Waarom bamboe in huis een goed idee is? Bamboe is een snelgroeiende grassoort die tussen de 5 en 90 centimeter per dag groeit. Hierdoor is bamboe een zeer duurzaam product om in huis te gebruiken. Daarnaast is er veel leuks in bamboe verkrijgbaar.
Bamboe heeft bovendien zeer weinig water, pesticiden of meststoffen nodig om te groeien waardoor het een milieuvriendelijke alternatief voor heel veel andere gewassen is.
Bamboe is een volslagen uniek gewas met eigenschappen die in veel opzichten afwijken van andere planten. Het behoort tot de onderfamilie Bambusoideae en is een houtachtige plant die in totaal meer dan duizend soorten kent.
In dit artikel vertel ik je waarom bamboe producten in huis een goed idee zijn en waarom het zo’n goede keuze is voor de volgende generatie.
Waarom is bamboe in en om huis zo populair?
Naast alle bovenstaande voordelen van bamboe is het ook een van de weinige planten die broeikasgassen opneemt en meer zuurstof produceert dan andere planten.
Mijn vraag zou dan eerder zijn: waarom zou je geen bamboe in huis nemen?
Hypoallergeen en gemakkelijk te verwerken
Bamboe wordt overigens niet alleen voor meubels en andere gebruiksvoorwerpen in huis gebruikt, maar bijvoorbeeld ook voor kleding en ondergoed.
Bamboe is een aantrekkelijk materiaal voor mensen met een gevoelige huid, omdat het hypoallergeen is, goed verdragen wordt én veel vocht opneemt.
Het is ook gemakkelijk te verwerken en kan dus worden gebruikt voor een breed scala aan producten, van meubels tot kleding.
Bamboe meubels in huis
Bamboe meubels zijn een goede vervanger voor plastic en houten meubels. Doordat de bamboe zo snel groeit is het een veel duurzamere keuze dan hout en kan het de bomenkap deels tegengaan.
Bamboe meubels zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, van ledikanten tot boxen en zelfs servieskasten.
De meest trendy bamboe meubels van dit moment voor in huis
Hieronder vind je de bamboe trends van dit moment. Van een prachtig hoofdeinde van je bed in huis tot de bekende bloemstoel van bamboe die de Xenos en de Kwantum voor je hebben.
Bamboe is goed bestand tegen water, veel beter dan hout. Het is echter niet watervast. Als het vocht echt in de bamboe trekt dan kunnen er vlekken ontstaan.
Denk daar bijvoorbeeld bij na als je het gebruik van bamboe in een bepaalde ruimte in je huis wilt doorvoeren. Zo kan een bamboe krukje in de badkamer heel leuk staan en helemaal geen probleem zijn, maar een vloer van bamboe is in de badkamer weer niet zo slim.
Bamboe accessoires in huis
Vind jij een bamboe meubel nu niet helemaal in je huis passen bij de rest van het interieur, dan kan je natuurlijk altijd eerst ‘beginnen’ met bamboe accessoires.
Want dacht jij dat er aan meubels al veel van bamboe is, dan heb je de accessoires nog niet gezien! De keuze is echt reuze. Van spiegels tot aan kapstokken en van schalen in je servieskast tot aan manden en complete tafeldecoratie.
Bamboe; andere voordelen voor het milieu
Werkgelegenheid en stabielere economie
Bamboe groeit over de hele wereld, vooral in warme klimaten, maar ook in de kou doet deze plant het verrassend goed. Een fijn product dus voor ontwikkelingslanden om te exporteren.
Bamboeplantages bieden een stabielere economie dan andere gewassen, omdat bamboe een snelle groeicyclus heeft en elk jaar opnieuw kan uitschieten.
Recyclebaar en ijzersterk
Bamboe is ook nog eens recyclebaar en kan worden gebruikt als alternatief voor andere materialen zoals plastic en staal. Het is daarnaast ijzersterk en kan worden gebruikt voor constructies zoals bijvoorbeeld fiets of loopbruggen.
Filtert meer lucht dan bomen
Omdat bamboe een van de snelst groeiende planten ter wereld is kan deze plant tot 30% meer lucht filteren dan andere bomen. Het kan ook helpen bij het verminderen van de effecten van klimaatverandering door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven.
Het kan op vruchtbare grond worden gekweekt en zal na het oogsten weer opnieuw uitschieten, waardoor het geen schade toebrengt aan de aarde. Bamboe kan ook worden gebruikt als een natuurlijke manier om erosie te voorkomen en om water vast te houden in de grond.
De bovengenoemde voordelen maken bamboe een duurzame keuze voor verschillende doeleinden en leiden tot een toenemende populariteit van het materiaal. Vandaar ook dat bamboe in huis heel populair is en je het ook in de tuin goed kan gebruiken.
Let wel op: ga je zelf bamboe planten in de tuin dan moet je het woekergedrag van deze plant voor lief nemen, óf actief tegen gaan. Wil je weten hoe? Check onderstaande video.
Bamboe producten kopen: een duurzame keuze voor jou en de volgende generatie
Waarom bamboe producten kopen?
Bamboe is een ontzettend populair materiaal geworden voor allerlei soorten producten, van babykleding tot servies en zelfs meubels.
Het is een natuurlijk materiaal dat ontzettend duurzaam en ecologisch verantwoord is doordat het snel groeit en wenig water nodig heeft. Daarnaast is het vocht-opnemend en blijft het heerlijk zacht, waardoor het uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld babyspullen.
Voordelen van bamboe producten
Bamboe heeft zoveel voordelen dat het niet mag ontbreken in jouw nieuwe aankopen. Hieronder hebben we een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:
- Bamboe is ontzettend duurzaam en ecologisch verantwoord
- Bamboe is vocht-opnemend en blijft heerlijk zacht
- Bamboe producten zijn uitermate geschikt voor baby’s en kinderen
- Bamboe is een goede vervanger voor plastic verpakkingen
- Bamboe kleding is heel natuurlijk en zeker zo zacht als katoen
- Bamboe is zelfs geschikt als lamelparket voor in huis
Waarom bamboe producten kopen bijdragen aan een beter milieu
Door bamboe producten te kopen, lever je een bijdrage aan een zuiniger gebruik van onze natuurlijke bronnen en help je mee aan een beter milieu voor de volgende generatie.
Het is dan ook logisch dat steeds meer mensen overstappen op duurzame en ecologisch verantwoorde producten. Bamboe is daar een heel goed voorbeeld van.
Bamboe verpakkingen
Bamboe verpakkingen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic verpakkingen. Bamboe is biologisch afbreekbaar en kan worden hergebruikt. Inmiddels komen er steeds meer duurzame en ecologisch verantwoorde bamboe verpakkingen op de markt, zoals bamboe rietjes en bamboe lunchboxen.
Is bamboe duurzamer dan hout?
De unieke eigenschappen van bamboe
Bamboe is een product dat steeds populairder wordt in huis. Het is een veelzijdig materiaal met meerdere toepassingen, van wanden tot romantische tuinhuisjes en van gebruiksvoorwerpen zoals mokken en yoghurtbekers tot papier.
Bamboe is een heel dankbaar product omdat het snel groeit en op veel plaatsen kan worden geteeld. Maar is bamboe duurzamer dan hout?
Bamboe is een grassoort en geen houtsoort, maar het heeft wel vergelijkbare eigenschappen. Bamboestengels hebben een unieke structuur die sterk en elastisch is. Bovendien kan bamboe meerdere keren geoogst worden voordat het gekapt hoeft te worden.
Dit betekent dat bamboe langer meegaat dan hout en minder vaak geproduceerd hoeft te worden.
Bamboe is duurzamer dan hout
Daarnaast produceert bamboe tot wel 35 procent meer zuurstof dan bomen en neemt het ruim vier keer zoveel CO2 op. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit en maakt bamboe een duurzamere keuze dan hout.
En omdat bamboe zoveel sneller groeit dan de meeste houtsoorten is het een ideale oplossing is voor het kappen van bossen.
De groeicyclus van bamboe
Het duurt slechts enkele weken voordat bamboe weer terug groeit nadat het is geoogst. Dit is een stuk sneller dan bij hout, waarbij het herstel van het kappen van bomen jaren kan duren.
Hierdoor kan een groot aantal bamboestammen worden geoogst zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. Bamboe is dan ook een heel duidelijk antwoord op de vraag of het duurzamer is dan hout.
Bamboe als bouwmateriaal
Bamboe is niet alleen duurzaam, maar ook een heel sterk materiaal. Het filtert bovendien meer CO2 per hectare dan bomen en kan jaarlijks tot wel 20 ton CO2 verwijderen.
Bamboe heeft een lange levensduur en is daardoor een ideale keuze als bouwmateriaal.
Is bamboe een duurzamere keuze dan katoen?
Bamboe lijkt een betere optie dan katoen
Bamboe wordt steeds populairder als grondstof voor meubels én kleding. Sommige zeggen dat het een van de meest duurzame opties is die er zijn. Waarom is dat zo?
Bamboe heeft een unieke structuur die het sterk en elastisch maakt. Het hoeft niet behandeld te worden met bestrijdingsmiddelen en is afbreekbaar. Bovendien groeit bamboe terug uit dezelfde stengel, keer op keer opnieuw, waardoor het een zeer hernieuwbare grondstof is.
Bamboe is ecologisch verantwoord
In vergelijking met katoen heeft bamboe in huis veel voordelen voor het milieu. Katoenvelden zijn een belangrijke oorzaak van watervervuiling door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Bamboe heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig en gebruikt veel minder water dan katoen.
Bovendien groeit bamboe veel sneller dan bomen, waardoor het minder tijd en brandstoffen kost om te produceren. Bamboe kan tientallen jaren groeien zonder geoogst te worden, terwijl bomen honderden jaren nodig hebben om volwassen te worden.
Bamboe is een oplossing voor plastic gebruik
Plastic is een van de meest schadelijke stoffen voor het milieu. Het duurt honderden jaren voordat het afbreekt en kan ernstige schade toebrengen aan het wild levende dieren en hun leefomgeving.
Bamboe kan een oplossing zijn voor het verminderen van plastic gebruik. Bamboe is een natuurlijke grondstof die afbreekbaar is en geen schadelijke effecten heeft op het milieu.
Bamboe is een milieuvriendelijkere keuze op lange termijn
Hoewel bamboe soms duurder kan zijn dan katoen of hout, betekent het kiezen voor bamboe op lange termijn vaak geld besparen.
Bamboe is een duurzamere grondstof dan katoen of hout en heeft daarom een lagere impact op het milieu. Door de overstap naar bamboe te maken, draag je je steentje bij aan de bescherming van de planeet en bespaar je jezelf geld op de lange termijn.
Is bamboe ondergoed een duurzame keuze?
Hierboven heb ik al aangegeven waarom bamboe zo aantrekkelijk is als duurzame keuze, in huis én in je kleding.
Het biedt vele voordelen ten opzichte van standaard materialen zoals hout en katoen. Bamboe is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar materiaal dat groeit zonder dat er tientallen jaren brandstoffen zoals gas en olie voor nodig zijn.
Bamboe ondergoed als duurzame keuze
Het is dan ook niet vreemd dat men zegt dat bamboe ondergoed een duurzame keuze is. Het materiaal is duurzamer dan katoen en biedt dezelfde voordelen als andere bamboe producten. Daarnaast is bamboe ondergoed comfortabel om te dragen en heeft het een aantrekkelijke uitstraling.
Het enige nadeel: de prijs
Het enige nadeel van bamboe ondergoed is dat het duurder is dan standaard katoenen ondergoed. Bamboe is een zeldzamere en duurdere bron dan katoen, waardoor de prijs hoger ligt. Maar als je het duurzaamheidsargument in ogenschouw neemt, kan het de extra kosten waard zijn.
Hoe groeit bamboe en waar komt het vandaan?
De oorsprong van bamboe
Bamboe bestaat al ruim 30 miljoen jaar en komt van oorsprong uit Azië. Het werd sinds de oudheid gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals voedsel, kleding, bouwmateriaal en medicijnen.
In de 19e eeuw begon de liefhebberij voor bamboe in Europa en werden weilanden beplant met verschillende soorten bamboe. Dit leidde tot een groeiende kennis over de plant en praktijkervaringen met het kweken van bamboe in het Hollandse klimaat.
De verschillende soorten bamboe
Bamboe kent vele verschillende soorten, waarvan de meest bekende de Phyllostachys, Moso en Madake zijn.
De Phyllostachys -ook wel Golden Bamboe genoemd- is winterhard en wordt momenteel beschouwd als een van de meest belangrijke bamboesoorten ter wereld. Hij wordt gebruikt in de textieindustrie en heeft zelfs eetbare scheuten.
De Moso is de grootste bamboesoort ter wereld en wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van bamboe meubels en vloeren of vloerdelen.
De Madake is een minder bekende bamboesoort, maar wordt steeds populairder vanwege zijn compacte groei en aantrekkelijke sierwaarde.
Wat is het verschil tussen bamboe, rotan en riet?
Bamboe, rotan en riet lijken op het eerste gezicht wel op elkaar, maar het zijn toch echt drie verschillende materialen.
Bamboe, rotan en riet: drie verschillende materialen
Zo groeit bamboe bijvoorbeeld als een harde, holle stengel in tropische gebieden, terwijl rotan een soort liaan is die vooral in waterrijke gebieden groeit. Riet daarentegen is een waterplant die in principe overal kan groeien.
Kenmerken van bamboe, rotan en riet
Bamboe, rotan en riet hebben alle drie hun eigen kenmerken die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen. Zo is bamboe een degelijk en duurzaam alternatief voor hout en wordt het daarom steeds vaker gezien als materiaal voor meubels.
Rotan is daarentegen lichter en flexibeler dan bamboe, wat het vooral geschikt maakt voor het maken van manden en stoelen. Riet is dan weer erg gemakkelijk te drogen en heeft een mooie lichtbruine tint, waardoor het vaak wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden.
Bamboe, rotan en riet naast elkaar gelegd
Als je bamboe, rotan en riet naast elkaar legt, zie je meteen de verschillen tussen de drie materialen. Zo heeft bamboe een harde kern in de stengel, terwijl rotan helemaal hol is van binnen.
Riet is dan weer veel dunner dan bamboe en rotan en heeft een veel fijnere structuur. Door deze verschillen zijn bamboe, rotan en riet allemaal geschikt voor verschillende toepassingen en is het belangrijk om goed te kijken welk materiaal het beste past bij wat je ermee wilt doen.
Conclusie
Bamboe is een prachtig materiaal dat je in huis kunt halen voor meubels, servies, kleding en zelfs speelgoed voor de kids. Het is duurzaam, ecologisch verantwoord en snelgroeiend, waardoor het een goede keuze is voor een beter milieu.
Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.