Hou je ook zo van de sfeer van het bos en wil je die graag vaker ervaren? Dan is een bostuin precies dat wat je zoekt voor je eigen tuin. Hoe kan je een bostuin aanleggen? Waar let je op en welke beplanting komt hierin terug? Meer informatie lees je in dit blog en natuurlijk geven we je ook bostuin voorbeelden!
Bostuin ontwerp
Een bostuin aanleggen vraagt natuurlijk om een bepaalde kijk op je tuin. Hoe maak je je tuin tot een klein ‘bos’. Of eigenlijk beter gezegd: hoe haal je de sfeer van het bos naar je huis toe?
De beplanting van je tuin is hierbij van belang en veel minder het soort accessoires die je gebruikt. De beplanting kan je onderscheiden in 3 verschillende ‘onderdelen’.
- De bomen (maar dat is vast niet verrassend)
- Struiken en hogere vaste planten
- De lage beplanting/bodembedekkers
Geef de natuur de kans
De reden dat je voor een bostuin kiest is waarschijnlijk omdat je de natuur heerlijk vindt en hier fijn kunt ontspannen.
Een bostuin is geen strak aangeharkt tuintje, maar de natuur mag hier voor een groot deel gewoon zijn gang gaan.
Dat maakt een bostuin veel natuurlijker en dat brengt je dichter bij de natuur dan een tuin met strakke perkjes.
Niet alleen geeft de natuur op zich al rust, maar doordat je dus minder onderhoud hebt, heb je ook meer tijd over om rustig van je tuin te kunnen genieten! En hoef je je groene bak niet vaak schoon te maken!
Zorg voor verschillende bloeitijden
Onderstaande tip geldt niet alleen voor de bostuin, maar natuurlijk ook voor andere tuinen zoals een romantische tuin, een ecotuin of een loungetuin.
Zorg ervoor dat de planten die bloeien niet allemaal op hetzelfde tijdstip bloeien. Anders heb je één piekmoment en de rest van de zomerperiode is er dan weinig te beleven.
Het is ook een mooi idee om bij de bomen die je wilt planten eens op te letten hoe ze verkleuren in de herfst. De ene boom zal al snel bruin worden, terwijl de ander juist mooie rood en geel verkleurde bladeren krijgt.
Kies voor bomen die niet allemaal op dezelfde manier door de herfst heen gaan en je kunt in je eigen tuin van een prachtig herfstdecor genieten. Wil je in de winter niet alleen naar een kale tuin kijken, vergeet dan ook niet om groenblijvers in je tuin te planten.
Dit kunnen bijvoorbeeld naaldbomen zijn, maar ook bij de lage(re) beplanting is het mooi als er wel iets groen blijft. Overigens kan je ook bij je bomen de bloeitijd in de gaten houden.
Niet alle bomen staan op hetzelfde moment in bloei in het voorjaar. Kan je bomen vinden die niet op hetzelfde tijdstip hun bloesem krijgen, dan kan je hier ook langer van genieten.
Een bostuin kent geen strakke vormen
In een bos is niks strak gevormd. Leg dus ook geen strakke paden aan of hele rechte borders aan in je bostuin. Organische vormen zijn veel natuurlijker en horen dus veel meer thuis in een bostuin.
Maak paden van natuurlijke materialen, dus niet van tegels, om het zo puur mogelijk te houden. Houtsnippers werken hier ideaal voor. Natuurlijk kan je voor je terras wel tegels gebruiken, maar iets met hout is eveneens prachtig.
Probeer in ieder geval met de kleurstelling dicht bij de natuur te blijven om het een mooi geheel te geven.
Waar let je op bij een bostuin?
Een valkuil bij een bostuin is de lichtinval in je tuin. Veel planten hebben wel zonlicht nodig en als het bladerdak alles uit de zon haalt, kan het een probleem worden.
Zorg voor planten die ertegen kunnen om in de schaduw te staan en/of zorg dat je op tijd alles even uitdunt. Verder hebben bomen veel water nodig. Zij onttrekken het water aan de bodem en daarmee kapen ze het water weg voor de overige beplanting.
Geef dus op tijd water als het droog blijft! Een ander punt is de bodem. Een bodem voor een bostuin zal luchtig moeten zijn. Anders kunnen de bomen niet goed wortelen en daarmee dus niet groeien/het volhouden.
Terrasjes en huisjes
Bij een bostuinontwerp hou je ook rekening met wat jij wilt beleven in je tuin. Een terras om in de zon te zitten? Dan zal je met de aanleg van de bomen daar rekening mee moeten houden.
Wil je een tuinhuisje? Zoek een mooie plek op en om de sfeer helemaal door te trekken is het fijn om dit huisje ook in de bossferen te ‘maken’. Maak het nostalgisch met een vuurplaats en zet op een plekje ergens aan een slingerpaadje een mooi houten bankje neer…
Maar plaats je tuinhuisje niet helemaal onder de bomen, dat komt de levensduur van je tuinhuisje niet ten goede.
Bostuin decoratie
Het is al meer teruggekomen: ga voor natuurlijke materialen. Maar ook natuurlijke kleuren. Herfsttinten passen dus prima.
Je kunt op je terras prima grote potten neerzetten met een klein blijvend boompje, bijvoorbeeld. Of juist om wat meer bloeiers in je tuin te krijgen. Zorg dat die potten dan wel aansluiten bij de sfeer door het juiste materiaal- en kleurgebruik.
Andere details
Je kunt met de sfeer nog veel meer spelen en ook bij andere toepassingen er helemaal voor gaan.
Wat denk je bijvoorbeeld van een pergola van houten takken? Die doet het prima in een bostuin. En mooie vogelhuisjes of voederplekjes voor vogels of egeltjes, een bostuin zal veel dieren lokken. Alleen dat maakt zo’n soort tuin al bijzonder.
Bostuin voorbeelden en inspiratie
Een heerlijk relaxplekje in je eigen bostuin: zo maak je het helemaal tot een echt natuurlijk paradijsje. En heel ingewikkeld hoeft het helemaal niet te zijn. Kies voor mooie natuurlijke materialen, zoals steen of hout, voor je meubilair!
Een paadje slingert in een bostuin. Je kunt dit gewoon zo laten ontstaan door er steeds zo door te lopen, waardoor er niks zal groeien. Of je gebruikt houtsnippers en stapstenen hier en daar, dat is ook leuk!
Een sprookjesbos kan je eigenlijk ook creëren. Zo voelt het volgende voorbeeld eigenlijk wel aan met de lantaarns de heerlijke pergola en het fijne zitje.
Midden in de tuin een stapeltje stookblokken: ook dat past prima. Dat zie je in een echt bos immers ook vaak liggen: omgehakte boomstammen.
Een bosstroompje in je eigen tuin! En waarom ook niet. Laat het water stromen door een watervalletje aan te schaffen bij het tuincentrum. Dan hoeft het niet eens veel plek in te nemen, maar je kunt er wel iets heel moois van maken!
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.