Badkamer renoveren zonder breken; tips en oplossingen

De badkamer is aan vervanging toe of je vindt het gewoon niet mooi meer, maar je ziet het eigenlijk niet zitten om meteen te gaan breken. Maar kan je je badkamer renoveren zonder breken? Is dat eigenlijk wel te doen?

We geven je hier meerdere mogelijkheden en badkamer inspiratie. Want een badkamer renoveren zonder breken is prima te doen, als je maar weet hoe. Uiteraard vertellen we je ook de voor- en nadelen hiervan en geven we je tips hoe je het aan kunt pakken.

badkamer renoveren zonder beken

Voordelen van badkamer renoveren zonder breken

Natuurlijk biedt het renoveren van je badkamer zonder breekwerk voordelen. Het zal sneller kunnen, want je hoeft immers niet eerst te breken of te laten breken!

Het zal zeker in de kosten schelen. En misschien is het nu zelfs mogelijk om het zelf te doen in plaats van het te moeten laten doen.

Nog een voordeel: ook in een huurhuis kan je op deze manier dus je badkamer renoveren. Want breken zal je waarschijnlijk niet mogen in de badkamer, maar die akelige tegels aan de muur ben je eigenlijk wel zat. Door niet te breken, maar iets voor de tegels te plaatsen, kan je toch een andere look creëren!

Hoe kan je de badkamer renoveren zonder te breken?

Er zijn meerdere manieren om de badkamer te renoveren zonder te breken. Je kunt namelijk meerdere dingen over de tegels heen plakken. Welke gaan wij je zo vertellen!

Verder kan je natuurlijk denken aan de muren verven, andere accessoires ophangen en ander meubilair in je badkamer om zo je oude badkamer op te knappen.

Zo maak je het geheel toch weer lekker fris en helemaal naar je eigen smaak, zonder al die akelige bijkomstigheden wat breken met zich meebrengt. Stof in huis, puin en heel veel troep…en kosten natuurlijk!

Bij andere meubels in je badkamer kan je bijvoorbeeld denken aan een nieuwe toiletrolhouder, een mooie handdoekradiator of een IKEA kastje dat je zelf opknapt.

1. Tegels over tegels heen plaatsen

Je kunt ervoor kiezen om tegels over je tegels heen te plaatsen. Dit kan op de muur, maar ook als je een andere vloer wilt. Zo kan je een badkamer vrij eenvoudig renoveren zonder breken.

Let alleen wel even op of je dan nog wel je deur of de douchecabine kunt opendoen. Want de vloer komt zo natuurlijk wel hoger te liggen. De deur van de badkamer opent meestal naar buiten toe dus dat zal geen probleem zijn, je hebt dan wellicht alleen een andere dorpel nodig die wat hoger is.

Als je gaat voor tegels op je oude muurtegels, moet je wel zeker weten dat de oude tegels nog goed vastzitten. Anders komen ze met nieuwe tegel en al van je muur afzetten en ben je nog verder van huis.

Je controleert hiervoor de tegels of er niet ergens hol liggende tegels zijn en hoe de beschadigde plekken zijn. Door met een rubberen tegel tegen de oude tegels te tikken kan je horen of ze hol liggen.

Geen paniek als je ergens een hol klinkende tegel vindt. Deze verwijder je gewoon en je vult de ontstane ruimte op met tegellijm.

Zorg dat de oude tegels goed schoon zijn, anders houden de nieuwe tegels niet. Maak ook niet de fout om de lijm direct op de oude tegels te smeren. Tegels zullen meestal glad zijn en daarmee geen geschikte ondergrond zijn.

Gebruik dan dus eerst een voorstrijkmiddel op de oude tegels en daarna pas de tegellijm om je badkamer te renoveren zonder breken.

2. Wandpanelen plaatsen om de badkamer te renoveren zonder breken

Je kunt gaan voor wandpanelen, die je eenvoudig over de tegels heen plakt.

Deze wandpanelen kan je kopen in allerlei verschillende uitvoeringen. Er zal er ongetwijfeld één bijzitten die past bij jouw wensen voor je badkamer.

De panelen moeten uiteraard wel geschikt zijn voor de badkamer, dus daar moet je wel even op letten bij het uitzoeken.

Je kunt met de wandpanelen heel veel sfeer in je badkamer brengen. Ga je voor chic en kies je een marmer look? Of hou je wel van een mooi patroontje? Je kunt ook denken aan een houten look.

3. Stucwerk over de tegels heen

Nog een optie is stucwerk aanbrengen. En vaak kan dit ook direct over je tegels heen! Dat scheelt toch weer een hoop tijd en ellende. Zo kan je de badkamer renoveren zonder breken én verlies je zo min mogelijk ruimte. Handig dus als je een smalle badkamer hebt.

Uiteraard zal je ook nu de ondergrond goed moeten schoonmaken en ontvetten. De tegels maak je ruw, zodat de stuclaag beter kan hechten. Voor het stucen breng je eerst een primer aan en daarna kan je dan echt gaan stucen.

Is de stuclaag eenmaal droog, dan kan je deze sauzen. Eventueel zou je het ook kunnen behangen! Uiteraard moet je wel behang hebben wat geschikt is voor een badkamer, maar dan kan je wel heerlijk spelen met een sfeervol decor.

Een stuclaag aanbrengen in de doucheruimte is geen optie, omdat dit niet goed waterdicht is. Maar op andere muren in de badkamer kan het prima, wij hebben het zelf ook achter het badkamermeubel met wastafels.

4. Badkamer renoveren zonder breken, met beton ciré aanbrengen

Je wilt gaan voor zo’n mooie, industriële look in je badkamer en eigenlijk zou je graag een betonlook willen.

Dat kan ook bij een badkamer renoveren zonder breken! Je kunt dan kiezen voor Beton ciré. Dit is een waterdichte betonstuc en dus prima aan te brengen over de tegels heen.

Maar je zou ook kunnen denken aan andere oppervlakten!

Misschien kan je dit stucwerk ook wel gebruiken bij je wastafel! Beton ciré is gemaakt van gemalen kiezelstenen en zand. Door de speciale hars die hierin zit is het wel flexibel, maar ook hard én als het goed aangebracht is waterdicht.

5. Bad en douche vervangen

Wil je een ander bad, maar nog altijd niet breken? Dan kan je kiezen voor een nieuwe badkuip die je in de oude kunt plaatsen!

Door tussen de 2 badkuipen Purschuim te spuiten isoleer je het geheel. Uiteraard kan je kijken of je andere douchedeurtjes of douches zelf kunt vinden die passen bij de oude situatie, zodat je ze eenvoudig kunt vervangen.

Een nieuwe douchekop is natuurlijk al helemaal geen probleem, zolang je niet met de waterleiding hoeft te knoeien. Eventueel andere ophangplekken is te overzien. Omdat je toch je tegelwerk renoveert, zal je de oude gaten immers niet meer zien.

6. Verwarming eruit, infrarood erin

Nog een groot voordeel als je niet te veel wilt breken in je badkamer bij het renoveren; plaats infrarood verwarming.

Wij hebben de radiator in onze badkamer laten vervallen omdat die heel erg in de weg zat tijdens de renovatie.

In plaats daarvan hebben we een prachtig zwart infrarood paneel in de bdkamer geplaatst die ook nog eens op afstand bedienbaar is. Mooi, strak én ruimtebesparend zonder te breken!

Nadelen van badkamer renovatie zonder breekwerk

Natuurlijk zitten er ook wel enkele nadelen aan als je de badkamer gaat renoveren zonder breken:

  • Je zit vast aan de indeling die er nu al is
  • Overstappen naar een groter bad of een extra douche erbij: dat soort dingen gaat nu niet
  • De ruimte wordt meestal wat kleiner doordat je over bestaande tegels heen gaat

Maar eigenlijk heb je het dan ook wel gehad. Want je kunt immers zowel vloeren, tegels en toch ook wel enigszins een bad of douche veranderen. En zo heb je een heerlijke nieuwe badkamer zonder al te veel troep, veel sneller klaar én voor minder geld.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

1 gedachte over “Badkamer renoveren zonder breken; tips en oplossingen”

  1. Sylvie v Kampen

    Super leuk om deze blog te lezen, en dat er ook nog oplossingen zijn om die lelijke badkamer in je huis mooier te maken zonder alle ellende en kosten. Wij vonden onze badkamer ook niet mooi en wij wonen ook in huurhuis en van onze huur baas mochten wij de badkamer niet zomaar verbouwen. tenzij wij zelf alle verbouw kosten betaalde en daarbij was het onze investering en dus niet die van hem. na deze blog gelezen te hebben zijn wij met een plan naar een badkamer specialist gegaan, en hebben we gekeken naar de mogelijkheden. we zijn bij super goed geholpen en ze dachten met ons mee. Onze droom badkamer is nu toch nog werkelijkheid geworden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven