Het aansluiten van de buitenkeuken

Het aansluiten van de buitenkeuken: doe je dat zelf of laat je dat doen als je een buitenkeuken wilt plaatsen? Wij hebben voor het laatste gekozen, omdat er nog best wat bij komt kijken. Als je een gootsteen buiten hebt moet je bijvoorbeeld ook een afvoer en aanvoer van water hebben. En electra.

Een buitenkeuken uitzoeken

Het uitzoeken van de buitenkeuken is natuurlijk heel leuk om te doen. Wel moet je rekening houden met een flink kostenplaatje als je een buitenkeuken koopt in plaats van dat je hem zelf maakt. Buitenkeukens zijn nu eenmaal niet goedkoop, maar kunnen wél een hele mooie asset zijn in je tuin.

Ik heb jaren gezocht naar een mooie buitenkeuken voor in onze tuin die écht past bij de uitstraling die ik graag wil creëren in onze tuin; een ibiza sfeertje. En niet alleen jaren gezocht, maar ook jaren gespaard.

Afijn, het is zover. We hebben de buitenkeuken staan en nu moet die nog aangesloten worden.

aansluiten van de buitenkeuken, de afvoer, waterleidingen en electra

Aansluiten van de buitenkeuken: hier moet je op letten

Waar moet je allemaal aan denken als je de buitenkeuken plaatst? Dat is natuurlijk afhankelijk van je buitenkeuken.

Maar als je een buitenkeuken écht wilt gebruiken omte koken, dan is onderstaande onmisbaar in je buitenkeuken.

Buitenkeuken installeren: elektra of gas?

Wij willen de buitenkeuken echt gebruiken om te barbequen en lekker buiten te chillen. Wij hebben dan ook een koelkast laten plaatsen in de buitenkeuken waarvoor we electra nodig hebben. En electra is sowieso nodig voor de verlichting.

Koken op electra

Wil je ook kunnen koken in je buitenkeuken, dan kan je naast elektra ook kiezen voor gas. Elektra biedt wel veel voordelen. De kookplaat zal buiten snel afkoelen en is makkelijk schoon te houden, maar daar heb je dus nog extra electra voor nodig en misschien zelfs wel krachtstroom.

Voor- en nadelen van gas

Gas kan eenvoudiger zijn omdat je dan enkel een gasfles nodig hebt, die je eenvoudig ergens in een hoekje (een kastje bijvoorbeeld) wegmoffelt. Een gaskookplaat buiten is alleen niet zo fijn als het hard waait, en zeker niet makkelijk om schoon te houden.

Alleen de BBQ?

Maak je -zoals wij doen- alleen gebruik van een BBQ dan heb je wellicht niets extra nodig bij het aansluiten van de buitenkeuken. Wij hebben er wel voor gekozen om de buitenkeuken op maat te laten maken voor onze Kamado. Zo past die er netjes in en ziet het er in zijn geheel tof uit.

Water bij je buitenkeuken installeren

Wil je graag water in je buitenkeuken dan moet je bij het installeren ervan ook rekening houden met de afvoer van je gootsteen en de aanvoer van het water.

Onze buitenkeuken staat direct tegen de achtergevel van het huis aan. Wij hebben dan ook redelijk eenvoudig aan- en afvoer van water aan kunnen leggen naar buiten, maar je moet natuurlijk wel een gat in je buitengevel boren.

Het aansluiten van water en afvoer van de buitenkeuken hebben we niet zelf gedaan maar door een loodgieter laten doen. Ik vind het een prettige gedachte dat alles goed is aangesloten en dat we geen risico lopen op lekkage’s.

Wil jij je buitenkeuken op een andere plek hebben, van het huis af, dan is het nog veel meer werk. Je moet dan aan-en afvoer van water door je tuin heen gaan leggen en daarvoor de boel open graven.

Zelf doen of laten doen?

Ben je handig, dan kan je overwegen om het allemaal zelf te doen. Ook al zijn wij handig, wij hebben hier toch de loodgieter voor gebeld. Dat voorkomt een hoop frustraties en gedoe. Frank is bijvoorbeeld in het verleden al eens door een waterleiding heen gegaan, daar word je niet vrolijk van!

Als je het aansluiten van de buitenkeuken uit handen geeft kan je gelijk zorgeloos van je buitenkeuken gaan genieten. Een lokale loodgieter is handig natuurlijk omdat die snel ter plekke kan zijn, maar loodgieters hebben het tegenwoordig erg druk is mijn ervaring. Wij hebben weken moeten wachten op een lokale loodgieter.

Je kan dus ook googlen voor een loodgietersbedrijf dat door heel Nederland werkt. Zo kan een loodgieter Amsterdam een groot bedrijf hebben met loodgieters die ook in jouw regio werken. En vaak zijn grotere bedrijven nét wat flexibeler met het inzetten van hun personeel dan een eenpitter.

De afvoer van water en rook

Het vieze water zal je ook ergens moeten laten. De afvoerbuis kan je onder je tegels door laten lopen en dan aansluiten op een andere afvoer van bijvoorbeeld het huis of de schuur. Ga je geen sop ofzo gebruiken in je buitenkeuken dan kan je hem ook eventueel aansluiten op de hemelwaterafvoer.

Voor de rook kan je kiezen voor een afzuigkap als je buitenkeuken onder een afdak staat. Wij hebben die oplossing nog even ‘on hold’ staan. Een rookafvoer kan je namelijk altijd nog maken, dus wij willen eerst even ervaren hoe het gaat omdat bij ons de Kamado onder een afdak staat, maar wel heel dicht bij de rand.

Andere zaken om even bij stil te staan bij het aansluiten van de buitenkeuken

Nu hebben we het vooral gehad over de zaken die direct te maken hebben met de werking van de buitenkeuken. Maar uiteraard is er nog meer om over na te denken:

  • Wil je een overkapping boven je buitenkeuken?
  • Waar wil je licht hebben? Zowel praktisch gezien als voor de sfeer!
  • Welke ondergrond komt er bij je mooie aanwinst? Zorg in ieder geval dat deze goed recht is zodat je buitenkeuken stabiel staat.
  • Waar plaats je de keuken buiten?

En nog een kleine tip voor het aansluiten van de electra van je buitenkeuken: als je de mogelijkheid hebt, kies dan voor een pop up stopcontact in het blad van je buitenkeuken. Super handig!

Waar plaats je de keuken

Het is zeker belangrijk om al vroeg in het proces stil te staan bij de vraag waar de keuken buiten komt te staan. Het is van invloed op de keuze van materialen waarvan de keuken gemaakt is, maar ook van invloed op het aansluiten van de buitenkeuken.

Komt hij onder een grote overkapping, dan zal het minder last van het weer hebben dan een keuken die meer open en bloot staat. In het laatste geval is het aan te bevelen om je buitenkeuken ook onder een hoes te plaatsen bij slecht weer als hij niet onder een overkapping staat.

Wij maken in onze blogposts soms gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven