formaat canvas?

Of ga je voor heel veel foto’s in lijstjes die je op een mooie manier rangschikt aan je muur?

Daarnaast kan je spelen met de vormgeving en de maten van de foto’s.

Kies je voor dezelfde lijstjes of hou je juist wel van de romantiek van verschillende lijstjes (maar wel in dezelfde sfeer)? En zo kan je nog veel meer variaties bedenken. Even in het kort diverse opties die je zoal hebt bij het maken van een fotowand:

  • Kies voor dezelfde maten of juist voor verschillende maten. Laatstgenoemde is speelser en daardoor in veel interieurs wel zo mooi.
  • Kies je voor dezelfde lijstjes of bewust juist niet?
  • Ga je voor zwart-wit foto’s of toch liever in kleur?
  • Hexagon vormen zijn ook een hele leuke optie. Dit is een zeskant waar je een foto op laat drukken. Online zijn ze zo te vinden! Door de vorm kan je heel leuk spelen met hoe je ze ophangt. Strak tegen elkaar aan of juist met een bepaalde (brede) kier ertussen?
  • Of maak een grote collage van allerlei foto’s op je computer en laat dit afdrukken op een groot canvas of maak zelf een echte collage en lijst dit in.

Welke ruimtes in je huis zijn geschikt voor een fotowand?

Een fotomuur kan je eigenlijk overal in huis toepassen.

Natuurlijk in je woonkamer, waar je er het meest van zult genieten. Maar heb je een lange gang, bijvoorbeeld, dan is het ook een hele mooie manier om de gang mooi aan te kleden. In het klein op het toilet of boven je bed: waarom zou je niet?

Ook leuk om voor gaaf fotobehang te gaan als je je toilet gaat opknappen.

Tips voor het samenstellen van een fotowand

Er zijn een aantal dingen die je even in de gaten moet houden als je een fotowand gaat maken. Allereerst natuurlijk de keuzes die hierboven staan: bepaal wat jij mooi vindt en welke sfeer past bij je interieur (en jouw persoonlijke smaak).

Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat past bij een klassiek interieur en wat juist mooi staat in een moderne woonkamer.

Weet je dat eenmaal, ga dan niet meteen aan het boren in je muur! Een idee is om het formaat van de lijstjes uit te knippen op papier. Plak deze op je muur en bepaal zo wat de mooiste indeling is! Zo voorkom je onnodige gaten in je muur.

Of maak gebruik van de slimme ophangmethode waarbij je helemaal niet hoeft te boren. Hierover straks meer!

Soms kan het ook allemaal net te veel foto worden en is het mooi om de foto’s af te wisselen met andere dingen. Een leuke poster, bijvoorbeeld. Of gewoon een spiegeltje. Misschien heb je zelf wel iets creatiefs geschilderd, wat er ook mooi bij past.

Fotowand inspiratie doe je uiteraard gewoon online op. Alleen al op Pinterest vind je heel veel leuke voorbeelden. Ook wij laten je aan het einde van het artikel een paar voorbeelden zien.

Welke lijstjes neem je?

Hou je van modern, dan kies je uiteraard voor strakke lijstjes of zelfs voor fotolijstjes zonder rand. Wit en zwarte lijsten zijn uiteraard heel passend. Maar je kunt ook een beetje spelen en tussen deze kleuren opeens een rood lijstje (in dezelfde vormgeving) ophangen.

Hoe dikker de lijsten hoe breder de ruimte tussen de foto’s. Dat is een persoonlijke keuze, maar staat vaak wel mooier. Zorg dat het geheel niet te flets wordt.

Zijn de foto’s heel sprekend, dan is een rustig lijstje prima. Maar zijn de foto’s wat minder uitgesproken, dan zou je kunnen kiezen voor een uitbundiger lijstje. Ben je fan van Bohemian? Dan ga je natuurlijk los met de lijstjes! Mooie kleuren en vormen passen hier immers heel goed bij. Of kies juist voor rotan!

Ophangen zonder boren

Er zijn meerdere manieren om de foto’s op te hangen zonder te boren.

  • Zelfklevende strips. Lekker makkelijk, maar pas wel op met verwijderen, want ook dan kan je je muur beschadigen. En ja, het kan ook loslaten met lijstje en al…
  • Het ophangsysteem van STAS. Hierbij hang je het systeem aan de bovenkant van je muur of het plafond en vanaf daar hangen dan koorden naar beneden waaraan je met de ophanghaken de foto’s ophangt. Je kunt hiermee eindeloos variëren in hoogte en breedte, dus is het een heerlijke manier van ophangen als je graag wisselt. Een nadeel: je ziet wel altijd de touwtjes lopen, dat wel.
  • Een fotolijst plank is misschien een optie voor je.

Tip: maak je fotowand zo dat je de foto’s kan aanpassen aan de seizoenen door te wisselen!

Fotowand inspiratie van Pinterest

Laat je lekker inspireren door de volgende voorbeelden:

ceddb88aef1b6cc9ff9c57eefea9e19d
Bron: Pinterest mylivinginterior

Van alles wat in je fotowand aan de muur

Een heerlijk voorbeeld van een veelzijdige wand is deze. Verschillende maten en afgewisseld met andere attributen.

d3bdd9a731848b230db84caf6d55666b
Bron: Pinterest Youtube

Nog zo’n prachtige kleurenvariatie vind je hierboven. Niet alleen kleur in de woonkamer (wat ook tof is), maar ook kleur in de fotowand die ze maken boven de bank.

cfd836da7f34e467af0537e56cc454ee
Bron: Pinterest Room designs

Een ander voorbeeld voor het maken van een fotowand die ‘van alles wat’ heeft is de fotowand inspiratie waarbij foto’s worden afgewisseld met andere items. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een neonlamp of een klok of iets dergelijks. Zie hier hoe tof én persoonlijk zo’n fotowand is.

0802f6498fdf2105c09cd7d2bc2ebed1
Bron: Pinterest homedeco

Strak en modern

Zwart-wit afbeeldingen met zwarte lijstjes kan een heel mooi effect geven. Hou je van rust en modern in je interieur, dan past een zwart witte fotowand prima, dat zie je wel aan de inspiratie hierboven.

Wil je toch even gek doen? Dan verwerk je er één kleur in. Bijvoorbeeld door een fotolijstje een andere kleur t egeven, of door in één van de zwart wit foto’s een felle kleur op te nemen, zoals rood, roze, blauw of geel bijvoorbeeld.

201662b44f428cdfbb0256e1d4e654d7
Bron: Pinterest xgoodby

Klassiek of misschien gewoon lekker retro?

Een heel andere sfeer geeft deze fotowand met ouderwetse plaatjes en lijstjes. Door de goudkleur krijg je een kasteelsfeer te pakken, zou ik bijna zeggen. Wil je iets statigs in je huis? Dan is dit zeker een mooie blikvanger!

e8c56e283805aec2fe66b2ffd71f1c90
Bron: Pinterest momtastic

En wat dacht je van een tikkeltje retro?

57862745aa07dbd3c3badf40d77114a8
Bron: Pinterest homease

Op het toilet

Zoals gezegd: waarom zou je het toilet niet verfraaien op deze manier? Een combinatie van foto’s en spiegels aan de wand.

c87d7dc0f53edba0468d751765a11542
Bron: Pinterest apartmenttherapy

Gooi er een fel kleurtje onder en je hebt gelijk een heel andere look & feel.

52ed5237da1b2bcab6a8f09ffc86a56a
Bron: Pinterest decorationmyroom

Een fotowand maken met eén grote lijst

Je kunt ook een hele grote lijst kopen waar je dus op veel manieren mee aan de slag kunt. Rangschik op een speelse manier de foto’s in de lijst. Je kunt ook meer op de ‘scrapmanier’ bezig gaan en het allemaal verfraaien met tekst en veertjes, mooie papiertjes en ga zo maar door.

Een heel andere manier maar misschien daarom juist wel heel mooi is een grote lijst waar je de foto’s in ophangt, zoals in dit voorbeeld.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven