Welke vloeren zijn het meest duurzaam?

Duurzaamheid is zo’n beetje het woord van deze tijd, maar velen van ons zijn zoekende in hoe we dit kunnen bereiken in ons leven. Zo ook het interieur bijvoorbeeld als je kijkt naar een duurzame vloer of gordijnen. Door de lange levensduur en de hoge kosten van onze interieurs, is duurzaamheid hier extra van belang.

Duurzaam denken in je inrichting heeft dus meerdere voordelen. Je helpt niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. In dit artikel zullen we specifiek inzoomen op vloeren: welke soorten en materialen zijn nou echt duurzaam?

duurzame vloer in huis, deze 7 soorten vloeren kan je leggen

Duurzame vloer; welke materialen kies je het beste?

Ben jij dus op zoek naar een duurzame vloer, dan kan je hieronder in ieder geval alvast de juiste informatie vinden over de materialen van bestaande vloeren. Zo kan je een gefundeerde keuze maken die past bij jou (of jullie) mate van duurzaamheid die je toe wilt passen in je interieur.

1. Bamboe vloeren

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld en kan binnen enkele jaren volwassen worden, waardoor het een erg milieuvriendelijke optie is. We schreven al eens eerder over bamboe in huis gebruiken en bamboe vloeren horen daar dus ook bij.

Bamboevloeren zijn ook nog eens sterk en blijven lang mooi. Ze zijn bestand tegen slijtage en zeer geschikt voor drukbezochte ruimtes in huis. Bovendien zijn er veel kleuren en patronen om uit te kiezen, waardoor ze in elk interieur passen. Met recht een duurzame vloer te noemen dus.

2. Een duurzame vloer van kurk

Kurk is een ander duurzaam alternatief voor vloerbedekking. Het komt van de schors van de kurkeik, een boom die na het oogsten weer aangroeit.

Kurk heeft van nature een veerkrachtige structuur, waardoor het aangenaam is om op te lopen en druk absorbeert. Dit maakt het ideaal voor ruimtes waar veel wordt gelopen of gestaan, zoals keukens en woonkamers.

Bovendien heeft een kurken vloer isolerende eigenschappen, waardoor het de warmte goed vasthoudt en geluid dempt. En dat laatste is best handig met kinderen en huisdieren.

3. PVC

Veel PVC vloeren worden gemaakt uit gerecyclede materialen en zijn volledig recyclebaar, waardoor ze een minimale impact hebben op het milieu. Je had misschien zo snel niet bedacht dat pvc ook een alternatief is als duurzame vloer, maar dat kan dus wel.

Tegenwoordig kunnen PVC vloeren, bijvoorbeeld van Floorinq, lijken op allerlei andere oppervlakten door de prints die gebruikt worden, zoals hout, steen of tegels. Daarnaast zijn ze bestand tegen krassen, vlekken en slijtage, waardoor ze geschikt zijn voor drukke huishoudens of commerciële ruimtes.

4. Linoleum

Hoewel linoleum al tientallen jaren bestaat, is het een van de meest duurzame vloeropties die je kunt kiezen. Doordat het gemaakt is van natuurlijke materialen zoals lijnzaadolie, hars, houtmeel en kalksteen, is het biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk.

Het is daarnaast sterk, slijtvast en kan tegen een stootje, dat klinkt misschien vreemd omdat deze duurzame vloer ook biologisch afbreekbaar is, maar toch is het zo. Ook leuk is dat het in veel kleurrijke patronen beschikbaar is, maar ook in neutralere vormen.

5. Een duurzame vloer van hout

Houten vloeren zijn altijd populair geweest vanwege hun warme uitstraling. Maar naast hun esthetische aantrekkingskracht zijn houten vloeren ook een duurzame keuze, vooral als het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.

Het gebruik van FSC-gecertificeerd hout zorgt ervoor dat het bosbeheer voldoet aan strenge milieunormen en dat de biodiversiteit behouden blijft. Houten vloeren gaan tientallen jaren mee, en je kunt ze eventueel opschuren en opnieuw afwerken om hun oorspronkelijke glans te herstellen.

Houten vloeren zijn over het algemeen wel iets minder onderhoudsvriendelijk dan de hierboven genoemde vloeren, maar dus wel duurzaam.

6. Gerecyclede tegels als duurzame vloer

Door te kiezen voor tegels gemaakt van gerecycled glas, porselein of keramiek, geef je deze materialen een nieuw leven en voorkom je dat ze op de vuilnisbelt belanden. Zo creëer je ook een duurzame vloer. Bovendien zijn tegels goed  bestand tegen zware belasting en intensief gebruik.

7. Rubber in je vloer

Rubber vloeren zijn niet alleen populair in sportscholen en speelplaatsen, maar worden ook steeds vaker gebruikt in woningen.

Rubber is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage, vlekken en water, heel handig voor een vloer dus. Het is geschikt voor ruimtes waarin gemorst kan worden, zoals keukens of badkamers. Daarnaast biedt rubber een goede grip, waardoor het ook een veilige optie is voor gezinnen met kinderen of ouderen.

Door te investeren in een duurzame vloer, creëer je niet alleen een stijlvol interieur, maar draag je ook bij aan een groenere toekomst voor onze planeet. Neem de tijd om de juiste vloer te kiezen die past bij de behoeften van je huis, en geniet van de vele voordelen die een duurzame vloer te bieden heeft.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven