DIY in huis en tuin

DIY woonaccessoires

Woonaccessoires zijn een fijne aanwinst voor je huis en de DIY helemaal! Soms omdat ze handig zijn of zelfs nuttig, maar ook de accessoires die misschien niet direct een functie hebben zijn een aanwinst. Want juist die dingen maken dat een huis sfeer krijgt.

Een leuk lampje in een donker hoekje, een kussentje met een fijne kleur of print of iets moois aan de wand. Het wordt nog leuker als je de accessoires zelf kunt maken! Hou je wel van creatief bezig zijn? Dan hopen wij je te inspireren met onze artikelen over DIY voor woonaccessoires.

diy projecten, ideeën en voorbeelden in huis en tuin

DIY en inspiratie

Natuurlijk, soms ploppen er opeens bij jezelf leuke ideeën op, maar vaak is het toch wel fijn om op zoek te gaan naar leuke voorbeelden van DIY woonaccessoires.

Al is het alleen al om eens te kijken hoe andere mensen dingen vastmaken of wat voor soort materialen ze gebruiken. Of misschien wel waar ze die materialen vandaan gehaald hebben.

Wij gaan voor jou op zoek naar inspirerende voorbeelden zodat jij je hart kunt ophalen en zelf ook aan de slag kunt!

Wat kan je zelf maken voor in huis?

Eigenlijk is dit rijtje eindeloos, maar om even wat ideeën te spuien wagen we ons toch aan een lijstje:

 • Kunstwerk aan de muur
 • Warme deken op de bank
 • Kussens
 • Lamp met zelfgemaakte lampenkap
 • Mooi pronkstuk van natuurlijke materialen
 • Een kunstwerk in een stolp of ander glazen voorwerp
 • DIY potten bakken woonaccessoires
 • Oude plantenbakken een mooi nieuw uiterlijk geven met mozaïek, verf, gebreid jasje enzovoort
 • Originele houders voor waxinelichtjes maken
 • Creatief met foto’s voor een schilderij/canvasdoek of iets soortgelijks
 • Een piano ombouwen tot boekenkast…
 • Louvredeurtjes gebruiken als wandversiering

Materialen voor DIY

Soms zie je al helemaal voor je hoe je iets wilt maken. Of je hebt ergens iets leuks gezien. Dan komt dus de vraag om de hoek kijken waar je de spullen die je nodig hebt voor die DIY kopen kan.

Welke materialen je nodig zult hebben, is natuurlijk heel verschillend. Want een kunstwerk aan de muur maken met natuurlijke materialen vraagt om heel andere dingen dan een DIY lampje in een vissenkom maken.

Gelukkig kan je online vaak al ontdekken waar je spullen moet kopen. Ook daarin kunnen wij je ondersteunen. Wij kunnen je immers leiden naar verkooppunten online. Maar vergeet ook de gewone bouwmarkten niet of die leuke hobbywinkeltjes in de winkelstraat!

Waar vind je inspiratie voor DIY woondecoratie?

Er zijn heel veel plekken te bedenken waar je inspiratie op zou kunnen doen.

 • Pinterest (onze favoriet), Instagram en Tiktok
 • Sites over interieurzaken, dus hier!
 • Beurzen
 • Woonwinkels
 • Hobbyzaken en bouwmarkten
 • Bij anderen thuis
 • Tijdschriften

1. Op naar de beurs

En als we het dan toch over verkooppunten en inspiratie krijgen hebben: bezoek eens een beurs! Dat kan een creatieve beurs zijn zoals bijvoorbeeld Creadoe. Maar ook beurzen die tijdschriften organiseren, zoals de Libelle of de Margriet zijn minstens zo leuk.

Je vindt er ook kraampjes met spullen om zelf aan de slag te gaan. Maar zelf vind ik het eveneens heerlijk om te zien wat ze verkopen en hoe je dat zelf ook zou kunnen maken! Even een foto maken en thuis ermee aan de slag gaan is gewoon een goed idee.

Misschien niet helemaal wat de verkopers willen, maar ja…

2. Woonwinkels DIY ideeën

Ook gewoon eens rondneuzen in een woonwinkel kan je leuke DIY ideeën opleveren.

Natuurlijk is het niet prettig als er meteen een verkoper bij je staat, want eigenlijk wil je helemaal niks kopen…

Maar ga je kijken bij drukkere zaken waar je niet meteen met een verkoper opgescheept zit, dan is het best leuk om te kijken hoe zij hun showroom in hebben gericht.

Zeker als ze hoeken hebben gemaakt waar ze een huiskamer nabootsen. Uiteraard zal het per zaak verschillen zijn hoe creatief ze hierin geweest zijn. De Ikea is bijvoorbeeld een zaak die super creatief is met het inrichten van hun DIY woonkamers en daarmee leuke inspiratie geeft.

3. Bij anderen thuis

Je komt vast bij anderen over de vloer en ook daar kan je zomaar opeens iets zien wat je prachtig vindt.

Is het zelf gemaakt, dan kan je uiteraard aan de bewoner vragen hoe ze dat gedaan heeft. Is het gekocht en denk jij dat je het vast zelf kan maken of in ieder geval iets wat erop lijkt?

Dan zou je een foto kunnen maken om dat thuis nog te kunnen bekijken.

DIY breien en haken

Je hoeft echt niet meteen ingewikkelde bouwwerken te maken of met elektra aan de gang te gaan als je aan woonaccessoires denkt om te DIY.

Ook met handwerken kan je hele mooie dingen maken. Een deken voor op de bank breien of een poef haken met hele dikke garen.

Leuke kleine poppetjes voor op een plank aan de muur kan net zo goed heel leuk zijn om te maken en later naar te kijken. Eigenlijk is het heel divers wat je allemaal breiend, hakend of misschien wel met macramé kunt maken voor in de kamer of een ander vertrek in huis.

Uiteraard zijn patronen dan wel heel fijn om te hebben. Kijk eens in de boekwinkel want daar kan je diverse tijdschriften vinden op dit gebied. Maar uiteraard komt ook nu de online wereld weer om de hoek kijken. En ook wij hebben leuke artikelen voor je gereed staan.

Stappenplannen

Wat heel handig is als je iets maken wilt, is het vinden van een stappenplan.

Zo kan je stapsgewijs zien hoe je jouw gewilde object moet maken. Hier zijn hele pakketten voor te koop met meteen alle benodigde materialen. Maar je kunt ook stappenplannen opzoeken (uiteraard ook bij interieur-huis-tuin.nl) op internet.

DIY tuin

Nu hebben we het wel steeds over het huis, maar natuurlijk kan je ook een DIY doen buiten en leuke tuinaccessoires zelf maken! Wat dacht je van:

 • Vogelhuisjes
 • Gordijn om muggen en vliegen te weren bij de tuindeur
 • Kussenbekleding voor de tuinstoelen
 • Unieke stellages voor je bloempotten
 • Windgong voor in de boom of bij het terras

Waarvoor je ook aan de slag gaat: veel succes met je creatieve projecten!

Scroll naar boven