Snel en met plezier afwassen zodat je keuken er altijd opgeruimd uitziet

Afwassen staat meestal niet bovenaan het lijstje met favoriete huishoudelijke klusjes. Als zo’n lijstje überhaupt al bestaat.

Maar onderstaande afwastips en -trucs helpen je om de afwas snel en efficiënt te doen en misschien zelfs leuk te maken. Op deze manier zorg jij ervoor dat je keuken er altijd opgeruimd uitziet.

Tips om afwassen efficiënt te doen én leuk te maken

Het geheim is als volgt: als je regelmatig de afwas doet, dan is dat een van de gemakkelijkste manieren om je huis er opgeruimd uit te laten zien.

afwassen

Kijk, je huis ziet er altijd rommelig uit als er een stapel vuile vaat in de gootsteen staat, of op het aanrecht, of op de keukentafel. Maar ook gebruikte kopjes op de salontafel zien er al rommelig uit. Regelmatig afwassen is dan ook het advies voor een opgeruimd en gezellig ogend huis.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het niet afwassen je ook nog eens geld kan kosten. Je vraagt je misschien af hoe dat komt? Nou, misschien heb jij je keuken wel vol staan met afwas en heb je daarom geen zin om te koken en ga je iets afhalen of bestellen om te eten? Dat kost altijd meer geld dan dat je zelf kookt.

Belangrijkste reden om de afwas niet te laten staan

Maar er is nog een andere reden om meteen af te wassen en de vuile vaat in de keuken niet te laten staan. Eentje die misschien nog wel veel belangrijker is.

Je verspilt gewoon tijd en energie als je de afwas uitstelt. De knagende taak die steeds maar weer in je hoofd oppopt weegt zwaarder dan het afwassen zelf. Het levert alleen maar negatieve energie op.

Dus in plaats van de hele tijd te denken “gatver, er staat nog een vieze vaat maar ik heb een hekel aan afwassen”, kan je beter bedenken dat het nu eenmaal zo is dat dit moet gebeuren. Zorg ervoor dat het afwassen een routine wordt in je dagelijkse leven en maak die routine zo makkelijk en leuk mogelijk.

Laten we eens kijken naar de manieren waarop je afwassen beter beheersbaar en minder overweldigend kunt maken.

Onderstaande routine kost je misschien maar 10 minuten per dag, maar levert je veel meer energie op doordat je hoofd leeg is. Om de stapels afwas voor te blijven, zelfs als je geen vaatwasser hebt, heb je echt maar 10 minuten per dag nodig.

Probeer het maar eens en hou er een stopwatch bij als je wilt weten of deze afwasroutine inderdaad zoveel tijd oplevert.

Wat ik in ieder geval zeker weet is dat je blijer door je huis loopt als je onderstaande systeem met betrekking tot afwassen doorvoert. Succes!

Hoe de afwas bij te houden ? 8 tips over afwassen zonder vaatwasser

1. Ruim meteen de vuile vaat op van de tafel en het aanrechtblad

Als je klaar bent met eten of drinken, zet je elk gebruikt stuk servies meteen in de gootsteen. Spoel ze altijd grondig af. Dat zorgt ervoor dat niets blijft plakken en bespaart later veel tijd. Als je een schaal hebt met echt vastzittend voedsel, doe er dan wat afwasmiddel in en vul het met heet water om het te laten weken.

Je kan ook een teiltje met zeepsop in de gootsteen zetten om vuile gebruiksvoorwerpen te laten weken totdat je ze kan afwassen.

2. Maak het afwassen onderdeel van je routine

Door van een huishoudelijk klusje een gewoonte te maken, gaat het zo vanzelf dat je er niet eens bij nadenkt.

Als je een vaatwasser hebt dan laat je hem automatisch elke avond draaien en leeg hem elke ochtend. Zo begin je de dag met een lege vaatwasser waar je de hele dag vuile vaat in kunt doen. Op deze manier ziet je keuken er altijd schoon uit!

Ook als je geen vaatwasser hebt is het slim om elke avond ervoor te zorgen dat de gootsteen leeg is en klaar is voor de volgende dag. Of kies een ander moment van de dag dat het meest logisch is in je schema.

Maar hou in je achterhoofd dat het heel fijn is om in de ochtend beneden te komen en een schone keuken te zien. En als je dit afwassen op deze manier in je routine verwerkt is het echt maar 5 minuten werk ongeveer.

3. Gebruik minder serviesgoed

Hoe minder vaat je vuil maakt, hoe minder je hoeft af te wassen. Zo simpel is het.

Vraag iedereen in je huishouden om de hele dag dezelfde beker te gebruiken, in plaats van steeds naar een nieuwe te grijpen. Dat kan voor sommigen overigens wel even wennen zijn kan ik je vertellen. Hier in huis heeft het in ieder geval even geduurd voordat dit bij de kinderen in hun systeem zat.

Maar er zijn nog meer manieren om ervoor te zorgen dat het afwassen een minder grote klus is:

• Gebruik papieren borden voor maaltijden die niet te rommelig of sappig zijn.
• Kook de avondmaaltijden in je slowcooker, dit scheelt enorm veel pannen!
• Maak eenpansmaaltijden om de afwas te verminderen.
• Ruim je vaat altijd direct op, zodat je niet in de verleiding komt om dit te laten staan voor een later moment. Je gebruikt zo wel minder servies, maar het blijft wel rommelig.

4. Gebruik goede afwasproducten bij het afwassen

Het hebben van het juiste gereedschap voor de klus maakt elke taak een stuk eenvoudiger. Dat geldt ook voor afwassen. Daarnaast helpt het ook als het er leuk uitziet, zeker als je dan wat spullen op het aanrecht kan laten staan zonder dat het rommelig is.

Afwassen is dan namelijk sneller on top of mind als de borstel en het afwasmiddel voor het grijpen staan. Check hieronder maar eens.

Beste hulpmiddelen voor het afwassen

mooie en praktische gootsteen organizer
gootsteen netjes houden door alles op te bergen in deze organizers

Mooie gootsteenorganizers voor je afwasspullen. Als je het zo netjes kan opruimen en het er leuk bij staat in je keuken dan heb je zelfs zin om de afwas te doen, toch?

Hier vind je allerlei gootsteenorganizers

goed afwasmiddel met een heerlijke geur

Het beste afwasmiddel gebruiken. Als je afwasmiddel goed werkt en ook nog eens lekker ruikt, dan blijkt afwassen ineens minder erg te zijn. Bovenstaande geur schijnt echt fantastisch te zijn én fijn voor gevoelige handen.

Dit afwasmiddel is als beste getest

Tip: koop je afwasmiddel in grote hoeveelheden en doe het thuis over in een mooi flesje dat je standaard op het aanrecht hebt staan. Ziet er gelijk een stuk minder rommelig uit.

]handige afwasborstel om zeepsop in te doen
handige afwasborstel om na het afwassen op te hangen

Handige afwasborstels. Kies bijvoorbeeld een handige afwasborstel waar het zeepsop al in zit zoals hierboven. Of gebruik een afwasborstel die je netjes kan ophangen in je wasbak in plaats van dat hij rondslingert op het aanrecht.

Meer lezen over deze afwasborstels kan hier

fijn uitschuifbaar afdruiprek in zwart met goede afwatering
modern afdruiprek dat er leuk uitziet op t aanrecht bij het afwassen

Een fijn afdruiprek voor kleine vaatjes. Minimalistisch én goed in afwatering. De eerste is zelfs inschuifbaar zodat hij maar weinig plek op je aanrecht inneemt als je niet gaat afwassen.

Hier lees je meer over deze afdruiprekken

5. Wie doet de afwas? Maak gebruik van anderen bij het afwassen

Niets zegt dat de afwas volledig jouw verantwoordelijkheid is. Ook de kinderen kunnen bijvoorbeeld een rol spelen in dit soort huishoudelijke klusjes. Denk daarbij aan verschillende taken bij het afwassen, afhankelijk van de leeftijd van je kinderen.

• Afruimen van de tafel
• De afgewassen spullen afdrogen
• Schone vaat wegzetten
• Het afdruiprek leegruimen of de vaatwasser legen
• Afwassen of de vaatwasser vullen

Zelfs jonge kinderen kunnen kleine taken al aan. En het voordeel? Het spreekwoord ‘jong geleerd is oud gedaan’ is hier volledig van toepassing.

Ja, in het begin is er miscshien wat gezeur, maar na een tijdje wordt het een gewoonte en past het ook in hun routine. Fijn voor nu, maar ook fijn voor later.

6. Maak afwassen leuk

Je kan het je misschien nu nog niet voorstellen, maar je kan afwassen echt leuk maken met een paar kleine aanpassingen. Zo motiveer je jezelf om de afwas te doen.

Vind manieren om jezelf te vermaken en jezelf af te leiden tijdens het afwassen. Onderstaande voorbeelden zijn misschien voor jou ook een goed idee:

  • kijk je favoriete serie
  • bel met een vriend of vriendin
  • zet keihard de muziek aan en doe dansend de afwas
  • Luister naar een interessante podcast of een luisterboek

Wil je niet teveel geluid maken en toch muziek luisteren? Gebruik dan gewoon draadloze oortjes bij het afwassen. Werkt uitstekend!

7. Verander je houding tegenover dit soort huishoudelijke klusjes

Een simpele mentaliteitsverandering kan al een heel verschil maken. In plaats van een hekel hebben aan afwassen concentreer je je op de voordelen. Geniet van die schone en opgeruimde keuken. Maak daarna een lekkere cappucino voor jezelf als beloning.

Maak een gewoonte van tussendoor afwassen denk er niet meer over na. Voeg het toe aan je ochtend- en avondroutine en koppel het aan huishoudelijke taken die je al doet.

Zeker als je al andere dingen doet die even tijd kosten kan je misschien mooi wat afwas tussendoor doen. Zo ruim ik bijvoorbeeld zelf de vaatwasser leeg als ik mijn eerste koffie zet in de ochtend. In dat tijdsbestek zou ik ook best wat kunnen afwassen.

Ben je aan het koken en zitten de aardappels in de pan? Ruim dan alvast het aanrecht helemaal op en was de vaat die je niet meer nodig hebt zoals messen, snijblokken, de vergiet en gebruikte andere dingen.

Het is echt een kwestie van wennen en dingen combineren waardoor dit systeem maar een 10 minuten per dag kost. Je kan namelijk tijdens het koken verder ook niets doen (behalve wachten of op je telefoon zitten). Maar ondertussen alvast afwassen zorgt ervoor dat er na het eten nog maar een kleine afwasklus te wachten staat.

8. Afwastips en trucs

Meer leren over snel en efficiënt afwassen? Lees dan onderstaande tips voor het afwassen nog even door. Als je met de hand afwast is namelijk de volgorde van de afwas wel van belang.

Werk van minst vieze vaat naar meest vuile vaat tijdens het afwassen op deze manier:

• Glazen en mokken
• Gebruiksvoorwerpen zoals messen, vorken en dergelijke
• Borden en kommen
• Serveerschalen
• Potten en pannen

Klaar om deze afwas-hacks te proberen?

Zoals je ziet, hoeft afwassen helemaal niet moeilijk en ingewikkeld te zijn. En met de juiste methodiek hoeft het ook niet veel tijdn te kosten.

Het is gewoon een kwestie van een afwasschema of -routine maken die bij je levensstijl past en misschien een aantal nieuwe gewoontes implementeren.

Wedden dat je geniet van de schone en opgeruimde keuken als je dit in je systeem hebt zitten? Have fun en succes!

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven