Wil je op een duurzame manier kerst vieren? Dan zijn er zeker dingen waar je aan kan denken als het over duurzaamheid gaat. Toch is het misschien minder makkelijk als je denkt. Zeker als je de afweging wilt maken om een echte kerstboom te kopen of een nep kerstboom.
Want duurzaam zijn ze geen van beide eigenlijk. Gelukkig hebben we wel wat tips voor je zodat je zo millievriendelijke mogelijk tóch een fijne kerst kan vieren.
Duurzame kerst: 5 tips
1. Wat is beter, een echte of kunstkerstboom?
Zowel bij echte kerstbomen als bij kunstkerstbomen spelen milieuproblemen. Maar ze belasten het milieu allebei op een andere manier. Daarom is het lastig om hun milieubelasting te vergelijken.
Voor beide soorten kerstbomen geldt dat het beter is als ze meerdere jaren meegaan en je ze in de buurt koopt.
Wil je een kunstboom in je woonkamer kijk dan eens of je hem tweedehands op de kop kunt tikken. En wil je een echte boom, kies dan voor een adoptieboom, die na kerst weer de grond in gaat.
Wil je een keer iets anders proberen? Kies voor een mooie kersttak in plaats van een hele boom, dat is nog duurzamer voor de kerst.
2. Wat is energiezuinige kerstverlichting?
Op zolder ligt nog de ouderwetse kerstverlichting met gloeilampjes. Heeft het zin om deze te vervangen voor een snoer met ledlampjes? Zeker!
Een snoer met ledlampjes is 8 keer zo zuinig als eentje met gloeilampjes.
De investering verdien je terug op je energierekening. Doe dan wel weer zo lang mogelijk met het ledsnoer. En koop er gelijk een timer bij, zodat de lampjes niet onnodig branden, ’s nachts bijvoorbeeld.
Anders dan bij gewone verlichting, liggen er nog steeds onzuinige gloeilampjes in de schappen. Zoek in de winkel dus specifiek naar ledlampjes.
3. Hoe geef je groene cadeaus voor een duurzame kerst?
Geef je een cadeautje, vraag dan naar een verlanglijstje. 20% van de Nederlanders gooit wel eens een gekregen cadeau weg.
Bij jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar is dat zelfs 42%. Bij 7 op de 10 kinderen gebeurt het ook wel dat een cadeau ongebruikt de kast ingaat omdat ze te veel hebben gekregen of iets hebben gekregen dat ze niet leuk vinden of al hebben. Zó zonde!
Op online platforms is een breed aanbod van prima tweedehands speelgoed te vinden. Lego en speelgoedautootjes worden weer fris en zo goed als nieuw met een sopje.
Daarnaast is het met name in deze tijd helemaal niet raar om ook naar tweedehands te kijken, en super duurzaam natuurlijk, ook als kerst cadeau.
En je kunt hier de mooiste vintage schatten vinden, zo geef je een uniek cadeau. Ook een stapel tweedehandsboeken of jaargangen van een favoriet tijdschrift zijn online of in kringloopwinkels te vinden. Of maak bijvoorbeeld zelf een nieuw cadeau zoals dit ikea broodtrommel kastje!
4. Hoe verduurzaam je het kerstdiner?
Vlees heeft de grootste impact op het kerstmenu. Gemiddeld zorgt vlees voor 40% van de klimaatimpact van ons eten. Als je ergens duurzaam mee kan zijn voor de kerst dan is het dus wel met het minderen van vlees.
Wil je vlees serveren, dan is minder net zo lekker. Voor velen zijn de kerstdagen een aaneenschakeling van bijzondere maaltijden en lekkere tussendoortjes. Soms (lees: vaak) eten mensen meer dan ze eigenlijk van plan waren.
Niet echt duurzaam dus qua eten voor de kerst, én ook niet voor je gezondheid! Wat kleinere porties zijn dan wel zo prettig.
Maak een vegetarisch voorgerecht, en een aantal lekkere bijgerechten van groenten. Zo maak je een mooi kleurrijk diner.
En wil je een feestelijk vegetarisch kerstmenu bereiden, dan vind je inmiddels in ieder kooktijdschrift heerlijke voorbeelden. Kies voor groente en fruit uit het seizoen. Maak niet te veel klaar.
Als er toch eten overblijft, bewaar dat tot ‘derde kerstdag’ en ga er creatief mee aan de slag. In soep, omelet, salade of een roerbakschotel kun je veel restjes verwerken. Zo heb je niet alleen een duurzame kerst, maar ook nog eens de dagen erna.
5. Wist je dat… je 95 procent minder stroom kunt gebruiken met hetzelfde sfeerlicht?
Stel dat je tijdens de kerstperiode de volgende onzuinige lichtjes continu laat branden:
- een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W);
- een kerstster met een gloeilamp (25 W);
- een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
- 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.
Met de hierboven beschreven kerstverlichting verbruik je gedurende de kerstperiode (30 dagen) 170 kWh. Dit is ongeveer €120*. Gebruik je ledlampen en een timer dan is je verbruik nog maar 6 kWh (€ 4). Dat scheelt dus meer dan 95 procent ten opzichte van 170 kWh. Zo wordt je kerst een stuk duurzamer!
Wat kan je het beste doen met je (kunst) kerstboom?
Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van 70 cent per kilowattuur (kWh). Dit is de gemiddelde prijs van nieuwe contracten in aug 2022 (CBS). Afhankelijk van individuele energiecontracten kan de stroomprijs hoger of lager zijn.
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.