Zoek je een goede regenton voor in de tuin om het regenwater mee op te vangen en bijvoorbeeld je eigen binnenplanten mee te bewateren? Of die buitenplant in de pot mee water te geven? Dan hebben we hier de beste regenton top 5 voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee en doe ook de natuur een plezier door er een aan te schaffen en je steentje bij te dragen.
Vragen die we zoal beantwoorden in dit artikel over het kopen van een goede regenton zijn: hoe groot moet een ton zijn? Hoe sluit je zo’n ding eigenlijk aan? Welke functionaliteiten moet je vat voor regenwater aan voldoen om als beste uit de bus te komen?
Uiteraard is het belangrijk om bij de aanschaf van een ton te letten op hetgeen waar je hem voor wilt gebruiken en hoe groot je tuin is. Ook daar komen we op terug.
Waar moet je op letten bij de keuze van de beste regenton?
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste ton. Tenminste, als je een goede regenton wilt uitkiezen. Ga je alleen voor de looks van een ton (bijvoorbeeld zo’n oud houten wijnvat als hierboven) dan heb je wellicht niet zoveel aan dit artikel. Maar wil je weten welk regen water reservoir voor jou in de tuin eigenlijk het beste is om mee te sproeien? Lees dan snel verder.
Het beste materiaal van de regenton
Als eerste kijk je natuurlijk naar het beste materiaal voor je regen reservoir. Zoals aangegeven kan een houten wijnvat een hele goede functie hebben als regenton in je tuin, maar het zal niet het beste materiaal zijn als je kijkt naar krimpen en uitzetten van die vaten als gevolg van de weersomstandigheden. Een houten regenton moet je dan ook onderhouden als je die in je tuin zet.
Een regenton van pvc of ander kunststof daarentegen gaat veel langer mee zonder dat je daar onderhoud aan hoeft te plegen. Gaat het heel hard vriezen dan is het wel slim om je ton in ieder geval een beetje leeg te laten lopen. Als water bevriest dan zet het namelijk uit en kan ook een kunststof regenkuip scheuren krijgen. Onze regenton heeft daar tot op heden echter nog nooit last van gehad, maar het is maar een tip.
De looks van je regenvanger
Heb je een grote tuin waarbij je je regenton uit het zicht kan zetten, dan maakt het niet zoveel uit hoe deze eruit ziet. Je kan dan de beste regenton kopen afgaande op de andere kenmerken die voor jou belangrijk zijn.
Maar komt je regen reservoir vlak bij de achterdeur of in ieder geval in het zicht omdat je een relatief kleine tuin hebt, dan is het toch slim om ook het uiterlijk van de ton erbij te betrekken als je de beste regenton zoekt. Je kijkt er immers altijd tegenaan. Kies dan bijvoorbeeld voor een design regenton zoals hierboven als je dat mooi vindt.
Of ga toch voor de houten ton bij je landelijke tuin.
Een goed formaat regenwater reservoir
Naast dat het uiterlijk van een goede regenton belangrijk voor je kan zijn is het juiste formaat uiteraard ook van belang. Een heel klein reservoir kan wellicht passender zijn voor je tuin, maar is echt niet praktisch. Als het flink regent dan kan een regenton van bijvoorbeeld 200 liter na één regenbui al vol zitten.
Het beste kan je natuurlijk kijken naar de grootte van het dak waar de regenpijp aan zit waaronder je regenbak komt. Voor een dak van ongeveer 25 m2 is de beste regenton er eentje van minimaal 100 liter. Uitgaande van het feit dat je het water in de ton minimaal 3x per week gebruikt in een niet al te grote tuin. Hoe groter het regenwater reservoir is, hoe langer je water kan opsparen natuurlijk en het water kan gebruiken.
Hoe groter je tuin is, des te groter kan je regenton zijn, maar je kan natuurlijk ook meerdere reservoirs aansluiten op diverse hemelwaterafvoeren.
Een regenton op je balkon
Woon je in een appartement met balkon? Zelfs dan kan je een regenvanger gebruiken als je wilt, ook al heb je niet veel ruimte. De beste regenton voor jou is op dan bijvoorbeeld een 35 liter tonnetje zoals je hierboven ziet. Deze is van Elho, de Green Basics raincatcher.
Design druppel ton
Hebben jullie een strakke look in de tuin en hou je van design? Dan is dit de beste regenton voor jou in je tuin. Deze ‘druppel’ regenton is momenteel ongekend populair en je vindt hem bij Bol.com
Hoe is de hoogte van het kraantje van je regenton? Zit dat op de goede plek?
De hoogte van het kraantje in de regenton is nog wel belangrijk om in de gaten te houden. Veel regenwater reservoirs hebben het kraantje redelijk laag zitten. Op zich snappen we dat, want hoe lager het kraantje zit, hoe meer water je uit de regenton kan tappen.
Er is echter één nadeel aan een laag kraantje in je regenton en dat is dat je er maar een kleine gieter onder kan doen. Wil je alleen je kamerplanten ermee water geven dan maakt het niet uit als je kraantje laag zit en hoef je ghier geen rekening mee te houden bij het kiezen van de beste regenton. Maar gebruik je het water ook veel voor de planten in je tuin, dan wil je waarschijnlijk graag een grote gieter onder je regenton zetten.
De ton op een goede manier aansluiten
Om je regenton op de hemelwaterafvoer aan te sluiten heb je een vulautomaat nodig. Deze worden vaak meegeleverd, maar lang niet altijd. Gelukkig kan je een vulautomaat voor je regenton ook los bijbestellen.
Tip: kies voor een vulautomaat waarbij je niet de hele regenpijp hoeft door te zagen, maar alleen een kleine opening hoeft te maken in de regenpijp. Zoals in het voorbeeld hierboven. Deze vulautomaat heb je overigens weer in verschillende prijsuitvoeringen dus kijk eerst even goed voordat je er eentje aanschaft die goed bij je regenton past.
Voordelen van een goede regenton op een rijtje
Natuurlijk neem je een regenton in je tuin omwille van een aantal redenen. Ben jij op zoek naar de beste regenton? Dan heb je hierboven al gelezen waar je op kan letten bij de aanschaf van een goede regenton. Hieronder nog even kort de voordelen op een rij van een regenton in je tuin:
- Door het gebruik van een regenton heb je minder wateroverlast in je tuin
- Het riool raakt minder snel overbelast
- Je kan er gratis je planten in de tuin mee bewateren en het is nog beter voor je planten ook
- Eventueel kan je er zelfs je borders mee besproeien
- Gebruik -als je voldoende regenwater in je ton hebt- dit water ook voor je binnenplanten, zij worden hier ook blij van.
- Geef je huisdieren regenwater in plaats van kraanwater, dit is zeker zo gezond en vinden ze duidelijk lekkerder
- Was je ramen met regenwater of je auto; er zit geen kalk in!
- Je bespaart geld bij het gebruik van een goede regenton
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.