Ben jij klaar met een huis vol drukte, rommel en veel aankopen? Dan is consuminderen en minimaliseren voor jou belangrijk.
Ik neem je in dit artikel graag mee in de vraagstelling ‘wat is consuminderen’ en geef je ook antwoorden op de vraag hoe je kan consuminderen en minimaliseren om weer rust in je huis en je hoofd te krijgen.
Wat is consuminderen?
Laten we eerst even met deze vraag beginnen. Wat is consuminderen?
Heel simpel gezegd is consuminderen eigenlijk bewust ‘minder consumeren’, of ‘bewust consumeren’. Op het gebied van eten zou dit zijn: minder eten. Maar op het gebied van je huis betekent consuminderen en minimaliseren eigenlijk gewoon minder spullen kopen.
Of bewust spullen kopen die al bestaan, dus geen nieuwe spullen maar bijvoorbeelde tweedehands.
Minder spullen kopen voor in huis, maar óók je huis opruimen en minimaal inrichten met alleen het hoognodige behoort tot consuminderen. Denk aan bijvoorbeeld wat je mee zo nemen als je in een tiny house zou gaan wonen. Dan kan je ook alleen maar datgene meenemen dat je echt nodig hebt in huis.
En dus ga je consuminderen op de spullen die onnodig zijn.
Consuminderen en minimaliseren; waar begin je?
Het meest lastige is het begin van consuminderen en minimaliseren. De start kan ongelooflijk ingewikkeld zijn voor mensen. Vandaar dat bijvoorbeeld een challenge op het gebied van consuminderen en minimaliseren een hele goede stap kan zijn bij het starten van bewust consumeren en je huis opruimen.
Challenge om te consuminderen
Start bijvoorbeeld een challenge van een maand, door iedere dag 2 dingen we te doen die je niet nodig hebt, of heel lang niet gebruikt hebt en waarvan je verwacht dat je het niet meer gaat gebruiken.
Let op: iets weggooien dat je straks toch weer moet kopen is een zeer slechte vorm van consuminderen en minimaliseren die alleen maar geld kost. En frustratie oplevert omdat je wist dat je het wel had. Niet doen dus.
Maar je zal zien dat iedere dag 2 dingen weggooien helemaal niet zo’n uitdaging hoeft te zijn. En misschien kan jij in je consuminder challenge uiteindelijk wel een extra stap maken door geen 2, maar 5 dingen op een dag weg te doen.
En ben je aan het einde van de maand met deze challenge? Kijk dan of je nog verder en langer kan minimaliseren en consuminderen. One day at a time.
Je zal zien dat dit op een gegeven moment een sport wordt en dat je er plezier in gaat krijgen om iedere dag verder te consuminderen. Al is het op een gegeven moment nog maar ‘in het klein’.
Tips om te consuminderen en te minimaliseren
Naast de challenge die we hierboven beschreven kunnen onderstaande tips je ook heel goed op weg helpen bij het consuminderen in huis.
1. Wil je iets kopen voor in huis? Wacht een dag!
Een van de belangrijke keuzes die je kan maken in het consuminderen en minimaliseren in je huis is deze. Wil je graag iets kopen? Wacht een dag. Of als je jezelf heel goed kent en weet dat je een dag makkelijk overleefd: wacht een week met je aankoop.
Wil jij na die dag (of die week) nog steeds heel graag dat item hebben. Dan kan je alsnog naar de winkel gaan.
Je zal echter zien dat de behoefte voor die aankoop -als je een tijdje wacht- vanzelf afneemt. Een hele handige manier om te consuminderen en minimaliseren!
2. Shop tweedehands in een kringloopwinkel of in facebookgroepen
Heb je echt iets nodig waarvan je weet dat de behoefte blijft, ook al wacht je met de aankoop? Dan kan je ook consuminderen door de aankoop niet nieuw in de winkel te doen, maar tweedehands.
Ook dat is een vorm van consuminderen, weliswaar zonder te minimaliseren, dat wel. Maar minder geld uitgeven aan een product is al bewuster consumeren en een product een tweede leven gunnen helemaal.
Super duurzaam en écht een voorbeeld van consuminderen.
3. Na de challenge een bewuste maandelijkse tour door je huis om te consuminderen en minimaliseren
Heb je de challenge om te consuminderen en minimaliseren gedaan? Dan is het zaak dat je ook de komende maanden iedere maand nog een tour door je huis doet om te kijken of er toch weer onnodige dingen in huis zijn blijven staan. Kan je er afscheid van nemen? Doen!
Vind je het moeilijk om er afscheid van te nemen? Check dan hieronder wat je nog meer kan doen.
4. Consuminderen en minimaliseren door op zolder te bewaren
Heb je items in huis staan die nog niet weggegooid kunnen worden? Of vind je het moeilijk om er afscheid van te nemen? Verban dan datgene naar de zolder of de berging.
Stop het in een doos of onder een laken zodat het uit het zicht is.
Kruis op een kalender (of zet in je digitale agenda) voor volgend jaar een dag aan waarop je afstand doet van dit product als je het in dat jaar niet meer gebruikt hebt.
Tenzij het natuurlijk emotionele waarde heeft, dat is wat anders. Je hoeft ook bij consuminderen en minimaliseren niet in een huis te wonen waar alle gezelligheid uit verdwenen is omdat je alles hebt weg gedaan.
5. Zelf repareren in huis is ook consuminderen
Een andere manier om zuiniger om te gaan met je spullen is om meer te repareren. Iets wat kapot is hoeft lang niet altijd meteen in de prullenbak, maar ook misschien ook nog wel gelijmd worden. Of met een extra schroefje erin weer gemaakt worden.
Op deze manier ben je niet aan het minimaliseren (er gaat immers niets af), maar wel aan het consuminderen, want er komt ook niets bij en je hoeft geen geld uit te geven voor een vervangend product.
6. Op een eenvoudige manier iets zelf maken, de DIY strategie
Een heel duidelijk voorbeeld van consuminderen is bijvoorbeeld het bureau dat wij zelf gemaakt hebben voor onze dochter.
Op een hele goedkope manier hebben wij zo zelf een bureau gemaakt, dat ook nog eens precies paste in de ruimte waar we die gepland hadden.
Je kan ook een nieuw bureau kopen, maar dan ben je veel meer geld kwijt.
Een ander voorbeeld van consuminderen en minimaliseren is om zelf dingen te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie kaarsenstandaard maken van een oud glas dat je nog hebt staan? Of een plateau voor op tafel waar je cakejes op kan leggen of kaarsen op kan zetten van een plastic bakje dat je toch niet meer gebruikt.
En dat mooie wandkleed dat je eerder in de winkel hebt zien hangen? Pak een oud laken en dompel dat in een verfbadje om het een kleur te geven. Daarna kan je er zelf op schilderen (bijvoorbeeld mooie gouden stippen er op zetten ofzo). Ook dat is consuminderen.
Voor een dergelijk wandkleed betaal je al gauw in de winkel zo’n € 150,00 terwijl het zelf maken ervan nog geen € 15,00 hoeft te kosten. En je hebt nog eer van je werk ook!
8. Minimialiseren op speelgoed van de kinderen in huis
Hiermee bedoelen we niet dat je je kinderen tekort moet doen door geen speelgoed in huis te hebben, maar je kan wel het speelgoed minimaliseren door praktische keuzes te maken.
En wat dacht je bijvoorbeeld van het zelf pimpen van een IKEA speelkeuken in plaats van dat je hier allerlei dingen voor koopt.
Als het gaat over speelgoed aanschaffen dan kan je natuurlijk bewust consumeren en daardoor consuminderen, maar minimaliseren kan ook op speelgoed wat je al hebt door het netjes op te bergen.
Als al het speelgoed opgeruimd is, dan ziet je huis er een stuk minimalistischer uit. Kijk bijvoorbeeld in dit blog voor tips over het opruimen en opbergen van LEGO.
Het opruimen van speelgoed geeft rust waardoor minimaliseren weer beter in beeld komt.
9. Consuminderen in huis door minder te verbruiken
Consuminderen gaat niet alleen om het aanschaffen, gebruiken en verbruiken van producten, maar ook over het verbruik van bijvoorbeeld energie en water.
Dus wil je hierop consuminderen dan is er ook veel te doen. Hier zullen we nog nieuwe blogs over schrijven. Denk daarbij aan besparen op energie, besparen op je waterverbruik en al dat soort zaken.
10. Opruimen valt ook onder consuminderen en minimaliseren
En dan heb ik het niet alleen over het opruimen van het speelgoed, maar over opruimen in het algemeen. Zorg ervoor dat alles in huis een plek heeft. En dat het daar ook ligt.
Ik bemerk bij ons heel duidelijk dat we door alle verbouwingen periodes hebben waarin we niet weten waar we alles moeten zoeken. Maar dat er na een verbouwing weer een periode van rust en consuminderen komt omdat alles een eigen plek krijgt na die verbouwing.
Hierdoor zijn we in staat om alles makkelijk, snel én netjes op te ruimen en ook dat is consuminderen en minimaliseren omdat de producten niet meer in beeld zijn.
Vind je het heel moeilijk om zelf op te ruimen en weet je niet goed wara je moet beginnen? Misschien is dan een opruimcoach een goed idee. Die kan je helpen om een goede start te maken met het reorganiseren van bepaalde ruimtes in je huis.
11. Goed organiseren van je spullen
Deze hoort misschien wel een beetje bij het vorige punt van consuminderen en minimaliseren, maar ik wil hem toch even apart benoemen.
Vooral omdat dit een overduidelijk gevoel van rust geeft. Ik moet wel zeggen dat ik hiervoor geconsumeerd heb.
Zo heb ik bijvoorbeeld in onze badkamer, na de verbouwing, een speciale ladevulling gekocht bij de IKEA. Vroeger had ik namelijk in de lades van mijn badkamermeubel verschillende soorten bakjes staan waardoor deze lade altijd rommelig was.
Nu heb ik -met de aanschaf van de IKEA Godmorgen box- een prachtige indeling in mijn lade. Dit is niet alleen heel erg opgeruimd en clean om te zien, het zorgt er ook voor dat ik een veel beter overzicht heb van de beautyproducten in mijn lade waardoor ik hier geen dubbele aanschaf meer zal doen. Dat is dan wel weer consuminderen en minimaliseren toch?
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.