Zelf een bijzettafel maken? Deze is simpel, goedkoop én leuk!

Wil je zelf een bijzettafel maken maar ben je nog op zoek naar de nodige inspiratie? Verder zoeken is niet meer nodig! Ik zag op Facebook bij Margreet Van De Kerke-van Laar een super leuke bijzettafel die ze zelf gemaakt heeft en als plantentafel gebruikt.

Ik mag van haar met jullie delen hoe ze dat gedaan heeft, zodat jullie zelf deze bijzettafel ook eenvoudig kunnen maken.

Super toffe bijzettafel zelf maken

Wil je ook graag deze bijzettafel maken, dan kan je hieronder vinden hoe Margreet deze gemaakt heeft. En heb je vragen? Stel ze gerust in een reactie hieronder, dan proberen we je daar zo snel mogelijk een reactie op te geven.

bijzettafel maken, diy van op elkaar gelijmde bloempotten en een houten plateau

Wat heb je nodig om deze bijzettafel te maken?

De spullen die Margreet heeft gebruikt komen allemaal bij de action vandaan. Maar mocht je nu geen Action in je woonplaats hebben dan vind je hieronder ook wat tips van winkels waar je soortgelijke producten online kan vinden.

terracotta bloempotten van de Action voor de voet van de bijzettafel
Bron: Action

Terracotta bloempot

Van deze terracotta bloempotten heeft Margreet er 7 gebruikt in de maat van 10 centimeter en 1 grotere met een maat van 28 centimeter rond.

De kleine terracotta bloempotten die gebruikt worden in de voet kosten € 1,99 per stuk maar zijn helaas alleen in de winkel verkrijgbaar.

De grote bloempot om de voet van de bijzettafel te maken kost € 5,99

Ik heb deze boempotten nergens anders in soortgelijke vorm kunnen vinden. De standaard terracotta potten die een beetje taps toe lopen die zijn overal verkrijgbaar natuurlijk, maar deze bijzondere vorm is wat lastiger te vinden. Helaas kan je hem bij de Action niet online bestellen dus moet je naar de winkel toe.

montagelijm om de bloempotten op elkaar te lijmen
Bron: Action

Montagelijm om de potten en het plateau te lijmen

De terracotta potten én het plateau dat er bovenop zit zijn allemaal gelijmd met deze montagelijm, ook van de Action.

De randen van de potten zijn goed in te smeren met de montagelijm.

Deze lijm kost € 3,29.

Montagelijm vind je ook eventueel online bij Bol.com of bij de Praxis bijvoorbeeld.

plateua of dienblad om bijzettafel te maken
Bron: Action

Plateau om bijzettafel te maken

Het plateau hiernaast is niet helemaal hetzelfde als het dienblad dat Margreet gebruikt heeft, maar deze kan ik helaas niet meer vinden.

Het kan echter zomaar zo zijn dat je hetzelfde houten dienblad nog wel in de winkel kan vinden.

Of je kiest voor een zwart dienblad als bijzettafel in plaats van de houten variant te gebruiken, dat kan natuurlijk ook.

Bij bijvoorbeeld Xenos vind je passende dienbladen en ook bij de Hema, maar je kan ook bijvoorbeeld een melamine dinerbord gebruiken.

mat zwarte verf van de Action in spuitbus
Bron: Action

Bus matte spuitverf

Deze spuitverf komt ook bij de Action vandaan en kost € 2,99 per spuitbus.

Zorg ervoor dat je bij het spuiten van de bloempotten bij het maken van deze bijzettafel een dun en egaal sprayt zodat je geen druipers krijgt.

Dat geldt in principe voor alle artikelen die je spuit. Liever meerdere dunne lagen opbrengen dan proberen in één dikke laag de verf dekkend te krijgen.

Soortgelijke spuitbussen met verf zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Praxis.

zelf een bijzettafel maken als plantentafel

Bijzettafel maken van bloempotten en dienblad

Goed, nu je gezien hebt welke materialen er gebruikt zijn leg ik nog even kort uit hoe je deze gave bijzettafel kan maken van deze bloempotten en het dienblad. Leuk voor in je woonkamer!

Je begint met de grootste bloempot die onderaan komt en die je op zijn kop plaatst. Daar bovenop komt een kleinere maat terracotta bloempot die je met de bodem vastlijmt met de montagelijm.

Vervolgens gaat de volgende bloempot weer op zijn kop en lijm je de randen in om het op de andere bloempot te stapelen.

Het begin van de voet van de bijzettafel is gemaakt.

Je gaat zo door met stapelen totdat je de voor jou gewenste hoogte hebt bereikt. Zorg er wel voor dat je bijzettafel nog stabiel kan staan, dus de voet moet wel in verhouding blijven.

Bovenop plak je het dienblad. Margreet heeft dus een dienblad in houtkleur gebruikt. Voordat je dat dienblad erop plakt moet je dus eerst de voet van bloempotten spuiten zodat je niet per ongeluk wat zwarte verf spuit op het dienblad.

Kies je ervoor om ook het dienblad zwart te maken, dan kan je het dienblad eerst bevestigen voordat je gaat spuiten.

spuitbus met vernis
Bron: Action

Eventueel nog een vernislaag er overheen

Ik geloof niet dat Margreet dit gedaan heeft, maar je zou er voor de zekerheid nog een vernislaag overheen kunen spuiten zodat de verf beter beschermd is.

Deze spuitbus kost € 2,99.

Zoals je ziet hoeft het maken van een bijzettafel helemaal niet zo moeilijk te zijn én het kan een stuk goedkoper dan de bijzettafels die je in de dure woonwinkels koopt. Zet er een makkelijke kamerplant op en je bent klaar!

Nog meer interieur inspiratie lees je hier en als je liever een bijzondere bijzettafel koopt dan hebben we ook nog toffe tips voor je.

Hoe kwam Margreet aan de inspiratie voor deze bijzettafel?

Ze zag een foto voorbijkomen met 2 terracotta bloempotten op elkaar vast gelijmd om te gebruiken als fruitschaal.

Zelf was ze al een tijdje op zoek naar een niet te duur maar wel heel leuk plantentafeltje. Ze heeft namelijk geen vensterbanken om planten op te zetten en wil wel graag haar planten kwijt.

De meeste bijzettafels die ze zag waren te duur, te hoog, te laag of gewoon niet haar smaak dus besloot ze om er zelf een te maken.

Omdat je tegenwoordig wel vaker de 2 grote bloempotten op elkaar gelijmd ziet om een tafeltje te creëren bedacht ze dat ze door meerdere bloempotten te stapelen (zoals bij de fruitschaal) dat ze zelf de hoogte kon bepalen.

Het verzamelen van de terracotta bloempotten was nog wel een dingetje, want die waren niet altijd op voorraad in de winkel. Potje voor potje is ‘gespaard’ en daarna wijst de handleiding van hierboven zich vanzelf.

Op deze manier heeft Margreet een super tof én origineel bijzettafeltje gemaakt.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven