Flanel beddengoed, waarom kiezen voor een flanellen dekbedovertrek?

Op zoek naar een dekbedovertrek, maar weet je nog niet van welk materiaal? Flanel beddengoed is dan misschien wel precies wat je zoekt. Flanel is een manier van verwerking van een bepaalde stof, veelal katoen. Maar flanel kan ook gemaakt worden van andere stoffen. Een flanellen dekbedovertrek heeft verschillende voordelen voor je.

Flanel neemt de eigenschappen van de stof over waarvan het gemaakt is, maar de stof wordt opgeruwd (een zijdig of tweezijdig) waardoor er nog extra voordelen aan zitten.

Meer over de eigenschappen van flanel lezen en waarom je juist voor een flanellen dekbedovertrek zou moeten kiezen? Dat lees je hieronder.

flanel beddengoed is warm maar toch luchtig, wordt niet klam zodat je niet gaat zweten

Wat is flanel en waarom zou je kiezen voor een flanellen dekbedovertrek?

Een flanellen dekbedovertrek is een prachtige keuze als je op zoek bent naar een overtrek dat lekker behaaglijk aanvoelt.

Flanel beddengoed houd je lekker op temperatuur, omdat het snel jouw eigen lichaamstemperatuur aanneemt. Daarmee is dus ook meteen gezegd dat dit soort overtrekken zeer geschikt zijn voor de koudere maanden.

Maar daarnaast kan je het ook nog eens makkelijk wassen. En flanel ventileert goed. Of je nu een 2-persoons dekbedovertrek nodig hebt of juist één voor een smaller bed: flanel beddengoed is er in alle maten.

Wat is flanel?

Nog even terug komen op wat flanel nu precies is.

Flanel kan dus worden gemaakt van katoen. Dit katoen kan zowel één- als tweezijdig geruwd zijn. Maar waarom heet het dan flanel? Dat komt door de manier van verwerking van het katoen.

Met andere woorden: katoen is een heerlijk bruikbaar materiaal met veel voordelen, en die voordelen worden automatisch overgenomen als je er flanel van maakt.

Naast katoen kan flanel ook gemaakt zijn van kaardwol, gekamde wol en zelfs van synthetische vezels. Uiteraard zal het dan de eigenschappen overnemen van die materialen.

Maar feit blijft nog steeds dat het door de verwerking wel flanel genoemd wordt, ongeacht het materiaal waar het van gemaakt wordt.

Is flanel beddengoed fijn?

Maar waarom is flanel dan fijn? Een flanel dekbedovertrek is in ieder geval lekker warm. Dat is meestal toch wel dé reden om te kiezen voor flanel.

Heerlijk wegdommelen in een zacht flanellen bedje, wie wil dat nou niet op koude winteravonden? Het isoleert goed en neemt ook nog eens vocht op.

Vooral dat laatste is erg prettig voor mensen die ‘s nachts transpireren of voor bijvoorbeeld vrouwen in de overgang. Daarnaast is flanel soepel en voelt het eigenlijk ook wel een beetje aan als een wollen vachtje.

Wat is het verschil tussen katoen en flanel?

Je hebt nu kunnen lezen wat flanel precies is en dat het onder andere van katoen gemaakt wordt. Maar wat is nu het verschil tussen flanel en katoen?

Flanel wordt gemaakt van los gesponnen garen. Dit garen is geweven in een keperbinding of linnenbinding. Hierdoor is het opgeruwd en daarmee wordt het geheel wat dikker en lijkt het een beetje op wol.

De bovenlaag voelt hierdoor zachter aan dan katoen. Daarnaast is flanel dus warmer dan katoen. Dit komt door de opgeruwde structuur, waardoor de isolerende luchtzakken de warmte vasthouden.

Het proces van flanel maken

Het verwerken van materialen tot flanel is een bepaalde werkwijze zoals we hierboven al aangaven. De stof wordt geborsteld, waardoor deze extra zacht wordt.

Dit gebeurt met een borstel van metaal die door het borstelen de vezels van het los gesponnen materiaal rechtop zal zetten. Hierdoor ontstaat de ruwere kant aan de stof.

Dit kan eventueel ook aan beide kanten gedaan worden. Er bestaat ook nog zoiets als ongeruwde flanel. Dan wordt er niet geborsteld en is het flanel enkel zo zacht door de weeftechniek en omdat het los gesponnen is.

Hoe moet je flanel beddengoed wassen?

Flanel wassen is niet ingewikkeld. Je stopt het gewoon in de wasmachine en waarschijnlijk kan het zelfs op 60 graden gewassen worden.

Wel zo hygiënisch, zeker bij flanel beddengoed, omdat veel bacteriën en schimmels en dergelijke koude temperaturen gewoon overleven.

Kijk natuurlijk voor de zekerheid even op het wasvoorschriftenlabeltje om te zien of het ook voor jouw dekbedovertrek geldt.

Is flanel zweterig

Misschien denk je nu bij flanel aan dik, klam, warm en zweet. Maar gelukkig is dat niet het geval. Flanel is niet zwaar, maar gewoon een lekker licht materiaal.

Het kan vocht opnemen en is ook weer snel droog. Ideaal toch?

Het ademt en zal dus juist niet klam of zweterig aanvoelen. Lekker warm in je bedje, onder heerlijk zacht materiaal en dan toch geen nat overtrek hebben door het zweten. Zo klinkt flanel beddengoed ideaal. Combineer het met een natuurlatex matras en je bent verzekerd van een goede nachtrust.

Inspiratie flanellen beddengoed

Als je aan flanel denkt, denk je misschien aan zo’n flanellen houthakkersoverhemd of ouderwetse saaie flanellen onderlakens.

Gelukkig flanel beddengoed een stuk veelzijdiger dan dat. Je kunt echt alle kanten op met een overtrek van dit materiaal. Deze dekbedovertrekken zijn in allerlei kleuren, patronen en stijlen te krijgen.

Het moet wel heel gek lopen wil jij niet een passend flanellen overtrek vinden voor je bed. Maar laten we er een paar uitpikken, om je even te inspireren!

Amsterdam op je bed

Wat dacht je van de Amsterdamse grachten op je bed? Hoe mooi is dat. Heel sfeervol en passend in het jaargetijde. Want je gebruikt je overtrek vast in de winter (en herfst) en dit tafereeltje heeft echt een winterse sfeer.

Flanel beddengoed met herfst

Als we het dan toch over de seizoenen hebben: een echt herfstdekbedovertrek is er eveneens in flanel. Met allerlei dieren uit het bos en blaadjes en dergelijke. Heerlijk fris van kleur want de ondergrond is wit. Heb je een natuurlijke sfeer in je kamer? Dan hoef je helemaal niet meer verder te zoeken!

6939.99.01 1

Sneeuwpop

Wel leuk dat veel flanellen overtrekken een echt winters karakter hebben. Op de één of andere manier lijkt het wel of dat het warme effect juist verhoogd.

Een mooi sneeuwtafereel met een sneeuwpop en een eekhoorntje is toch helemaal leuk?

31170.99.02 2

Een bloemenzee van flanel

Even een heel andere: een dekbedovertrek met bloemen. Lijkt mij dat het de Magnolia is, die prachtig op het overtrek staat afgebeeld. De kleuren roze en wit zijn de hoofdkleuren, waardoor het prachtig staat in een romantische sfeer.

Ben je benieuwd naar mooi flanellen beddengoed? Met de kortingscode ZS7CSNG9 kan je nu bij Ekstero met 20% korting shoppen op het gehele assortiment tot en met 31 december 2023.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven