Hoe kies je het juiste elektrische fornuis voor jouw keuken?

Op zoek naar de juiste elektrische kookplaat voor je keuken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het kiezen van de juiste kookplaat voor elektrisch koken kan een uitdagende taak zijn, gezien het grote aanbod op de markt.

Maar maak je geen zorgen, wij helpen je bij het nemen van een goede beslissing.

Bij het kiezen van een elektrische kookplaat moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals het beschikbare budget, de grootte van je keuken, je kookgewoonten en de functionaliteiten die je nodig hebt.

Of je nu een gepassioneerde thuiskok bent of gewoon lekker wilt kunnen koken voor je gezin, er is altijd een elektrische kookplaat die aan jouw wensen voldoet.

elektrisch koken, de voordelen en nadelen van de verschillende fornuizen

Elektrisch koken? Zo maak je je keuze!

In dit artikel lees je belangrijke tips en overwegingen die je kunnen helpen om de perfecte elektrische kookplaat voor jouw keuken te kiezen.

We bespreken verschillende soorten manieren van elektrische koken, hun voordelen en nadelen, en geven je praktische adviezen om je zoektocht te vergemakkelijken.

Lees verder en ontdek hoe je jouw kookervaring naar een hoger niveau tilt!

Het milieu

Elektrisch koken is natuurlijk veel beter voor het milieu dan koken op gas. Je zult op deze manier ook meteen minder CO2 uitstoten. Dat is dan ook een van de redenen waarom veel mensen voor een elektrische kookplaat kiezen als ze hun gasfornuis vervangen.

Wil jij ook graag de overstap maken maar weet je nog niet zo goed welke elektrische kookplaat je moet kopen? Ben je op zoek naar tips om elektrisch te koken? Lees dan even verder!

Kies de juiste elektrische kookplaat

Het begint allemaal met de keuze van de kookplaat. De twee populairste soorten zijn inductie en keramische kookplaten, en beide hebben hun eigen kenmerken.

Daarnaast heb je ook nog het ‘gewone’ elektrische koken, maar dat raden we sowieso niet aan… alleen al het schoonmaken van zo’n fornuis is een veel grotere klus dan bij de twee andere varianten.

De beste inductie kookplaat werkt met een magnetisch veld. Hiermee kun je snel verwarmen en het koelt ook nog eens snel af. Het inductiekoken is ideaal als je van snelle reactie houdt en is daarmee overigen sook vergelijkbaar met op gas koken. Je hebt een instant reactie van de kookplaat als je hem hoger of lager zet.

Keramische kookplaten gebruiken verwarmingselementen onder de kookoppervlakken. De temperatuur hangt af van de kleur van de plaat, waarbij de rode delen het warmst zijn. Deze platen warmen langzaam op en koelen langzaam af.

Dit vergt dan ook oefening bij het elektrisch koken, want dreigt er iets over te koken dan kan je dit niet zomaar meer afwenden. Je moet dus al op voorhand beredeneren wat er gaat gebeuren.

Ze gebruiken ook meestal meer energie dan inductieplaten.

De beste keuze hangt af van wat jij nodig hebt en hoe je graag kookt, maar een feit is dat inductie direct reageert op jouw handelen. En over het algemeen kookt dat een stuk prettiger.

Investeer in de juiste pannen

Je kunt niet zomaar altijd je oude pannen gebruiken. Soms heb je nieuwe pannen nodig die geschikt zijn voor elektrisch koken.

Speciaal ontworpen pannen voor elektrisch koken zorgen ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en je gerechten goed verhit worden.

Pannen die eigenlijk bedoeld zijn voor gasfornuizen kunnen vervormen op een elektrische kookplaat. Op die manier kan je niet efficiënt koken, want de pan wordt niet meer gelijkmatig verwarmd als de bodem krom is.

Voor inductiekoken moeten de pannen ook “magnetiseerbaar” zijn. De oude ‘gewone’ pannen die we kennen zijn dan ook vaakt niet geschikt voor deze vormen van elektrisch koken. Tegenwoordig wordt er overigens bij het maken van pannen op gelet dat ze voor zoveel mogelijk warmebronnen te gebruiken zijn.

Bekijk verschillende subsidiemogelijkheden voor elektrisch koken

In sommige gemeenten kun je subsidies aanvragen voor de installatie en aanschaf van een elektrische kookplaat.

Deze subsidies kunnen tot wel 50% van de kosten dekken, met een maximumbedrag dat meestal rond € 500,- per huishouden ligt. Deze financiële ondersteuning wordt aangeboden zodat mensen eerder huizen gasvrij maken.

Subsidies via de overheid voor elektrisch koken zijn alleen mogelijk als je al aangesloten bent op het warmtenet maar nog wel via gas kookte. Voor vervanging van je gasfornuis krijg je dan een subsidie.

De overheid streeft tegen 2050 naar een gasloze samenleving. Met deze subsidie kan je dus makkelijker de (financiële) overstap maken naar elektrisch koken.

Check de stroomtoevoer

Elektrische kookplaten hebben meer vermogen nodig dan veel andere keukenapparaten, zoals bijvoorbeeld een magnetron.

Bij een keramisch of inductie fornuis heb je vrijwel altijd een 3-fasen aansluiting nodig voor elektrisch koken, ook wel krachtstroom genoemd in de volksmond.

Laat hier altijd een professionele elektricien naar kijken, zodat je ook zeker weet dat de installatie veilig is en correct wordt uitgevoerd.

Je hebt echt een stabiele stroomvoorziening nodig om optimaal te kunnen koken op je nieuwe elektrische kookplaat, zonder gevaren.

Maar als je dan eenmaal gewend bent aan elektrisch koken, vooral met een inductie kookplaat, dan wil je nooit anders meer. Eén doekje erover halen en je kookplaat is weer schoon.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven