Een ecotuin aanleggen? Tips voor toffe ecologische tuin ideeën

Je wilt op een bewuste manier omgaan met de natuur en daar ook rekening mee houden bij het tuinieren. Een ecologische tuin, of kortweg een ecotuin, is dan helemaal de keuze die bij jou past. Hoe pak je dit aan en welke ecologische tuin ideeën en tips hebben we allemaal voor jouw ecotuintje? Hieronder lees je meer.

Wat is een ecotuin?

We beginnen even bij het begin. Wat is een ecotuintje?

ecotuin aanleggen

Een ecotuin wil zeggen dat er rekening gehouden wordt met mens, dier en de rest van de natuur. Je bent dus aan het tuinieren met de natuur samen en niet in strijd met de natuur. Je belast het milieu niet of in ieder geval een heel stuk minder en eerlijk is eerlijk: ook voor jezelf is het wel zo prettig, dat eco tuinieren.

Niet alleen omdat het eveneens gezonder is voor jou om bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar ook het onderhoud gaat veel eenvoudiger. Een ecotuin hoeft niet groot te zijn, je kunt ook prima op een kleine oppervlakte een ecotuintje aanleggen.

Een kleine stadstuin kan net zo goed ecologisch zijn als een grotere tuin. Je kan er alleen misschien wat minder ecologische tuin ideeën in kwijt.

Zelfs je dakterras of balkontuin kan je als ecotuin inrichten! Een ecologische tuin wil niet zeggen dat je alles door elkaar laat groeien en zo alles laat overwoekeren. Onderhoud pleeg je wel. Een ecotuin is dan ook niet gelijk aan een wilde tuin, waar alles gewoon zijn gang kan gaan.

Ecologische tuin ideeën voor jouw ecotuin

Een tuin die dicht bij de natuur staat vraagt uiteraard om natuurlijke materialen. Bestrating in een ecotuin past dus eigenlijk ook niet.

Gras, veel bomen en struiken en uiteraard mooie planten: daarmee haal je de natuur dichterbij. En je biedt de natuur weer een extra leefplekje. Je lokt er dieren mee, zoals vogeltjes en wie weet komen ook de egeltjes bij je kijken.

Voor paden of terrasjes kies je voor grind of bijvoorbeeld hout. En romantische tuinhuisjes passen uitstekend in een ecotuin.

Waar kies je verder voor in een ecotuin?

Milieuvriendelijke materialen

Een ecotuin is lief voor het milieu, dat zeiden we al eerder. Dus ook bij de aanschaf van de materialen zorg je dat het daar aan voldoet.

Je kiest voor natuurlijke materialen en vervolgens check je ook of die materialen wel duurzaam geproduceerd zijn. Dit kan je zien aan de keurmerken die ze wel of niet dragen.

Het kan even wat werk zijn, maar als je echt een ecotuintje wil hebben, dan horen ook de ecologische materialen erbij.

Bestrijdingsmiddelen horen niet thuis in je ecotuintje

Bestrijdingsmiddelen horen natuurlijk niet thuis in een ecotuin. Zal je toch echt wel iets moeten doen, zoek dan naar manieren die niet schadelijk zijn. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen dus en geen chemische!

Ook kunstmest moet je niet gebruiken. Een groot voordeel van een ecotuin is trouwens wel dat de natuurlijke samenhang die er heerst er ook voor zorgt dat je waarschijnlijk weinig of in ieder geval veel minder hoeft te bestrijden.

Met de natuur samenwerken

Zo natuurlijk mogelijk tuinieren is dus de ‘opdracht’. En dat betekent ook dat je die natuur laat meehelpen.

Vang bijvoorbeeld het regenwater op in een goede regenton. Hiermee kan je je tuin gewoon water geven als het nodig is. Het is trouwens ook ideaal om je ramen mee te wassen…

Compost maak jezelf en als je zin en plek hebt kan een moestuin ook een leuk idee zijn. Niet alleen lekker, je weet ook dat er echt geen enge bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn op je groenten en fruit. En je portemonnee wordt er eveneens blij van.

Bijen en vlinders lokken met ecologische tuin ideeën

De natuur een handje helpen is vervolgens de opdracht aan jou. Zaai een veldje in met een speciaal bloemenmengsel waar je vlinders en bijtjes mee lokt.

Zo help je deze dieren te overleven en het ziet er ook nog eens heel fleurig uit. En wie wordt niet blij van mooie vlindertjes in de ecotuin? Maar je kunt hier nog verder in gaan.

Een insectenhotel is heel leuk om zelf te maken of koop er 1 en plaats deze op een geschikte plek in je tuin. Zelf maken is net wat ecologischer natuurlijk. Koop kastjes voor vleermuizen en egelhuisjes.

Deze vogelhuisjes of/en voederplankjes voor vogeltjes lokken eveneens de diertjes naar jouw tuin toe. Water in je tuin zal het allemaal nog versterken, want ook dieren hebben water nodig.

Het grote voordeel van een ecotuin? Minder opruimen!

Door niet al het tuinafval te verwijderen en de blaadjes in de herfst niet drastisch weg te vegen kan je dieren helpen om te overwinteren.

Hopen blad en takken: ideale plekken voor dieren om te overwinteren of om zich in te verschuilen. Wist je bijvoorbeeld dat brandnetels ook nuttig zijn voor bepaalde vlindertjes? Dus trek niet al je brandnetels uit je tuin.

Geef het eventueel een plekje achteraf om te mogen groeien als je het echt niet zo in je tuin wilt hebben.

Hoe ziet een ecotuin eruit?

Een ecologische tuin heeft niet een bepaald soort inrichting, maar is vooral zo natuurlijk mogelijk.

Maar het allerbelangrijkste is wel dat het milieuvriendelijk is. Dat er met respect wordt omgegaan met mens, dier en milieu/natuur.

Het kan een uitdaging zijn en zelfs een sport worden om dit steeds verder door te voeren. Wil je bewust met de beplanting omgaan, dan is kiezen voor inheemse planten een slim idee. Die zullen het hier het beste doen én zijn ook de beste keuze richting de dieren.

Natuurlijke elementen toevoegen

Wil je niet alleen ecologisch te werk gaan, maar ook kiezen voor een zo natuurlijke mogelijke uitstraling, dan kan je denken aan de volgende elementen om het allemaal zo mooi mogelijk te krijgen:

  • Kies voor paden van boomschors of met stapstenen door het gras/mos.
  • In plaats van een schutting kies je voor een haag of zorg dat je schutting begroeid raakt met een klim- of hangplant.
  • Stapelmuurtjes kunnen mooi zijn om planten tegenaan te laten groeien. Maar ook dieren kunnen een verhoginkje wel waarderen.
  • Zorg voor hoeken waar egeltjes en andere kleine zoogdieren kunnen schuilen
  • Je strakke gazonnetje verander je in een bloemenweide voor een ecotuin
  • Geen plek voor een vijver? Kies bakken (die er natuurlijk uitzien, bijvoorbeeld met een houten buitenkant of bakken van steen) die je vult met water. Maak zo minivijvertjes! Of maak gewoon een heel klein vijvertje in de grond. Voor dieren die niet vliegen is een bak immers lastig…

Voorbeelden voor in je ecotuin

Een pad van stapstenen staat prachtig.

Dit is een plaatje van een ecotuin en prima te doen in zowel grote als kleinere tuinen.

Een prachtig zitje in je eigen paradijsje. Wie wil dat nou niet?

Bloemenmengsels voor bijen en vlinders mogen eigenlijk niet ontbreken…

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven